Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Helsinki rakentamaan omistusasuntoja

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoilla vallitsevan puhurin kielteiset vaikutukset Suomessa tulee minimoida. Yksi vaikutuksista on rakennustoiminnan uhkaava pysähtyminen. Nyt ei pidä tehdä kumpaakaan 1990-luvun virheistä. Silloin rakennustoiminnan annettiin notkahtaa kovin alas ja loput pelastettiin rakentamalla vain ja ainoastaan aravavuokra-asuntoja. Tämän seurauksena Vuosaaren asuntokanta muuttui kovin yksipuoliseksi, jota virhettä on sen jälkeen kalliisti yritetty paikata.

Helsingin on taattava tasainen asuntotuotanto paitsi rakennuttamalla sovittu määrä sosiaalista asuntotuotantoa, myös rakennuttamalla itse omalla riksillään omistusasuntoja. Jos ne eivät mene kaupaksi asukkaille, niistä voi tehdä aluksi kovan rahan vuokra-asuntoja ja myydä myöhemmin asukkaille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Lehto Seppo aluepalauttaja, historioitsija (nimimerkki)

Sopii muistaa, että asunnot voisi mitoittaa suomalaisille sopiviksi, niin että kuultaisiin myös asukkaita, eikä vain gryndereitä

Miksi pitää rakennuttaa ruumisarkkuhuoneistoja ilman leuanvetotankoja ja ullakoita?

Ennen osattiin maallakin rakentaa parempia taloja.

Seppo Lehto Tampere

Hemmo Koskiniemi

Sotaseikkailut Irakissa ja kaikkialla maailmassa maksaa lopulta muut maat kuin Ameriikka, sodan aiheittaja ja maailman taloudellisen sekasorron aikaansaaja.

Minulle oli yllätys se, että suomalainen rahoituspääoman on näinkin riipuvainen ameriikkalaisista suhdanteista (korot). Asuntomarkkinat ovat hyvä tapa siirtää kustannuksia muiden maksettavaksi.

Mieluimmin koko maan asuttuna pitäminen, kuin liittyminen Natoon. Samat pääomat, jotka mahdollisesti sijoitettaisiin Naton asejärjestelmiin "sioitettuna" aluepoltiikkaan (lue aluepuolustukseen) takaa kansallisen yhtenäisyyden.

Osmolle nostan hattua, että se "hillitsee" lausunnoillaan asuntomarkkinointa.

Oma koti kullan kallis (nimimerkki)

Tarvitaan tontteja, ja omatoimista rintamamieshenkistä rakentamista. Tuleva työttömyyskin hoituu samalla mukavasti. Kutsuttakoon näitä taloja Lamamiestaloiksi.

Seppo Oksakoski (nimimerkki)

Asujia on kolmenlaisia: Omistus-, Vuokra- ja Ilmaisasujia.

Mitä Soininvara yrittää tuossa sanoa, on se, että jollain alueella Ilmaisasujien määrä on liian suuri ja että Ilmaisasunnoista on pulaa.

Vuokra- ja Omistusasunnoista ei ole pulaa. Osittain siksi, ettei Ilmaisasujien naapureina haluta asua.

Vapaiden markkinoiden vuokrataso ei ole lainkaan seurannut yleistä asuntojen hintakehitystä. Maksukykyisistä vuokralaisista on tosiaan huutava pula. Esimerkiksi Töölössä on täysin mahdoton saada edes kulujaan katetuksi vuokraamalla, on parempi pitää asunto tyhjillään sitä erityisen rahakasta myyjää venaamassa.

50-luvulla stadi oli vielä täynnä yksityisiä vuokratalo-yhtiöitä, esimerkiksi Paavo Nurmi oli tämmönen "kivitalonomistaja". Vuokrasäännöstely näivetti kuitenkin tämä bisneksen. Ainoastaan "huoneistohotellit" ovat alkaneet pikku hiljaa herätä henkiin, sillä "hotellista" saa rappuun oksentelevan ilmaisasujan viidessä minuutissa ulos, eikä tarvitse venata kuutta kuukautta.

Omistusasuntoja on liikaa, koska ne suunnitellaan "ilmaisasujille", eli asunnot on sellaisia paskoja, että yhteiskunta suostuisi maksamaan vuokran, jos ne vuokrattaisiin tai kaupunki ostaisi ne.

Esimerkiksi Arabian ranta on täynnä surkeita kopperoita, joissa pää kolisee kattoon. Kun yksi rakentaja sitten päättää tehdä hieman parempaa (huonekorkeus 4 metriä), niin kaikki asunnot myytiin etukäteen tunnissa ja varausjonokin on niin pitkä, ettei uusia oteta. ---Päättikö kaupunki tehdä lisää samanlaisia? ---No ei, kyseessä oli kokeilu, joka ei toistu.

Soininvaara asuntopolitiikka on siis lyhyesti sanoen se, että päätuote on ilmaisasunto, ja muut asumismuodot ovat ikäänkuin lisukkeena, tekemässä asuntoalueesta "viihtyisän", koska ilmaisasujien tuottamat haju- ja meluhaitat ohenevat ilmaisasujien määrän vähetessä.

Harald Hirmuinen (nimimerkki)

Oden ehdotus pitäisi laajentaa kattamaan koko maa.
Sosiaalisen asuntuotannon neliöhinta ei paljon poikkea samantasoisista kovan rahan hinnoista jos huomiodaan vain pelkät rakennuskustannukset.

Marilla Kortesalmi (nimimerkki)

Omasta kodista aasinhännän kautta tähän http://marilla.blogit.uusisuomi.fi/2008/09/17/kuin... haasteeseen! :)

Käyttäjän villekopra kuva
Ville Kopra

Kannattaako kaupungin ryhtyä rakennuttamaan omistusasuntoja, kun myymätöntä kantaa on nytkin yksityisellä puolella odottamassa riittävän ostokykyisiä ostajia? Tuskinpa asuntokannan yksipuolistuminen on realistinen ja aito ongelma, sen verran vino se rakentamisen jakauma on viime vuodet omistusrakentamisen hyväksi ollut.

Voisi soutaa edelleen jopa toiseen suuntaan: rakennusyrityksiltä pitäisi edellyttää uudisasuntojen myymistä jollakin kohtuullisella aikavälillä niiden valmistumisesta. Ei Helsingillä ole varaa odotella että rakennusliikkeet saavat tavoitekatteensa järjettömillä hinnoilla.

Käyttäjän soininvaara kuva
Osmo Soininvaara

Rakennusliikkeiden hintapyynnöt näistä myymättömistä asunnoista ovat pahasti yläkanttiin. Myös niiden painamiseksi alas pitäisi olla kaupungin tarjontaa. Vuokra-asuntoja tulee rakentaa niin paljon kuin on suunniteltu, mutta on sosiaalidemokraattista sokeutta olla ymmärtämättä, ettei ole hyvä rakentaa seuraavaksi rakennettavia kaupunginosia pelkästään vuokra-asunnoiksi.

Ville Kopra (nimimerkki)

Nojaa, laitettakoon allekirj. henkilökohtaisen "sokeuden" piikkiin, esimerkiksi Hannu Penttilä taitaa olla Soininvaaran kanssa samoilla linjoilla.

On vain vaikea uskoa, etteikö omistusasuntorakentamista syntyisi riittävän paljon markkinalähtöisesti; miksi rakennuttajat eivät katsoisi liiketoimintaansa edes jonkin verran "yli suhdanteen"? Onhan selvää, että ennemmin pikemmin kuin myöhemmin uusille asunnoille Helsingissä on hyvin hinnoiteltua kysyntää. Toisaalta, jos näin ei ole, kieltämättä kaupungin on sitten puututtava asiaan; monipuolinen asuntokanta on ilman muuta tärkeä päämäärä uusissa kaupunginosissa. Ja pidetään huoli siitä, että se toimii kaikkiin suuntiin.

Käyttäjän sakarioka kuva
Sakari Oka

Kun mainitsemasi sosiaalidemokraattinen sokeus yhdistää kansalliseen kateuteen, syntyy omistusasumista syyllistävää ilmapiiriä. Ilmiötä voisi laajemmin kutsua suvaitsevaisuusfasismiksi:
http://sakarioka.blogit.uusisuomi.fi/2008/09/20/su...

Toimituksen poiminnat