Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Terveisiä Kempeleelltä Helsinkiin

Kempeleläinen isä lähettää aamun Hesarissa terveisiä Helsinkiin, että valtion pitää määrätä luokkakoolle yläraja. Minustakin on tärkeätä, että lapset saavat kunnon opetusta, mutta yksi periaatteellinen kysymys tähän sisältyy, josta voi vetää aika laajoja johtopäätöksiä. Miksi kempeleäinen isä lähettää terveiset Helsinkiin eikä Kempeleen valtuustolle?

Minä ihmettelin aina eduskunnassa, miksi kunnat vaativat, että valtio kahlitsee niiden päätöksentekoaan. Miksi eivät kahlitse itse itseään? Kepulaiset esimerkiksi olivat kovia vaatimaan, että valtio määräisi kuntia maksamaan korkeampaa kotihoidon tukea. Nythän valtio on määrännyt tuelle tietyn minimikoon, jonka kunta saa ylittää ja aika moni kunta ylittääkin. Paradoksaalisinta on, että tuota lain sallimaa miniä sovelletaan yleensä keskustajohtoisissa kunnissa, ja sama Keskusta vaatii, että valtio käskisi heidän tehdä parantaa tapansa. Yhtä kalliiksihan se kunnalle tulee, että tukea nostetaan valtion käskemänä kuin itse päätettynä. Tässä hallituksessa keskustalaiset onnistuivat saamaan valtion komentamaan heitä itseään, mikä varmaankin oli lasten kannalta hyvä ratkaisu. Joskus 1990-luvun alussa kuntien normitusta purettiin voimakkaasti, koska "paikallisesti tiedetään paremmin kuin Arkadianmäellä, mihin rahaa kannattaa panna". Miksi paikallisesti ei tiedetä paremmin ja jopa paikalliset itse vaativat , että valtio komentaa paikallisia?

Ymmärrän sen, että valtion on suojeltava ryhmiä, jotka jäisivät kunnallisessa demokratiassa eli enemmistövallassa osattomiksi tai joita kunnat yrittäisivät karkottaa naapurikunnan vastuulle - liikuntavammaiset esimerkiksi - mutta melko ylivoimainen enemmistö ihmisistä käy jossain elämänsä vaiheessa koulua,joten syrjityksi vähemmistöksi ei heistä oikein ole.

Tämä "valtio sitokoon meidän kätemme" -vaatimus on oikeastaan aika periaatteellinen ajatellen vallan hajautusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ukko kuva
Teppo Vanamo

Toisaalta ymmärrän tuon huolestuneen isän ajatuksenkulun. Se, että kunnat saisivat aivan vapaasti päättää tuon kaltaisista asioista, asettaisi kansalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan asuinpaikkakunnan mukaan. Kyllä valtion on asetettava jonkinlaiset rajat niissä asioissa, jotka koskevat sellaisia väestöryhmiä, jotka eivät itse voi etujaan puolustaa.

Siinä, että Keskusta perinteisesti välttää kaikkea päätöksenteosta syntyvää vastuuta, olet aivan oikeassa, eikä se koske vain kunnallispolitiikkaa. Keskusta ei kuitenkaan ole ainoa puolue, joka näin toimii, tai on toiminut. Kyllä jokaisen valtuustoon pyrkivän pitäisi sen verran katsoa peiliin ennen ehdokkaaksi ryhtymistä, että kykenee myös niiden vaikeiden ja ikävien päätösten kanssa elämään.

Eego Meego (nimimerkki)

Kun saataisiinin maahan todellista demokraattista päätöksentekoa Sveitsin malliin, niin ja niitä byrokraatteja kilometritehtaalle, ehkä hakisivat sitten oikeita töitä. Vaikka paperitehtailta.

Helena Tornberg (nimimerkki)

Tulin juuri Kempeleen naapurikunnan, eli Limingan valtuuston talousarvioseminaarista. Lasten ja nuorten koulu-, vapaa-aika ja muut tulevaisuuskysymykset olivat vahvasti esillä. Otamme mielellämme täysi vastuu oman kuntamme haasteista varsinkin kun meillä on uutta luova yhteistyö kunnan johdon ja työntekijöiden kanssa.
Terveiset Limingasta Helsinkiin kansanedustajien, median ym. vaikuttajapersonien kautta puoluesta riippumatta on se että lapsi-ja nuorisorikkaita kuntia on täällä pohjoisessakin; Ouluseudulla. Se tosi-asia ei näytä oikein menevän perille pääkaupunkiseudun
valtaakäyttäville, eteenkin eri ministeriöiden asiantuntijajohdolle. Kasvukuntia ja ikääntyvän väestön kanssa kamppailevia kuntia ei saa asettaa vastakkain. Paras-hankkeessa,opetuspuolen rakennemuutoksissa jne. ei oteta tarpeeksi huomioon ne alueet jossa väestöpyramiidi on edelleen "oikeinpäin".

Lehto Seppo aluepalauttaja, historioitsija (nimimerkki)

Kyllä se voisi olla 18-20 maksimiluokkakoko ;)

Tenniksessä toki maximi puolet pienempi pikkaraisilla ;)

Seppo Lehto Tampere

Toimituksen poiminnat