Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Helsingin ja Vantaan liitos pitäisi tehdä viivyttelemättä

Aika moni varteenotettava taho on esittänyt viime aikoina Helsingin ja Vantaan kuntaliitosta. Olen ottanut asiaan kantaa aiemmissa kirjoituksissani sitä kannattaen minäkin. Nyt virkamieskunnassa uskotaan varsin yleisesti liitoksen joskus toteutuvan. Tällainen "kohta yhdistytään" vaihe on vaarallinen,koska virkamieskunta ja jotkut poliitikotkin alkavat varautua liitokseen esimerkiksi pyrkimällä toteuttamaan nyt investointeja, jotka yhdistyneessä kaupungissa eivät menisi läpi. Kauaskantoisten uudistusten valmistelu taas saattaa mennä jäihin. Odotusvaihe tulee kalliiksi. Siksi kuntaliitoksesta pitäisi tehdä päätös pikaisesti - tai sitten hylätä koko hanke.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Patamusta porvari (nimimerkki)
Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

" ...tai sitten hylätä koko hanke. "

- Minä kannan hylkäämistä.

http://kangaro.blogit.uusisuomi.fi/2008/09/16/supe...

Ilkka Luoma (nimimerkki)

[orig. lauantai, tammikuu 05, 2008]
Helsinki - Vantaa yhdistäminen on etu koko Suomelle

Suomessa on kansainvälisesti pieni, mutta hyvin hoidettu pääkaupunki. Helsinki on maapinta-alaltaan liian pieni ollakseen metropoli Suomelle. Vantaa on taas liian pieni ollakseen yksin Helsingin vieressä. Vantaalla on mahdollisuus kaavoittaa uusia asuinalueita kymmenille tuhansille uuteen pääkaupunkiin haluaville ihmisille.

Vantaan resurssit eivät riitä kuin n. 1,5% väestökasvulle vuosittain. Helsinki on rakentanut miltei loppuun kaavoituskelpoisen maan säilyttäen kuitenkin sopivassa määrin myös viheralueita. Helsingillä on voimavaroja edesauttamaan Vantaan kehitystä. Metro voisi yhdistetyssä kaupungissa ulottua tehokkaasti suuriin nykyisen Vantaan väestökeskittymiin.

Tutkimusten mukaan vantaalaiset ovat uteliaita tietämään mitä etuisuuksia heille syntyisi kuntaliitoksesta Helsingin kanssa. Vantaalla ja Helsingillä on pitkä yhteinen maaraja. Tuo raja voidaan poistaa. Yli satatuhatta vantaalaista asuu 3-4 kilometrin sisällä Helsingin rajasta.

Vantaa on kehittynyt hyvin suopeasti lentokentän alueella ja logistiikan osalta lentokentän ja uuden Vuosaaren sataman välille olisi rakennettavissa erinomainen tavarallinen kuljetus- ja varastointilogistiikka. Tämä tarvitsee yhteisiä suunnitelmia. Helsinki ja Vantaa ovat looginen yhteistyöpari ja olisi viisasta nyt tutkia huolellisesti ja painokkaasti kuntaliitos kaupunkien välille.

Mikäli kannatat Helsingin ja Vantaan kaupunkiliitosta, anna äänesi tälle kansalaisadressille. Keräämme nimiä vuoden loppuun saakka, jolloin niitä ollessa riittävästi, ojennamme tämän adressin Helsingin ja Vantaan virka- ja luottamusmiesjohdolle sekä Suomen valtioneuvoston edustajille. Miksi haluamme antaa adressin myös Suomen valtioneuvostolle, johtuu se siitä, että valtio on merkittävä maanomistaja Helsingissä ja toivomme saavamme Suomen valtiolta suopeutta tutkia Helsingissä Malmin lentokentän ja Santahaminan maa-alueiden käyttömahdollisuuksia laajemmille kansalaisryhmille kuin nykyinen käyttö.

Nyt toivotaan avointa mielipidevaihtoa yllä olevasta aiheesta, kirjoittaja on mielipiteensä ilmaissut ja varmasti on eriäviä ajatuksia huolellisesti mietityillä perusteluilla. olisi kiintoisaa saada nyt tähän aiheeseen ajatuksia, kritiikkiä ja polemisointia.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

.............................................
Adressin nettisoite on: http://www.adressit.com/helsinkivantaa

Markku Stenholm (nimimerkki)

Mielestäni politiikka, jossa puhutaan alueellisen demokratian lisäämisestä, mutta samalla kannatetaan kuntaliitoksia, on epärehellistä.

En ota kantaa siihen onko Helsingin ja Vantaan kuntaliitos järkevä. Se voi hyvinkin olla sitä. Vihreät ovat kuitenkin se puolue, joka puhuu alueellisesta demokratiasta ja sen lisäämisen tärkeydestä. Mitä se alueellinen demokratia on, jos kaikki demokraattinen päätösvalta keskitetään mahdollisimman suuriin yksiköihin? Kuntahan on se pienin yksikkö, jossa äänestäjä voi suoraan vaikuttaa siihen, kuka päättää yhteisistä asioista.

Jari Jyrkänkoski (nimimerkki)

Koivukylän aluetoimikunnan jäsenenä Vantaalta pari sanaa aluedemokratiasta.

Jos Helsinki liitetään Vantaaseen aluetoimikunnista voisi muodostaa laajempia ja alueellista päätösvaltaa omaavia valtuustoja. Nykyisistä Helsingin ja Vantaan valtuustoista tulisi jonkinlainen ylin kunnallinen päätöksentekopaikka. Päätöksenteko tuskin karkaisi silloin sen kauemmaksi kuin nykyisinkään.

Toinen asia on sitten että auttaako päätöksenteon läheisyys jos päätösvalta on kuitenkin muutamalla vaikutusvaltaisella poliitikolla?

Markku Stenholm (nimimerkki)

"Jos Helsinki liitetään Vantaaseen aluetoimikunnista voisi muodostaa laajempia ja alueellista päätösvaltaa omaavia valtuustoja. Nykyisistä Helsingin ja Vantaan valtuustoista tulisi jonkinlainen ylin kunnallinen päätöksentekopaikka. Päätöksenteko tuskin karkaisi silloin sen kauemmaksi kuin nykyisinkään."

Jep. Se päätösvalta pitäisi kuitenkin antaa niille aluetoimikunnille. Itse en ihan vilpittömästi ymmärrä tätä kuviota. Kunnallinen päätöksenteko on kuitenkin sitä demokraattista päätöksentekoa, joka tekee lailliset päätökset. Ei joku urheiluseura tai korttelikomitea voi päättää rakennetaanko tie kentän poikki vai ei. Silloin, kun kunnallinen päätöksenteko viedään kauemmas paikallisuudesta niin paikallinen demokratia tietenkin vähenee.

En siis tiedä onko se ehdottomasti hyvä vai paha asia, mutta tuo tosiasia pitäisi myöntää.

"Toinen asia on sitten että auttaako päätöksenteon läheisyys jos päätösvalta on kuitenkin muutamalla vaikutusvaltaisella poliitikolla?"

No jos idealistisesti ajateltaisiin niin silloin myös poliitikkojen intressit hajaantuisivat, eikä olisi vain muutamaa vaikutusvaltaista poliitikkoa vaan jokaisella alueella olisi omat kellokkaansa.

Jari J. Marjanen (nimimerkki)

Sallittaneen vihreän Vihreän ehdokkaan panna lusikkansa soppaan?

Aika, jolloin Vantaa oli vielä Helsingin maalaiskunta, ei ole loppujen lopuksi kovin kaukana. Kun toisaalta Helsinki nyt puolen miljoonan asukkaan kaupunkina on niin suuri, että harvat kokonaisuutta todella hahmottavat, kaupunginosavaltuustoja kannattaisi harkita.

Leena (nimimerkki)

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Vantaa tulee pikaisesti liittää Helsinkiin.
Vantaalaisena äänestäjänä etsin kovasti Vantaan Vihreiden vaalisivuilta kannanottoa yhdistymisen puolesta. En löytänyt. Äänestän vain sellaista puoluetta, joka puolueena kannattaa liitosta.

Toimituksen poiminnat