Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

"Lex Soininvaara"

Vasemmistoliittolaiset levittävät eri foorumeilla tietoa, jonka mukaan minä olisin takana lakimuutoksessa, jonka mukaan toimeentulotukea voidaan leikata henkilöltä joka on menettänyt työmarkkinatuen kieltäydyttyään hakemasta toisen asteen koulutukseen. Viimeksi tätä sanomaa levitti Anssi Harjuranta. Vasurien intoa asiassa ei näytä häiritsevän tieto, että vastustin ehdotusta eduskunnan valiokuntakuulemisessa. Kun olin asiasta kuultavana eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnassa, esitin kahden lain ristiriidan ratkaisemista niin, että poistetaan tuo pykälä työttömyysturvalaista.

Vuonna 2003 tuli voimaan työttömyysturvalain muutos, jonka mukaan alle 25-vuotias nuori, joka ei ole edes hakenut toisen asteen koulutukseen, menettää oikeutensa työmarkkinatukeen, koska on tavallaan itse aiheuttanut työttömyytensä. Kaikissa muissa tapauksissa työmarkkinatuen menetys johtaa myös toimeentulotuen alentamiseen, mutta tästä laista kyseinen mahdollisuus oli unohtunut pois. Tämän seurauksena sanktio kohdistui kuntaan, joka joutui maksamaan saman tuen toimeentulotukena. Nuoren kannalta tästä oli se onneton seuraus että hän putosi käytännössä pois kaikilta työvoimahallinnon tukitoimilta, tukityöpaikoista, työllisyyskoulutuksesta ja niin edelleen. Tosin käytännöt tässä vaihtelivat maan eri osien välillä.

Sata-komitea esitti yksimielisesti virheen korjaamista. Minä siis kyllä joukon jatkona, mutta yhtä hyvin lakia voisi tämän perusteella kutsua Lex SAK:ksi, koska myös SAK:n edustaja oli yksimielisen mietinnön takana.  Tästä ei komiteassa paljon keskusteltu eikä asiaan juuri perehdytty.  

Kun tätä alettiin käytännössä sorvata, kävi ilmi, että tuo kahdeksan vuotta voimassa ollut työttömyysturvalain pykälä toimii aivan järjenvastaisesti, ja on käytännön tasolla usein kohtuuton. Niinpä esitin eduskunnassa, että kumotaan tuo pykälä työttömyysturvalain puolelta.

Nuoria ei kuitenkaan jätettäisi tuolloin heitteille, vaan työvoimatoimistot ottaisivat heidät tehokäsittelyyn, kuten muutkin työttömät nuoret. Tämä merkitsisi varsin pian kutsua tuettuun työpaikkaan tai jollekin työvoimapoliittiselle kurssille - tai kuntoiutukseen, jos on ongelmia terveydessä tai päihteiden kanssa. Näin asia on kaikkien muiden nuorten osalta, esimerkiksi niiden kohdalla, jotka ovat pyrkineet koulutukseen, mutta eivät ole päässeet.  Näistä toimenpiteistä ei tähän astikaan ole saanut kieltäytyä.

Sosiaaliturvan tarkoituksena ei ole auttaa nuoria syrjäytymään. Muissa pohjoismaissa työttömyyteen juuttuneen nuoren tilanteeseen puututaan parissa kuukaudessa. Tämän tulisi olla tavoitteena meilläkin. Mutta tuo mainittu toimeentulotuen automaattinen leikkaus ilman siihen liitettäviä tukitoimia ei tässä asiassa auta vaan pikemminkin pahentaa asiaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Manner

Osmo, turha selitellä, tyypillistä Vihreää toimintaa, omista virheistä ei kanneta vastuuta.

PS! Kun nykyään Vihreät ovat Kokoomuksen puisto-osasto, mitä tuo Sata-komiteakin osoittaa, niin ettekö voisi jo lyödä hynttyitä yhteen?

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Pekka: tuo pitää paikkansa vain, jos SAK luokitellaan kokoomuslaiseksi järjestöksi.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@Jukka

Jos oikein ymmärsin, 4 vuotta sitten tältä alkoi todella näyttääkin. Siis Kokoomus-työ-SAK-akselilla.

Sittemmin EK on ottanut omansa taas Eteläranta kympin huomaan.
Työn puolueen. Kokoomus tosin vihertää ja Vihreillä on Kokoomuksen jellona - tosin värivammaisena.

Nyt alkaa tosin näyttää siltä, että PS on tullut laarilleen ja kohta joutuvat isä-, äiti- ja lapsikarhut ihmettelemään:

"Kuka on käynyt minun puurokupillani?"
(vihreä, sininen ja punainen väri karhuperheen kasvoilla vaihtelee)

Tapio Niemi

Lex-Nokia/Lex-Soinivaara, kaikissa vahva Vihreiden peukalonjälki. Ihmettelenkin suuresti jos joku nuori vielä äänensä teille antaa.

Mika Kuusela

Jaahas ja nyt alkoi sitten toisten syyttely. Olet jo täällä aiemmin useaan otteeseen puolustellut tekoasi, joten alat olla nyt aika epätoivoinen.

Käyttäjän ninajaakkola kuva
Nina Jaakkola

Kyllähän vastuukantokin näyttää onnistuvan esim. tässä tekstissä http://www.soininvaara.fi/index.php?s=it%C3%A4mere...

Mutta tämä toimeentulon leikkaaminen taitaa olla sellainen kuuma peruna, ettei siitä kanna vastuuta kukaan. Itsekseen varmaan sitten mennyt itsensä toteuttamaan tämä työttömyysturvalain muutos joskus vuonna nakki ja muussi, ja sen jälkeen kaikki ovat sitten vain odotelleet, että laki kumoaisi itse itsensä?

Kuka nyt ottaisi tämän asian, eli siis nuorten syrjäytymisen, oikeasti hoitaakseen, kiinnostaa mua henkilökohtaisesti paljon enemmän kuin se, kuka on milloinkin sanonut mitäkin missäkin.

Toimituksen poiminnat