Parasiitti

Heikki Aittokoski katsoi Helsingin Sanomissa minun olevan täysin vailla historian tajua, kun luonnehdin perussuomalaisia parasiiteiksi. Ankara moite olisi todella ollut paikallaan, jos olisin näin tehnyt. Aittokoski on lukenut väärin. Olen luonnehtinut puoluetta nimeltä Perussuomalaiset rp. parasiitiksi, mutta en ole sanonut mitään sen kannattajista tai edes jäsenistä.

Aittokoski ei ole ainoa väärin lukenut. Myös moni perussuomalainen on kuvitellut, että pidän heitä parasiitteina: ”kyllä perussuomalaisten äänestäjät ovat veronsa maksaneet.” Sekaannus on syntynyt siitä, että puolueen nimi on monikollinen. Sekaannuksia siitäkin syntyisi, jos Kokoomuksen nimi olisi ”Kokoomuslaiset”.

Kerrattakoon, että pidän puoluetta parasiittina, koska se hyötöö taitavasti epäluottamuksesta päätöksentekijöiden ja kansan välillä, mutta ei esitä mitään realistista niiden epäkohtien poistamiseksi, joista tyytymättömyys kumpuaa. Sinänsä tämän epäluottamuksen aktivointi voi ennen pitkää johtaa johonkin myönteiseenkin.

Sovitaan, että kyse oli väärinkäsityksestä. Jos Aittokoski kuitenkin vaatii koko sanaa pois Suomen kielestä, olen erimieltä. Miksi köyhdyttää kieltä poistamalla siitä kokonainen käsite vain, koska Hitler on käyttänyt sitä.

Olen aiemmissa kirjoituksissani käyttänyt parasiitti-sanaa ennekin veroparatiisivaltioista ja kermankuorijakunnista, mutta kukaan ei ole ennen vetänyt natsikorttia esille. Olisi erittäin loukkaavaa käyttää ilmaisua parasiitti ihmisistä, mutta organisaatioista sitä voi mielestäni käyttää. Se on ilmaisuna tehokas.

Parasiitti voidaan toki korvata muilla ilmaisuilla, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita. Siipeilijä ja vapaamatkustaja ovat sinne päin, mutta eivät tarkoita samaa. En voisi mitenkään luonnehtia Perussuomalaiset rp:tä vapaamatkustajaksi.

Parasiittikunta on kuvaavampi kuin kermankuorijakunta, koska jälkimmäinen viittaa vain kunnan haluun valikoida itselleen edulliset asukkaat, mutta sivuuttaa sen, että tällainen kunta yleensä elää ilmaiseksi keskuskaupungin palvelujen varassa. Veroparasiittivaltio on minusta paljon kuvaavampi kuin veroparatiisivaltio, koska se luonnehtii sitä että tällainen valtio elää muiden kustannuksella eikä vain tarjoa suojaa veroja pakoileville. Alunperin käytin sitä tosin sanaleikkinä.

Parasiitin suomenkieliset käännökset ovat ”loiseläjä” ja ”loinen”, jotka eivät mielestäni ole käyttökelpoisia siinä merkityksessä, jossa minä parasiittia käytän. On aika vaikea kutsua Ceymansaaria ”loiseläjäksi”, koska ”eläjä” viittaa ihmiseen. Vahvasti eliöön viittaa myös ”loinen”.

En aio siis luopua parasiitti-termistä, mutta lupaan olla huolellisempi, ettei kukaan voi saada käsitystä, että kutsun joitakin ihmisiä parasiiteiksi.

 

soininvaara
Vihreät Helsinki

Olen helsinkiläinen viidennen kauden kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheejohtaja. Olen koulutukseltani tilastotieteilijä ja olen toiminut pitkään myös yrittäjänä. Poliittiselta linjaltani olen realisti.
Varsinaisesti pidän blogia ja osallistun keskusteluun omalla blogisivustollani, jolla myös toivon varsinaisen keskustelun tapahtuvan. Nämä postaukset ovat vain kopioita sivuiltani.
Käy siis esittämässä mahdolliset kommenttisi osoitteessa http://www.soininvaara.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu