Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Mikä meni vikaan?

Vaalituloksessa olisi paljonkin analysoitavaa. Aloitan siitä, miksi vihreillä meni niin huonosti Helsingissä ja Uudellamaalla, joissa puolue on ollut perinteisesti vahva. Tarkempi analyysi vaatisi äänestysaluekohtaista tarkastelua, mutta aloitetaan yleisellä tasolla. Kirjoitan tämän pika-analyysin lähinnä saadakseni kommentoijilta palautetta

Ydinvoima on vihreille kahdensuuntainen ongelma. Toisaalta moni on pettynyt siihen, että vihreät jäivät hallitukseen, joka päätti kahdesta uudesta ydinvoimaluvasta. Toisaalta moni on pettynyt siihen, että vihreät niin yksituumaisesti vastustavat ydinvoimaa. Niissä Jyrki Kasvin äänestäjissä, jotka hylkäsivät hänet näissä vaaleissa, saattoi olla monia, jotka tekivät sen koska kannattavat ydinvoimaa.

Arhinmäki vei Helsingissä paljon sellaisia ääniä, jotka ennen olisivat tulleet vihreille. Jokin meni vikaan aivan viimeisinä päivänä, koska tätä siirtymää ei näkynyt ennakkoäänissä yhtä vahvana. Televisiokeskusteluissa Arhinmäki oli hyvä. Kun eduskuntaan tuli myös Silvia Modig (mistä olen sinänsä hyvin ilahtunut), vihreillä on vasemmalla puolellaan yllättäen nuorekas ja vihertävä kilpailija entisen huru-ukkopuolueen sijasta.

”Vasemmistofeministien” maine karkotti kokoomukseen niitä, jotka horjuivat kokoomuksen ja vihreiden välillä. Vihreissä toimivat naiset ovat tältä osin paljon mainettaan parempia, mutta maine on se, joka ratkaisee. Tämä selitti ehkä senkin, että oma äänimääräni jäi pienemmäksi kuin kunnallisvaaleissa, joissa sentään ehdokkaita on paljon enemmän. Tässä ei ole kyse vasemmistolaisuuden pelosta, sillä jotkut käyttivät tätä argumenttina äänestää Arhinmäkeä (!). Tämä saattoi olla yhtenä syynä myös Jyrki Kasvin tappioon.

Perussuomalaisten torjunnassa moni luotti enemmän suuriin puolueisiin kujin vihreisiin. Kauhukuvaa Timo Soinista pääministerinä ei voinut torjua vihreitä äänestämällä, koska moni kuvittelee, että Suomessa suurimmalla puolueella olisi automaattinen oikeus pääministerin paikkaan.

Ympäristöpuolueen leima oli samalla tavoin kaksisuuntainen. Joidenkin mielestä vihreät ovat liian vähän ja toisten mielestä liian paljon ympäristöpuolue. Se näkyy vaikkapa Östersundomin kaavoituksessa, jossa toisten mielestä vihreät sallivat sinne liikaa rakentamista ja toisten mielestä pilaavat hyvän kaupunginosan liialla suojelulla.

Väärällä kohdalla oikeisto-vasemmistoakselilla Toisten mielestä vihreät ovat pelkkä kokoomuksen puisto-osasto ja siirtyneet liiaksi oikealle, toisten mielestä taas päinvastoin vihreitä ehdokkaita voisi yksilöinä äänestääkin, mutta puolue ajaa liian vasemmistolaista politiikkaa.

Huono loppukiri Jotain meni vikaan viimeisinä päivinä, sillä vaalipäivän tulos oli selvästi vielä huonompi kuin ennakkoäänten.

Äänestysprosentti ja vaalimatematiikka. Vihreät menettivät noin 20 000 ääntä edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Tämä olisi oikeuttanut korkeintaan kahden paikan tappioon, mutta huono tuuri vaalimatematiikassa pudotti paikkamäärän viidestätoista kymmeneen. Ääniosuus laski enemmän kuin äänimäärä, koska äänestysprosentti nousi. Tämä osuus ääniosuuden laskusta ei ollut vihreiden vika vaan perussuomalaisten ansio.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Vihreät joutuivat hallituspuolueena tekemään paljon pahalta maistuvia kompromisseja, tämä vei heiltä tavanomaisia äänestäjiä.

. .

Minusta oli positiivista, että stadin kundi Arhinmäki sai kunnon äänisaaliin. Jätkähän on kertakaikkiaan helkkarin hyvä tyyppi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Osmo kyselee syitä vihreiden vaalitappioon?

Suurin syy on se ylhäältä alasantava ohjeiden määrä, joiden mukaan kansalaisten tulee elää? Toinen syy on varmaan se, etteivät vihreät huomanneet, että ihan tavallista talliaista "energialaskut" oikeasti koskettavat?

Aleksi Nurmi

Energialasku/tasaveroargumentti on huono, muistaakseni Vihreät pyrki samalla vähentämään pienituloisten verotusta. Työn verotuksen siirtäminen kohti kulutusta on oikein. Täytyyhän sen laskun koskettaa, jotta energiankäyttöön voi odottaa muutoksia.

Sen sijaan tuo mielikuva ylhäältä alas annetuista ohjeista on totta, ja varmasti yksi tärkeimpiä syitä tappioon. Tilausta arvoliberaalille puolueelle on yhä, jos sellainen vain olisi olemassa.

Trine Mals

Höpöhöpö. 100 euroa lisää sähkölaskua kuussa ja 10 euroa vähemmän veroa maksettavana. Jess. (karrikoidusti sanottuna, mutta idea tuli varmaan selväksi)

Lisäksi sitten ruoan tuottaminen ja kauppojen liiketilat tarvitsevat energiaa ja näittenkin sähkölasku kasvaa, joten tadaa! Siinä lisää kuluja tavan talliaiselle!

M-T Heikka

Kannattanee noin etelän ÄLYKKÖNÄ kuitata asia sillä, että "HALLITUSVASTUU PANOI". Näinhän se Kivimäkikin teki.

Kuulutko Sinäkin siihen kuuluisaan Lipposen älykkö-listaan.

Noh, minkä sille voi: tyhmä Suomen kansa. Jos Suomessa olisi apinoita yhtä paljon kuin leijonia, niin voisitte sanoa: apinat voittivat.

Harri Lahtinen

Mikä meni vikaan? Se että vihreät olivat ylimielisiä varsinkin persuja kohtaan, vihreät huutavat naama punaisena suvaitsevaisuuden puolesta mutta heiltä loppuu se suvaitsevaisuus ensimmäisenä jos joku on eri mieltä heidän kanssaan. Hyvä esimerkki vihreistä on kuin he sanovat että monikulttuurisuus on ainoastaan rikkaus, niin persut vastasivat siihen erittäin asiallisesti että ei se aina ole sitäkään koska esim. Vantaan vankilassa on tällä hetkellä noin puolet vangeista muita kuin valtaväestön edustajia, heti tämän jälkeen vihreät haukkuivat kaikki persut populisteiksi ja natsi rasisteiksi.

siviili tarkkailija

Olisiko liikaa vaadittu että Soininvaara analysoisi rehellisesti ja oikeudenmukaisesti oikeusministeri Braxin sekä hänen hallinnonalansa toimia. Luultavasti.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vihreiden olisi syytä vaihtaa puheenjohtajaa. Äänensävynsäkin alkaa jo ällöttää.

Ja onnittelut! Eduskunta tarvitsee sinua!

Henry Bjorklid

Älä helkkarissa sano noin! Pitävät vain tämän tädin paikallaan - on se niin pihalla.
Ja nythän ei enää työttömiä paina tieto siitä, että on tällainen tyttö olevinaan ruorissa.

Henry

. .

Siinäpä Merja Heikka toi pirullisuutensa esille. Leikitään älykköä ja syyllistetään kansa.

Erittäin epä-älyllista toimintaa. Mutta tuolta pohjanmaaltahan ei ole juurikaan muita tullut kuin yksinkertaisia maalaisia.

Kukas se sitä tuurin kyläkauppaa pitääkään? No ei ainakaan älyn valo.

siviili tarkkailija

Keskinen on ei ehkä ole tahdikkain ihminen mutta älykäs hän on...

. .

"Keskinen on ei ehkä ole tahdikkain ihminen mutta älykäs hän on..."

Ei ainakaan isänsä ja äitinsä puolelta.

M-T Heikka

Kenenkähän puolelta tuo John on älykäs?

No ahkeruudesta ei ainakaan voine syyttää. Hän ei edes maantietoa hallitse. Luulisi sitä oman maansa edes...

Keskinen lienee pohjalainen, minä olen tornionlaaksolainen ja peräpohjalainen. Kannattaa googlettaa kyseiset käsitteet. Ei se oppiminen ole myöhäistä!

Ja syntymäkotikunta minulta löytyy profiilitiedoista. Jos et osaa klikata, niin helpotan: Alatornio.

Jos käsite on outo, kannattaa se googlettaa.

. .

Kylläpä sinä Merja puhkut vihaa.

M-T Heikka

Miten niin. Korkeintaan halveksuntaa.

Tämä tornionlaaksolainen kulttuuri, se on vain suorasanaista.

Kannattaa tutustua kotomaamme koko kuvaan ennenkuin tuomitsee.

http://www.youtube.com/watch?v=rXLBNDQ-x2k

M-T Heikka

Esimerkiksi tämä feminismi aatteena. Sehän pohjautuu jollekin keskieurooppalaiselle alistetun naisen asemalle, tai eteläeurooppalaiseen. Ei suomalainen talonpoikaisnainen ole koskaan ollut alistettu. Te ette tunne suomalaisuutta, vaan yritätte vääntää tänne aivan muiden kulttuurien ongelmia. Katsotte Tallinnaan päin, ja olette kääntäneet selkänneSuomelle. Kuvittelette, mutta ette tiedä.

Onneksi feministit eivät saaneet tervettä maalaisjärkeä Suomesta tukahdutettua, vaan edelleenkin naisia saatiin Suomen eduskuntaan. Suomalainen maalaisjuntti ei ole koskaan pitänyt naista tyhmempänä kuin miestäkään.

Ja teikäläiset räksyttää aivan idioottijuttuja...siitäkin. Varmaan tämä Sofi Oksanenkin on teikäläisiä. Miten voi ihminen olla niin ulkona, ja muka antaa vielä lausuntoa suomalaisuudesta ja Suomesta. Lausuntoja, jotka perustuvat pelkästään ennakkoluuloihin.

Enni Kulovaara

Naisten asema lainsäädännössä sata vuotta sitten ja nykypäivä. Ero on huikea.

"Onneksi feministit eivät saaneet tervettä maalaisjärkeä Suomesta tukahdutettua, vaan edelleenkin naisia saatiin Suomen eduskuntaan."

- Keiden luulet naisten tasa-arvon puolesta töitä tehneen?

M-T Heikka

Vihreät feministitkö? Älä naurata. Hehän tekivät kaikkensa jotta naispäättäjiä vihattaisiin. He eivät vain tajua, ovat niin itseänsä ja kansahalveksuntaa täynnä.

Enni Kulovaara

Sata vuotta sitten ei ollut vihreitä, eikä sanaa feminismi edes tunnettu. Mutta naisasianaisia oli. Minna Canth aikoinaan oli hyvinkin paljon aikaansa edellä.

Kysyin, että kenen luulet ajaneen naisten tasa-arvoa Suomessa. En viitannut sanallakaan inhoamiisi vihreisiin naisiin.

Kaisa Jalis

Osalliatupa Naistutkimuksen johdantokurssille. Taisi olla ihan eka, jossa kuvataan, kuinka suomalainen nainen on saanut oikeuden omaisuuteen tai äänioikeuden. Lapsi oli miehen omaisuutta, nainen oli häpeällinen... Täytyykö vielä jatkaa?

Yleissivistys siellä peräpohjolassa ei taida olla kovin korkealla tasolla?

Oulussa kävin maatalossa, jossa äiti lypsää, tekee ruokaa 3-4 krt/pv, joka v***n päivä 365, kun miehet kellottelee tauoilla. Naisen päivään ei tauot mahdu. Katsoin touhua HYYYVin pitkään.

Se että sinä joudut olemaan aggressivinen pohjalainen akka kertoo äijä-kulttuurista, jossa muunlaista ihmisyyttä ei olekaan. Kovuutta ja huutamista vaan. Olen parin tapauksen kanssa elänyt opiskelijakommuunissa, todettu on.

M-T Heikka

No mitä se yleissivistys sitten on. Olenhan mie Lapin yliopistosta Hallintotieteiden maisteri, ja viittä vaille Kauppatieteiden kandi. Lisäksi Tampereen yliopistosta olen sosionomi.

Mutta syntyperähän se tietysti on se juttu.

Toisaalta olen monikulttuurinen syntypeältänikin.

Rippikoulu on jääny välhiin. Mites sulla? Onko montaki opintoviikkoa naistutkimuksen alalta kesäyliopistossa suoritettuna?

Unohin mainita, että ossaanhan mie veikkosten viittä kieltäki tolkata: suomea, meänkieltä, ruottia, enklantia ja ryssää. Ossaamisjärjestyksessä.

Molen elävä esimerkki siittä, ettei se yliopistokoulutus tehe ihmisestä sivistynyttä...eikä varsinkhaan menestynyttä.

M-T Heikka

John, nimimerkkisi olisi syytä poistaa US:sta. Olet tyypillinen vihakirjoittaja. Vihaat pyöreitä naisia, lääkärinaisia, ja meitä peräpohjolan naisia. Olin nimittäin iltasella lukemassa nettijuttuja.

Haiset ruotsalaiselle hapansilhakalle.

Kaikkein halveksittavinta on, että käytät nimeä nimimerkkinä.

. .

No en mä tiedä, Sofi Oksanen tuli tuossa kallion kulmilla vastaan oliko nyt toissapäivänä.

Kohtaus meni näin:

"Moi Sofi!"
"Mtäh, moi."
"Hyvä kirja sulla!"
Hymy. "Kiitos."

Itse asiassa se oli viime torstai tai keskiviikko.

Käyttäjän Omena kuva
Janika Saimaa

Hmmm - miten tää Sofi Oksasen tapaaminen liittyi keskusteltavaan aiheeseen?

Kiva kun tapasitte, tosiaan. Miten sulla muuten menee?

mariwallden (nimimerkki)

Voin kyllä sanoa mikä meni vikaan.

1. Energiaveroja ja autoveroja halutaan korottaa pienituloisten kustannuksella.

2. Maahanmuuttajia halutaan tuoda Suomeen suomalaisten kustannuksella. Kohta joka viides pääkaupunkiseudulla on somali.

3. Typerät joukkoliikennevisiot, maaseudun kurjistaminen.

4. Elitistisyys.

5. Turha sönkkääminen, epäkäytännöllisyys.

6. Sananvapauden rajoittaminen, kaikkien pitää olla hiljaa kuin kusi sukassa.

7. Kaiken kaikkiaan vihreät vaikuttaa vähän hörhöpuolueelta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Omalta kohdaltani ratkaisi katastrofaalinen ekopolitiikka (väestönsiirto lämpimästä pohjoisnavalle) ja ehdottomasti käskytysmentaliteetti ja paternalistinen ajattelutapa.

Yksi Turkkulaanen

Se meni vikaan, että olette unohtaneet kokonaan sen pikkuasian, että valtaosa äänestäjistä koostuu Suomalaisista Ihmisistä. Ei siis monikulttuuri-ihmeotuksista.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllähän vihreät yrittivät profiloitua perussuomalaisten vastaisena voimana. Kaikki muistavat vihreiden naisten temput.

Suomalaiset ovat järkevää kansaa. Ei täällä halua kukaan maksaa itseään kipeäksi viherveroilla, auton ruuhkamaksuilla tai laittaa lappua luukulle metsäteollisuudelle korkean energianhinnan tai loputtoman metsiensuojelun vuoksi.

Nyt järjen ääni voitti.

Ja sitten vertailun vuoksi.

Perussuomalaisia äänesti 560 000 vastuullista kansalaista. Vihreitä äänesti 213 000 kansalaista.

Mitä tästä voidaan tilastollisesti päätellä. Tutkimusten mukaan perussuomalaisten kannattajaprofiili on melkoisen miesvaltainen eli 2/3 osaa kannatajista on miehiä.

Tosin puolueella on paljon myös naiskannattajia ja loistavia naisehdokkaita.

Jos lasketaan tästä nopeasti niin kolmannes perussuomalaisten kannatuksesta on n. 184 000 ääntä.

Ellei naisten osuus vihreiden äänestäjistä ole yli 85%:a niin uskallan väittää kivenkovaan, että perussuomalaiset ovat vihreitä suositumpi vaihtoehto myös naisten parissa.

Siinä on vihreille feministeille miettimistä miksi oma sanoma ei puraise varsinkaan kehä kolmosen ulkopuolella.

siviili tarkkailija

Vihreiden lesbofeministinaisten naimalakko on oikeasti aika tuhoisa protesti. Ensikerralla kokeilkaa uhkailla persumiehiä sillä että jos eivät äänestä viher- ja homomiehiä, niin vihreät lesbofeministit ryhtyvät joukolla naimaan niitä persumiehiä...katsotaan kuinka käy. Tai eihän sitä edes tarvi katsoa. Äijät kirmaa pakoon ymmärrettävistä eli tas-arvosyistä kuten kuka hyvänsä mies jonka perässä jyristää lauma vihreitä telaketjufeministejä.

Enni Kulovaara

Eikö käy flaksi, vai miksi kirjoitat noin vihamielisesti naisista?

siviili tarkkailija

Minä en ole ehdottanut naimalakkoa poliittiseksi aseeksi...

http://yle.fi/uutiset/teemat/vaalit_2011/2011/03/v...

...ajattelin lähinnä sen vaikutusta heteroseksuaaliseen väestöön. Onhan se sanomattakin selvää että vihreiden telaketjulesbojen naimalakko suhtautuu juuri naisiin kaikkien vihamielisimmin.

Enni Kulovaara

"siviili tarkkailija"

"Vihreät ovat haastaneet vaalistarttinsa alkajaisiksi suomalaiset kampanjaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kampanjassa kerätään allekirjoituksia, joilla sitoudutaan olemaan menemättä naimisiin tai rekisteröimättä parisuhdettaan ennen kuin naimisiin meno on mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille."

- Tuosta siis oli kysymys. Ilmeisen puoliksi leikillään tehty ehdotus. Mutta nyt ei varmaan seuraavalla hallituskaudella avioliittolain uudistus tule voimaan, ainakaan jos tämä paavinvallan suomalainen edustaja pääsee hallitukseen.

Mika Rantanen

Homoja ja lesboja ei sittenkään ole Suomessa tämän enempää (onneksi). Vihreäthän ovat profiloituneet erityisesti homoseksuaalien puolueena! Onneksi Suomessa arvostetaan vielä perinteisiä ja kristillisiä arvoja ja moraalia.

Timo Kallio

Olen entinen Vihreiden äänestäjä.

Kaksinaamainen toiminta vaikutti, en pystynyt äänestämään Vihreitä.

Syitä:

1. Ydinvoima: Vihreät hallituksessa, joka päättää kahdesta ydinvoimalasta.

2. Jyrki J Taksi: vastustetaan yksityisautoilua ja ajetaan yksityisautolla veronmaksajien piikkiin

3. Sinnemäki: Äkkiä uusi puheenjohtaja, tuskin tarvitaan perusteluja.

4. Uuden Suomen nimen ryöstö: Kuka keksi tämän? Äkkiä potkut.

Ainoa positiivinen asia oli, että Jani Toivola pääsi eduskuntaan.

. .

Niin, täytyyhän joka eduskunnassa olla ainakin yksi vitsi.

Timo Kallio

Ei ollenkaan.

Vaikuttaa rehelliseltä, asioita monipuolisesti ajattelevalta ja ei missään nimessä ylimieliseltä.

Aleksi Nurmi

Syyt ovat varsin huonoja.

1. Minusta on kyse aikuistumisesta kun olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin taistella lisäydinvoimaa vastaan.
2. Hyväksyttävä syy Kasvin blogissa, eikä Vihreät ole kieltämässä yksityisautoilua.
3. Samaa mieltä.
4. Ihmeelliset itkuraivarit verkkolehdeltä.

Parempi syy olisi esim. Tuija Brax.

Dari-anne Suomalainen

Nauttikaa nyt helvetin persut siitä voitostanne, jos ei vihreiden uhraaminen riitä, niin kohta on taas pääsiäinen ja pääsette kunnioittamaan perinteitä ja ristiinnaulitsemaan Jeesusta.

Eikö teidän ihmissyönnillä ole mitään määrää.

Trine Mals

hups, Dari-annen aamulääkkeet unohtu.

Karu Kera

Niille Usarin lukijoille, jotka eivät ole rekisteröityneet kommentoijiksi, voin kertoa, että tätä ylläolevaa kommenttia

"hups, Dari-annen aamulääkkeet unohtu"

fanittaa jo 70 henkilöä eli he ovat antaneet sille pisteen ja papukaijamerkin. Aikamoinen papukaija tuo Dari-ann onkin tunkemalla aina kristinuskoon kohdistuvan vihansa ja halveksuntansa joka paikkaan, vaikkei aiheella olisi mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Jouni Haimi

Vaikka en ole persu niin silti ei voi kiistää että kaikkein parasta antia oli eilen katsoa vihreiden putoamista. Se kruunasi koko vaaliillan ja eikä se hyvä mieli ole kadomnnut vieläkään

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mielestäni Osmon analyysi on oikeansuuntainen vaikkakaan ei välttämättä ihan riittävä. Hän painottaa ehkä liikaa vihreistä riippumattomia syitä kun olisi ehkä parempi tarkistella missä vihreät toimivat heikosti. Täytyy muistaa, ettei politiikan ratkaisuissa ole olennaista niiden hyvyys tai huonous vaan se, ovatko ne äänestäjien mieleen. Vihreät ovat ehkä vähän unohtaneet tämän puolen. Mikään puolue ei voi toimia pidempään ilman, että se kuuntelisi sitä mitä kansa todella haluaa, ja tämän tekeminen tuntuu meiltä vihreiltä vähän unohtuneen.

Dari-anne Suomalainen

"Kansa äänen kuuleminen" ....No mutta hei...eihän täällä ole voinut edes kommentoida useiden persujen blogeja, saati että olisi saanut vastauksia joihinkin kysymyksiin.

Mitä kansan äänen kuulemista se on ? Kansaan mekin kuulumme.

M-T Heikka

Sinä kirjoitit rovastin blogiin, että Jeesus oli äpärä, homo ja hullu. Ja että oli oikein kun hänet tapettiin kiduttamalla.

Senkin hän antoi olla...varmaan rukoili mielessään D-A:lle pelastusta.

On se vain mahtava aate tuo Vihreä suvaitsevaisuus.

Minunkin, peräpohjolan pakanan, karvat nousi pysthöön sitä tekstiä lukiessani. Miten sie kehtasit iäkkäälle ja rovastille. Ei mitään ihmiskunnioitusta.

Ja nämä vielä saarnaavatt suvaitsevaisuudesta.

Ja minua sie sannoit natsikoiraksi, kun eka kertaa elläissäni luin Lutherin tekstiä. Minua vähän ällistytti, että se oli niin modernia ja älykästä. Sakemannityyli on kait kirjoittaamisessa aika suomalainen.

Se natsikoira kyllä ällistytti tällaista korpikommarin kakaraa. Ettes häppee!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei vihreiden tarvitse erityisesti kuunnella nimenomaan perussuomalaisten kannattajien ääniä, vaan oman potentiaalisen kannattajakuntansa. Ja minusta siinä ollaan vähän epäonnistuttu. Kansa ja perussuomalaiset eivät ole mielestäni synonyymejä, eivät lainkaan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Tanskassa hallitus testauttaa kansan mielipiteitä gallupeilla, jopa Venäjällä, toisin on täällä, mitatut mielipiteet ohitetaan olankohautuksella ja toimitaan enemmistön tahdon vastaisesti. Esimerkkinä pakollinen ruotsinkielen opiskelu koko maan väestölle. On muuten voinut omalta osaltaan vaikuttaa vihreiden suosion laskuun.

Pentti Järvi

Voi olla, että pari häirikköä (vihreitä) ovat olleet vaikuttamassa kommentoinnin hankaloittamiseen.
Mutta jotkut vihreät ovat kirjoittaneet niin hassuja blogi-kirjoituksia, jotka ovat sitten poikineet satoja ja tuhansiakin kommentteja, joita vihreät ovat voineet lukea ja oppia olisi saanut niistäkin.

Tapio Niemi

Vihreät kavensivat kansalaisoikeuksia oikein olan takaa, sekä ajoivat alle 25-vuotiaat nurkkaan. Siinä suurin syy.

Eerikki Perälähde

Mikä meni vikaan?

1. Epäuskottavuus
2. Trendien mukaan äänestävät menivät nyt persujen vankkurin mukaan
3. Arvot ovat kovenneet, niinkuin aina tiukempina aikoina, joten vihreys ja suvaitsevaisuus eivät ole päällimäisenä suuren yleisön ajatuksissa.
4. Uusi Suomi -kampanja oli fiksu veto vain Alex Niemisen mielestä

Osmo, olet yksi fiksuimmista poliitikoista koko Suomessa. Liity nyt jo ihmeessä kokoomukseen, jos haluat oikeasti käyttää lahjakkuuttasi kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

93 % äänestäjistä oli asioista eri mieltä kuin vihreät.

Vihreät eivät ole kaikessa oikeassa, vaikka niin antavat ymmärtää. Muita ei kannata pakottaa elämään vihreillä arvoilla. Pitää oppia suvaitsemaan myös muita.

Myöskään pelkkä yliopistossa opiskelu ei tee älyköksi ja muita fiksummaksi, vaikka sitä itse niin helposti mieltää. Esim. kieliopinnot/valtiotieteet eivät tee energia-alan insinööriksi tai ilmastoasiantuntijaksi. Ehkä sitten kun valmistuu ammattiin ja tekee töitä ymmärtää paremmin maailmaa, avautuu suhteellisuudentaju ja todellisuudentaju. Ja rahantajunkin saa kun joutuu tienaamaan itse rahat ja joutuu ylläpitämään perhettään. Vihreät voisivat myös oppia tekemään realistisia ja loogisia ehdotuksia laskelmineen.

Myöskään vihreiden tapa pakottaa muut maksamaan vihreistä arvoista lahjoittamalla miljadin päästömaksuja ulkomaille ja maksamaan elämisestä, lämmittämisestä ja autoilusta törkeitä hintoja ei ole oikein.

Sellainen haittaa yhteiskuntaa.

Vihreät painuivat erityisen paljon ns. multikulttuurialueilla.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Vihreät ovat kuluneella vaalikaudella alkaneet ainakin osittain harjoittamaan järkevää reaalipolitiikkaa ja ymmärtäneet ettei opposiotiossa reuhkaamalla maailma parane yhtään sen enempää kuin hallituksessa, jossa joutuu kompromisseihin. On ihmisiä, jotka tällaisen järkeistymisen myötä ovat etsineet henkisen kotinsa muualta. Kansa siis valitsee edustajansa.

Ihmiset kaikessa inhimillisyydessään myös kannattavat vihreitä arvoja, kunhan eivät joudu tinkimään yhtään mistään. Kun sähkölasku energiaveron kiristymisen myötä kovenee, ekologisuus muuttuukin kirosanaksi. Hallitusvastuun kantamisen myötä on siis saatu aikaan konkreettisia muutoksia, jotka eivät sitten kaikelle kansalle maistukaan.

Jos olisin Vihreä, kysyisin kuitenkin, miksi me emme onnistuneet tekemään persuja näinä ilmastomuutoksen ja wanna-be-ekologinen aikoina. Tilausta Vihreille tuntuisi kuitenkin olleen. On kuitenkin totta, että vihreisiin kohdistuu poikkeuksellisen ristiriitaisia paineita, koska puolueen arvot eivät ole määriteltävissä perinteisellä vasemmisto-oikeisto akselilla.

Anni on minusta hyvä!

Dari-anne Suomalainen

Kanerva

Eikö kokoomuksella ole mitään osuutta asiaan ?

Vai onko kokoomus liian voittamaton, tai, ei 'vihollinen' ollenkaan ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tämä vaalitulos todella tarvittiin. Suomi on niin kauan ollut se kiltti etupulpetin oppilas, että muut mahdollisuudet olivat ehtineet lähes unohtua.

Se, että tilanne on 15 vuotta ollut tietynlainen, ei merkitse, että se pysyy samana myös vuonna nro 16. Kansanvaltaisessa yhteisössä vallankäyttötavat ovat katkolla jokaisissa vaaleissa, ja nyt suomalainen äänestäjä päätti viheltää erään pelin poikki.

Vaalitulos konkretisoi ongelman, joka on kansainvälisen talouspolitiikan ja kansallisen päätöksenteon yhteensopimattomuus. Suomella on nyt urakkaa kolmen erilaisen ja lähes tasavahvan puolueen yhteistyön rakentamisessa, ja euroalueen urakkana on takauspakettien laatiminen muotoon, joka toimii tarvittaessa ilman Suomen panosta.

Keskusta ja Vihreät saivat sen verran pahasti siipeensä, että niitä vastuu ei muutamaan vuoteen paina. Osaako Mari Kiviniemi asettua kaikelleräkyttävän oppositiojohtajan rooliin?

Käyttäjän heikkiruusunen kuva
Heikki Ruusunen

"vihreillä on vasemmalla puolellaan yllättäen nuorekas ja vihertävä kilpailija"

Osmo hyvä sinun pitäisi nyt hyväksyä se, että Vasemmistoliitto ei ole "vihertävä", vaan vihreämpi kuin vihreät!

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/251382...

Miksi joku ympäristöstä huolestunut äänestäisi toiseksi vihreimpiä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tiivistettynä:
- ette aja vapautta missään muussa kuin homoseksuaalien parisuhteissa
- kannatatte sananvapauden rajoittamista ja internetin sensurointia
- pyritte rajoittamaan ihmisten elämää kohtuuttomasti ja keinoilla, joilla ei ole edes luonnonsuojelullista vaikutusta (esim. hehkulamppujen kielto)
- vastustatte fanaattisesti ydin- ja vesivoimaa, jotka ovat tällä hetkellä parhaat realistiset vaihtoehdot hiilivoimallle
- olette ottaneet feminismin kiinteäksi osaksi puolueen toimintaa ja syrjitte miehiä avoimesti ja häikäilemättä

Asiaa on analysoitu pidemmin, tarkemmin ja paremmin täällä:
http://www.tiede.fi/blog/2011/04/10/lapsesi-ei-aan...

Karu Kera

Usaria lukeville rekisteröimättömille lukijoille voi kertoa, että ylläolevalle kommentille on annettu jo 80 pistettä eli sitä on fanittanut huomattava määrä Usarin kommentaattoreista. Valitettavasti näitä pisteitä eivät näe kirjautumattomat lukijat.

Käyttäjän almafiina kuva
Anki Heikkinen

Itse asiassa nykyisin näkevät ja voivat antaakin niitä pisteitä. Annoin itsekin ennen kuin rekisteröidyin. :)

J. Gagarin

"Kun eduskuntaan tuli myös Silvia Modig (mistä olen sinänsä hyvin ilahtunut),..."

Siinä onkin muuten yksi harvoista vasemmistoliittolaisista, joita jostain syystä voisin fanittaa - ainakin persoonana. Katsoin tässä hiljattain hänen debattinsa Hetemajn kanssa ruotsinkielisella kanavalla kerjäämiskieltoa koskien ja tyttö oli tosi napakka sanomisissaan.

Hetemajlla oli tosin myös aavistuksen verran kömpelyyttä kielellisesti ja se antoin sujuvalle ja runsassanaiselle Silvialle etulyöntiaseman, mutta olin hänen kanssaan samaa mieltä kyllä itse asiastakin, sekä perusteluista.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kannattaa kysellä myös analyysiä emeritus vihreältä Pekka Siikalalta, persujen parhaalta agitoijalta.

Jani Kuusela

Luulenpa, että homostelu meni liian pitkälle.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Mikä meni vikaan?" Muun muassa sinä, Osmo Soininvaara.

juri g.

Noilla Osmon argumenteillahan virheiden olisi pitänyt saada hurja vaalivoitto: Kaikkea kaikille ja keskellä kaikkea.:)

Se avarakatseinen

Olisko jo sattunut kohdalleen?

Mika Kuusela

Just niin; mm. Sinä, Osmo Soininvaara!

Tuo on juuri siis se kannatus, jonka oikeistolainen city-vihreät ja Kokoomuksen pikku-apuri saa. Ja tuo haikailee vielä lisää Kokoomuslaisten ääniä. Onneksi et pääse hallitukseen leikkaamaan lisää toimeentulotukea nuorilta. (Sen nyt tekee varmaan joku muu, jos uskaltaa)

No, Kaisa! Millos lähdetään kaivamaan Lapin asekätköt käyttöön :)? Kävin kirjoittamassa sen addressin alle. Hieno homma.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"No, Kaisa! Millos lähdetään kaivamaan Lapin asekätköt käyttöön :)?"

Heh, oisko vaikka siinä vaiheessa jos Käteisestä tulee pääministeri? ;) (ja kiitos kun allekirjoitit adressin!!!)

Käyttäjän mietteita kuva
Taneli Repo

Tuskinpa persujen vaalivoittoon tai vihreiden tappioon on vain yhtä syytä. Yhtenä näkökohtana voisi silti esittää, että nämä vaalit olivat kuin olivatkin arvovaalit, ja konservatiiviset arvot voittivat. Vihreät profiloituivat erityisesti sukupuolineutraalin avioliiton ajamisella.

Mikä oli lopputulos: Eilen valituksi tulleen vihreiden eduskuntaryhmän kokoonpanon perusteella vihreistä on tullut leimallisesti naisten ja homomiesten puolue. Kymmenestä vihreäastä kansanedustajasta on heteromiehiä vain kaksi.

J. Patrikainen
Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Tehkää te analyyseja, juna meni jo!

Te hirtätte itsenne teorioihin, olette niin paljon parempia kuin muut tässäkin asiassa ... mutta kuten blogissani tulen todenneeksi, vaikkapa teidän ilmastopolitiikkanne on esimerkki henkisesti kuolemansairaan eurooppalaisen kulttuurin itsensäsilpomisesta.

"Muut ei niin tajuu ..." - Mutta ne vaan porskuttaa, elää ja voi hyvin.

Vai on Timo Soini teille kauhukuva. Tekisi mieli sanoa että "näki kauhut kaikkialla". - Se teidän videomainos, missä siis on se vauva: huomaatteko itse kuinka kammottava se on? Kertaakaan se vauva ei hymyile. Selvästi on vanhemmat hyvin kertoneet maailman kauheudesta. - Huostaan pitäisi raukka ottaa!

Käyttäjän Omena kuva
Janika Saimaa

Oikein hyvä analyysi Osmolta.

Itse en äänestänyt vihreitä monesta syystä – olen äänestänyt aiemmin, en nyt. Miksi? En luota teihin.

Jos vastustaa ydinvoimaa – ei auta jos äänestää Vihreitä. Ydinvoimaa tulee roppakaupalla siitä huolimatta että olitte ja pysyitte hallituksessa. En tosin tiedä, miten asia olisi parantunut, jos Vihreät olisivat lähteneet hallituksesta ydinvoimapäätöksen jälkeen. Ne halvatun voimalat tulevat tänne joka tapauksessa – jopa Pohjoiseen. Upeaa, tosiaan.

Vihreiden imago nimenomaan seksuaalivähemmistöjen puolueena syö. Ei kai seksuaalisuus ole poliittinen asia – miksi se on niin voimakkaasti Vihreissä esillä?

Uusi Suomi –nimen käyttöönotto oli mauton ja typerä juttu. Eikö tosiaan ollut muita ideoita – olisi varmasti voinut hyvin päätellä, että ehdotus ei ole hyvä. Omat ajatukset ja ideat pitäisi löytää – ei viedä toisilta. Pieni asia ehkä – mutta symbolinen.

Oikeusministerin ylimielisyys monissa asioissa muun maan asioita kohtaan. Helsinki-keskeisyys toki kalvaa monen muunkin poliitikon kohdalla – mutta kun he tekevät päätöksiä vain Helsingin vinkkelistä, niin se kyllä vihloo tosi pahasti. Kaupunkilaisvihreä on tosiaan – niin, kaupunkilainen.

Henry Bjorklid

Tytär 24 v., jo naimisissa - ei saa työttömyyskorvausta ennenkuin täyttää 25v. Arvaa tarvitaanko siinä perheessä rahaa?
Näin työkkäri lukee sitä Sinun 'vihreää' lakiasi.

Jos tämä ei mielestäsi oikein, annan mielelläni Paraisten TE-toimiston puhelinnumeron (joskin tiedän, että he valehtelevat Sinulle(kin).

Henry

juri g.

Työnteko on yksi suositeltava vaihtoehto.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Olipa ajattelematon kommentti. Näin suurtyöttömyyden aikana, kun työnantajalla on varaa mistä valita, mikään ei pakota työllistämään nuorta naista, potentiaalista äitiyslomalle lähtijää. Joissakin kaupungeissa sovelletaan positiivista syrjintää työhönotossa, mutta se koskee lähinnä etnisiä vähemmistöjä, käytännössä maahanmuuttajia.

Eräs nuori nainen kirjoittikin taannoin, että kadulleko sitä pitäisi lähteä tienaamaan seksityöläisenä?

Koko laki oli erittäin huonosti harkittu, ajatellen syrjäyneisyyden ja masentuneisuuden korkeita lukuja nuorten keskuudessa.

Mika Kuusela

"Huostaan pitäisi raukka ottaa!"

Jos tarkoitat oikeisto-Osmoa, niin olen täysin samaa mieltä!

Seppo Hildén

"Mikä meni vikaan?"

Anoitte Vihreyttään suureen ääneen julistaneen P.Siikalan julistaa ziljoonassa blogikirjoituksessa vuoden verran ennen vaaleja, kuinka vihreät voittaa vaalit ja persut häviää.

Aikansa kun kansa noita juttuja luki, niin alkoi pikku hiljaa kansan sappi kiehumaan ja protestiksi äänestivät persuja.

Siinä se pähkinänkuoressa.

Pentti Järvi

Saman asian on täällä todennut Harmaasusi, vaikkakin erilaisin sanakääntein. :)

Mikko Niskasaari

Väitän, että muutama asia, jotka osin kytkeytyvät yhteen, tuotti tämän vaalituloksen:

1. Tulo- ja luokkaerojen kasvu ja köyhälistön paluu.
2. Etelä-Euroopan maiden velkojen takaus ja maksamisen uhka. Ihmisten fiilis on: "Se ei ole oikein".
3. Maahanmuuttokysymykset. Kytkeyksissä - äänestäjien mielessä - kohtaan yksi.
4. Aselakihölmöily. 670 000 lainkuuliaista aseen omistajaa ei kannata jatkuvasti syyllistää vaarallisten kriminaalien teoista.

Nämä vaikuttivat läpi kentän, ja vihreille kävi kuten kävi siksi, ettei heillä ollut erityisiä ansioita missään kysymyksissä, ei myöskään ympäristöpolitiikassa, joka joskus oli vihreille tärkeä asia. Miksi ympäristöliikkeiden kannattajat äänestäisivät ympäristöpuolueeksi ilmoittautunutta puoluetta, joka vuonna 2007 sopi ympäristöhallinnon tuhoamisesta?

Pietari Vehnälä

Se meni vikaan että kaikilla on äänioikeus ja että Suomessa on demokratia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Koirani väänsi äsken koirapuistossa ison jytkyn.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Pienituloinen ei ole valmis uhraamaan leipään tarvitsemiaan
pennosia johonkin arjen yläpuolella olevaan asiaan. Kaikkea
ei haluta uhrata ympäristön ja maailmankansalaisten hyväksi.
Perusteilla, jotka eivät jokaista vakuuta!
Satu Hassin Suomen edun vastainen toimintakin taitaa olla mukana
huonossa vaalituloksessa.
Joka tapauksessa vaalit olivat rehelliset ja se on vain jokaisen
hyväksyttävä, otti kipeää tai ei!

Shemu P

Hyvä analyysi. Siitä olen hyvilläni, että sinä Osmo Soininvaara palaat eduskuntaan, vaikka olenkin usein erimieltä kanssasi.

Suomi tarvitsee kaltaisiasi idearikkaita, innovatiivisia, ahkeria, asioista selvää ottavia ja selkeitä uudistuksia ja uusia ajatuksia tuovia kansanedustajia.

Mr Cool

Muut puolueet, esim. juuri tuo Vasemmistoliitto, ovat ottaneet omakseen niitä samoja teemoja joita Vihreät joskus parikymmentä vuotta sitten lanseerasivat. Vihreät ovat tehneet itsensä tarpeettomiksi, mitä siis valitatte? Jos olisitte oikeasti kiinnostuneita Vihreistä asioista, te olisitte tyytyväisiä siihen että äänet ovat valuneet teiltä muihin puolueisiin ilman että äänestäjä on joutunut tinkimään vihreistä arvoistaan.

Reijan lista tuossa yläpuolella kertookin jo sen, että todellisia vihreitä arvoja ei edusta Vihreät vaan ihan toiset puolueet.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Olisi kannattanut Osmo Soininvaaran vaihtaa fillarinsa potkulautaan, ettei olis tarvinnut tätäkään tappion nöyryyttä kokea omalla kohdallaan. Jossakin kohtaa ne fiksuuden rajat Soininvaarassakin näköjään löytyvät.

Mies on örveltänyt kuin rantarosvo persuja vastaan, vain saadakseen naurettavan leiman. Kannattaisi aloittaa syventävät suomalaisuuden kansanluonteen opinnot, ettei hauku joka kerta ihan väärän puun alla.

OS> "Ääniosuus laski enemmän kuin äänimäärä, koska äänestysprosentti nousi. Tämä osuus ääniosuuden laskusta ei ollut vihreiden vika vaan perussuomalaisten ansio."

Samaa akateemista päättelyä jatkaessaan Soininvaara voisi todeta, että jos näidenkin vaalien vain vihreitä äänestäneet olisivat äänestäneet, tulos olisi ollut sekä perussuomalaisten vika, että vihreiden ansio.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

En ole lukenut tätä keskustelua läpi, mutta Oden alustuksen luin täältä pohjoisesta hankikelistä sitä katsellen ällätikun kanssa.

Kolme sellaista miestä, jotka ovat täältä katsoen vastuussa vihreiden menestymättömyydestä (siis korostan: täältä napapiiriltä ja tuolta Brysselistä) katsoen.

Ode, JJJK ja Relander.

Kaikki fiksuja ja arvostettuja, mutta kaikki konfliktitilanteissa siten toimivia, että se kauempaa (siis sosiaalisessa mediassa ja napapiiriltä tai Brysselistä katsoen) näyttää arrogantilta.

Sitten on vielä erikseen "espoolaisuus": vihreät ovat niinkuin Espoon kaava (taas siis metafora, ei fakta).

Jakkupuku, siistit tavat, lauseen loput nousevat falsettiin ja miehiä vihataan - jos ovat androgeeniksi haisevia - kuin ruttoa. Paitsi sitten pikkutunneilla ja pikkusalaa, kun Liisankadulla on millä mällätä kuin renesanssiruhtinaat.

Tämä viimeinen ominaisuus on kovasti pistänyt silmään kulkiessa ja suositankin, että ne, jotka ovat julkivihreitä, ottaisivat mentorin tai koutsin (ottihan Juttakin).

Ei jokaista virhettä ole pakko tehdä jokaisessa puolueessa ja jokaisessa tyyppitilanteessa, vaikka Ryhmiksen, Q-teatterin, KOMin ja Suomenlinnan katsomossa olisi kuinka hauskaa.

Vesa Järvinen

Vihreät ovat aivan liian vasemmalla porvareille ja liian oikealla vasemmistolaisille. Väliin jäävät "yliopiston kettutytöt" jotka onneksi/valitettavasti ovat niin rajallinen ryhmä että äänestysprosentin noustessa kannatus laskee. Lisäksi kettutytöt ovat nuorena niin radikaaleja että vasemmisto houkuttelee heitä ja vanhetessaan joutuvat yleensä menemään oikeisiin töihin jolloin arvotkin siirtyvät nopeasti oikealle.

Ehkä tämä selkeä kannatuksen lasku on ihan hyväkin asia. Vihreät voivat vihdoin keskittyä olemaan vihreitä eikä tasapainottelemaan vasen-oikea -akselilla. Pysymällä joustavana ei-vihreissä arvoissa voisi pienemmän hallituspuolueen paikka säilyä.

Kaisa Jalis

Ulkomaalaisten ongelmien hyssyttely. Tutki Ruotsin raiskaustilastoja.

Muslimit eivät ole hyvä investointi Euroopplalaisen demokratian säilymisen kannalta. Tutki Koraania, Haditheja ym. Muhammedin elämänkerta.

äänestäisi Geert Wildersiä, jos sellainen Suomessa olisi.

Stubb haluaa Turkin Eu:hun.... kohtahan koko Eurooppa ja Suomi olisi täynnä turkkilaisia. Idiotismia. Turkin kautta huumeet Afganistanista ja muut muslimit vyöryisivät Eurooppaan. Mielipuolista.

Kaisa Jalis

Ulkomaalaisten ongelmien hyssyttely. Tutki Ruotsin raiskaustilastoja.

Muslimit eivät ole hyvä investointi Euroopplalaisen demokratian säilymisen kannalta. Tutki Koraania, Haditheja ym. Muhammedin elämänkerta.

Äänestäisin Geert Wildersiä, jos sellainen Suomessa olisi.

Stubb haluaa Turkin Eu:hun.... kohtahan koko Eurooppa ja Suomi olisi täynnä turkkilaisia. Idiotismia. Turkin kautta huumeet Afganistanista ja muut muslimit vyöryisivät Eurooppaan. Mielipuolista.

Harry Vestbacka

Hallitsematon maahanmuuttopolitiikka.

Siinä se suurin syy. Kun vihreä ministeri sanoo, että viiden vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulla asuu 250 000 mamua, niin isänmaataan rakastavat kansan syvät rivit toteavat. "Ei ilman sotaa".

Karu Kera

Ekologisesti ei ole järkevää hakea lisää asukkaita pohjoiseen, vaan kantasuomalaisiakin pitäisi alkaa sijoittamaan vapaaehtoisesti aurinkoisiin ja lämpöisiin maihin, varsinkin sairaseläkeellä olevia, mutta myös muita eläkeläisiä. Tämän tulee toki perustua vapaaehtoisuuteen ja houkutteluun esim. Espanjan aurinkorannoille ja Kanarian saarille tai Kreikan saaristoon.

Kun vihreät puhuvat maahanmuuttajien lisäämisestä pääkaupunkiseudulla 250 000 mamuun, silloin ei ekologinen ajattelu ole ihan paikallaan. Vihreät voisikin jakaa kahdeksi eri puolueeksi, jotka ajavat keskenään ristiriitaisia asioita: VihreätDeGröna (ekologinen puolue) ja Mamu-puolue (haluaa monikansallistaa Suomen).

Samuel Virkiö

Ei mikään mennyt vikaan. Kaikki meni hyvin.

Esa Härkönen

Vihreillä meni vikaan minun mielestä seuraavat asiat:

A. Äänestäjille ulospäin näkyvä ympäristöpolitiikka. Se mitä jäi käteen vihreiden hallitusajasta, oli epäonnistunut tai erittäin huonosti toteutettu jätevesilaki.
Energiasäästölamput, jotka palauttivat meidät takaisin pärevaloaikakauden valovoimaan. Mukamas "kova vääntö" ydinvoimakysymyksessä, jossa ei kuitenkaan "myrskyä vesilasissa" kovempaa nähty.

B. Yleinen kuva korkeasti koulutetusta eliitistä, joka on vieraantunut kansasta ja sen tarpeista.

C. Täydellinen välinpitämättömyys suomen eduista. Vihreät eivät ole puolustaneet suomen valtiollista, taloudellista, henkistä ja kulttuurista itsenäisyyttä missään asiassa, vaan meidät on haluttu viedä eu:n ytimeen kaikkien raiskattavaksi ja hyväksikäytettäväksi.

Nämä nyt ainakin minulla päällimmäisenä tulleita ajatuksia. Aikoinaan nuorena miehenä äänestin vihreitä, kun ajattelin että vihreät kannattavat uusiutuvaa energiaa, energian säästämistä ja yleensäkin yksilön oikeutta päättää omista asioistaan, mutta kaikki nämä olivat pelkkää unelmaa ja harhaluuloa. Päinvastoin on tapahtunut.

Uusiutuva energia on jäänyt risupaketiksi, jonka senkin sai Pekkarinen väännettyä. Energian säästäminen on jäänyt energialamppujen asteelle ja kylmän viileän energiaverojen korottamisen asteelle, vaikka se todellinen energia rökäle-tuhlari on teollisuus, joka maksattaa kaiken tavallisella kengän kuluttajalla. Puhumattakaan siitä, että olen vuosikaudet säästänyt energiassa vaikka millä tavalla ja joka vuosi siitä on kiitoksena tullut entistä isompi energialasku. Kyllä kannustaa niin penteleesti säästää sähköä... Brax on ministeriönsä kanssa keksinyt kiihtyvällä tahdilla lakeja, joilla alistetaan kansalainen viranomaisseurantaan ja yhteiskunnan tiettyjen piirien maksumieheksi.

Kyllä kansa tietää, kunhan elää ja näkee...

Käyttäjän PetriF kuva
Petri Flander

Ensinnäkin haluan kiittää :) Osmoa siitä että on jaksanut väkertää kirjoja jotka ovat tuoneet keskustelun piiriin useita yhteiskunnan kannalta merkittäviä asioita.

Edellä on jo tullut mainituiksi suurin osa todennäköisistä vaalitappion syistä, joten ei niistä sen enempää. Mutta haluaisin vielä korostaa tuota ilmastoasiaa.

Tällä hetkellä suuri osa meistä ymmärtää energiaverojen korotuksen perusteeksi ilmastomuutoksen, ja hyväksyy sen perusteet jotakuinkin siltä pohjalta että "No, saihan Gore sen nobelin, ja ei kai 2500 IPCC:n tutkijaa voi olla väärässä??"

Muttamutta... voi hyvin olla, että ilmastokysymys räjähtää silmille seuraavan 12kk aikana - enkä tarkoita tällä nyt fysikaalisia ilmiöitä vaan perusteita väitteelle ihmisperäisestä lämpenemisestä.

Jos tilanne on totuuden osalta niin paha kuin eräissä näkemyksissä on väitetty, niin asian oikean laidan valjetessa ympäristöliike saa kylkeensä torpedon josta se ei välttämättä toivu koskaan.

Tuo tilanne on toteutuessaan siinä mielessä epäreilu, että ympäristöliike ei ole viimekädessä syyllinen teoriaan - vaan ne kansainväliset piirit joiden tavoitteita sen rummuttaminen välillisesti palvelee.

Linkki:
->'An Engineer's Critique of Global Warming "Science"'
http://rps3.com/Pages/Burt_Rutan_on_Climate_Change...

Elämme mielenkiintoisia aikoja :d

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Itse äänestin vihreitä kun tuli ensimmäiset eduskuntavaalit omalle kohdalle, nuorempana sitä vielä haki arvojaan ja puhdas luonto ja suvaitsevaisuus tuntuivat hyviltä arvoilta. Vihreät oli uusi puolue joten luottamuspulaa vanhojen toimien takia ei ollut, toisin kuin nyt. Luottamuspula ja monien jäsentenne kyvyttömyys ajatella asioita muilta kanteilta vaikka väitätte olevanne suvaitsevaisia. Teillä on myös liikaa porvareita minun makuun. Ja porvareiden mielestä varmasti liikaa vasurimeininkiä ja kommareita. Moni äänestäjänne on myös varmasti kannabismyönteinen, mutta varautukaa siihen että he heräävät yhteiskunnan ja maailman todellisiin ongelmiin. Maahanmuuton lisääminen ja päästöjen marginaalinen vähentäminen ovat tällä hetkellä varmasti hyvin monen suomalaisen vaakakupissa aika pienessä osassa. Kannattaa miettiä miksi. Osa kansalaisista ei varmasti jaksa ajatella asioita pitkälle tai ottaa selvää, mutta me jotka jaksamme ja joskus siitä hölisemme rasittavasti muille, niin kannattaa miettiä mitä ne todelliset ongelmat on mitä me nähdään. Koska me ollaan niiden kavereita, työkavereita, ryyppykavereita ja perheenjäseniä, eikä me pysytä hiljaa loputtomiin.

Valitkaa kantanne ja toimikaa sen mukaan vaikka tulisikin takkiin. Muuten rapautatte osaltanne politiikan uskottavuutta Suomessa, sitä ei tarvita yhtään lisää enää.

Koko Perussuomalaisten torjuntaoperaationne on yksi syy heidän nousuunsa ja teidän tappioonne. Katukuvassa ulkomaalaisvastaisuus tuskin on noussut yhtään normaalista viimeisten vuosien aikana, joten miksi perussuomalaiset voitti? Koska niiden jutut käy tavalliselle tallaajalle järkeen. Koska ne on uskottava muutosvoima, oli entinen SMP tai ei. Noh, jos pääsevät hallitukseen niin vasta sitten nähdään pitävätkö sanastaan kiinni.

Kaikesta mediakeskustelusta mitä tässä on seurannut voi sanoa että suurin osa teistä on joko ihan pihalla tärkeimmistä kysymyksistä tai sitten vaikenee asioiden todellisesta luonteesta. Joskus pääsee sammakoita, totuuden palasia suusta tai blogeihin, mutta irrallisina monet eivät osaa saati jaksa yhdistää niitä kokonaiskuvaan. Siksi täällä äänestetään lievästi sanoen harhaisesti, kun teidän touhujen todellisesta luonteesta ei saa mitään selvää.

turunen (nimimerkki)

Vihreillä on nyt eduskuntaryhmässä oikein pätevä juontajakin. Onneksi olkoon. Sitten ne huonot uutiset. Eilen selailin facebook-päivityksiä ja muuta sosiaalista mediaa ja hämmästelin sitä, miten paljon niin sanotut luonnonsuojelijat nauttivat vihreiden rökäletappiosta. Siellä oli hyvin akateemista ja asiantuntevaa puhetta muun muassa vihreiden lanseeraamasta sademetsille haitallisesta biopolttoaineesta, luontoa kuluttavasta massasiirtolaisuuden suosimisesta, jne, jne...

"Hyvä, että hävisivät".

Minä vedän tästä ja vihreiden uudesta eduskuntaryhmästä sellaisen johtopäätöksen, että vihreät on näivettymässä trendikkääksi lifestyle-puolueeksi, jota äänestävät ihan muut ihmiset kuin ympäristön tilasta huolestuneet kansalaiset. Vasemmistoliittokin on jo uskottavampi ympäristöpuolue.

Vihreät on hiipumassa ja hajoamassa, ellei ole jo hajonnut.

Pikkujouluissanne on silti varmaankin oikein hauskaa.

Johannes Waronen

Oikeistolaisena Vihreiden ajoittaisena kannattajana jätin näissä vaaleissa äänestämättä Soininvaaraa/yleensä Vihreitä seuraavista syistä:

1) Vihreät ovat luisuneet liikaa oikealle. Sinnemäki, joka aikoinaan näytteli kansainvälisiä käsimerkkejä puhemies Lipposelle on nykyään harmaa sosiaalidemokraattinen viraston täti joka kannattaa asevelvollisuutta ja suurin piirtein kaikkea mitä taantumukselliset kokoomuspoliitikot kannattavat. Vihreiden vaaliteemana oli kolmatta kertaa peräkkäin opintotuen sitominen indeksiin ja joka kerran Vihreät ovat äänestäneet sitä vastaan!

2) Vihreät ovat luisuneet liikaa vasemmalle. Arhinmäkeläistä retoriikkaa on käytetty jo tarpeeksi. Sinisilmäinen suhtautuminen 8-10 miljardin euron budjettivajeeseen (tai siis anteeksi, "kestävyysvajeeseen") ei ratkea prekariaattia buffaamalla eikä tempputyöllistämisellä.

3) Vihreät eivät ole enää ympäristöpuolue. Ydinvoimasta voi toki olla montaa mieltä mutta mieluummin minä joko rakennuttaisin lisää sitä tai käyttäisin tajuttomat fyrkat oikeasti uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen kuin ohjaisin rahat aluepolitiikkaan kepulaisten turvesoiden polttamiseen tai siihen, että tilataan Brasiliasta ja Pohjois-Afrikasta puuta jolla tuotetaan ruuhka-Suomeen sähköä samalla kun pienhiukkaspäästöt, jotka jo nykyisellään tappavat satoja ihmisiä vuosittain lisääntyvät radikaalisti.

On jo nyt fakta, että Helsingin Energia on neuvotellut korealaisen rahtilaivan tuomaan ulkomailta puuta jonka polttaminen lisää niin pienhiukkaspäästöjä kuin yllättäen kasvihuonepäästöjäkin seuraavan kriittisen 50-100 vuoden ajan (jonka jälkeen luku toki puun uusiutumisen kautta tasaantuu). Jos edes Suomessa ei riitä tarpeeksi puuta poltettavaksi niin miten sitten sitä riittää manner-Euroopassa jonne Vihreät lobbaavat EU:n kautta lisää bioenergiaa joka on muka lyhyelläkin tähtäimellä päästövapaata.

En tietenkään äänestänyt holtitonta rahankäyttöä kannattavaa Sekoomusta enkä tietenkään kepulaista SMP:ta mutta jos vaan Sinnemäki olisi pitänyt radikaalin sosiaaliliberaalin linjansa sekä edes jossain määrin järkevät ympäristökantansa niin minun ääneni olisi mitä todennäköisimmin kilahtanut Soininvaaran kirstuun. Tai ehkä Husein Muhammedin tai Haaviston.

Yksi Turkkulaanen

Vihreillä ei ollut Pekka Siikalaa ajamassa heidän asiaansa, kuten Perussuomalaisilla oli. Pekka Siikala on tehnyt todella paljon Perussuomalaisten hyväksi. Vihreillä ei ollut tällaista mainosmiestä!

Taneli Voltti

Kansa ei pitänyt tällä kertaa vihreistä.

Kansalaiset vihaavat kaksinaamaisuutta;

- Fukushiman katastrofilla yritettiin pelotella ydinvoimaa vastaan. Se ei onnistunut, koska ihmiset osaavat lukea. Ja pelottelua harrasti sama puolue, joka oli mukana hallituksessa, joka hyväksyi 2 lisää ydinvoimalaa. Lisäksi ydinvoimalla on vahva kannattajakuntansa.

- Vihreät puhuivat avoimmuudesta ja suvaitsevaisuudesta, kuitenkaan vihreät eivät voineet suvaita Perussuomalaisia, vaan yltyivät haukkumaan näitä kaikesta mahdollisesta aina maahanmuuttokriittisyydestä aina Soinin henk.kohtaiseen mielipiteeseen aborteista . Tälläistä puoluetta harva kansasta suvaitsee.

- Vihreät eivät enää ole tämän maan vihrein puolue. Kansalaiset ovat nähneet vihreän energiantuotannon, eli "säästö"politiikan, jossa energiaveroja nostetaan, kunnes kenelläkään ei ole varaa pitää valoja päällä. Tämäkin nostaa ydinvoiman kannatusta.

- Lisäksi meitä pohjalaasia on turha kaivata vihreiden riveihin. Täällä suuri toimeentulo on turkistarhaus, joka halutaan viedä pois. Tuhansia työpaikkoja ja satoja miljoonia euroja halutaan kieltää lailla. De Grönä, kein danke!

Onnittelut Perussuomalaisille kaikkien aikojen vaalivoitosta, he kuuntelivat kansaa ja kulkivat sen parissa, he ovat sen ansainneet :)

Jarkko Hietala

Tietoyhteiskunta asiantuntija Jyrki Kasvin kohdalla pieleen meni monta pientä asiaa, jotka hajottivat hänen äänisaalistaan eri suuntiin.

Lähipiirissäni tiedän monta sellaista henkilöä, jotka äänestivät häntä viimevaaleissa nimenomaan yksilönä ja tietoyhteiskunta asiantuntijuuden takia eivätkä vihreitä puolueena.

Jyrki Kasvin vaalipiirissä piraattipuolue kahmi 3300 ääntä on oletettavaa, että ainakin jokunen "nörtti" ääni siirtyi Jyrkiltä Piraattipuolueelle. Ei ehkä puhuta kuin sadoista äänistä, mutta toisaalta jos Kasvi olisi saanut muutaman sata ääntä lisää hän olisi tullut valituksi.

Sen lisäksi Uudellamaalla oli ehdolla tietokirjailija ja samanlaista tietoyhteiskunta asiantuntija roolia edustava Petteri Järvinen Kokoomuksen listoilta ja hän kahmi muistaakseni 3000 ääntä ja varmasti joukossa jokunen viimevaaleissa Jyrki Kasvia äänestänyt.

Uskon Jyrki Kasvin olevan sellainen ehdokas, jota monet ovat äänestäneet nimenomaan yksilönä eivätkä Vihreiden ehdokkaana tai vihreitä puolueena ja kun uusia vaihtoehtoja on tullut tarjolle ovat äänet hajonneet moneen eri osoitteeseen.

Viimeisen voitelun on antanut äänikadolle Liberaalien puolueiden alavire ja konservatiivisempien puolueiden yleinen nousu EU:n talousongelmien siivittämänä.

Toimituksen poiminnat