Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Minä äärioikeistolainen?

Helsingin Sanomien analyysi kansanedustajien vaalikonevastauksista näyttää tekevän minusta eduskunnan oikeistolaisimman kansanedustajan. Katsotaanpa, mikä tekee minusta ”äärioikeistolaisen”.

1) Kerroin aikovani kaventaa tuloveroja lievästi vaan en huomattavasti, koska tiedossani ei ole toimivaa tapaa alentaa niitä huomattavasti.

2) Pidin parempana ohjata vanhuspalveluja suosituksilla kuin normeilla, koska niin moni asiantuntija on varoittanut jäykistä normeista.

3) Kannatin eläkeiän nostamista enkä sen laskemista, koska minusta on väärin antaa hyvinvointivaltion tuhoutua rahoituspulaan
4) Olen sitä mieltä, että toimiakseen transaktioveron on koskettava myös veroparatiiseja.

5) Kannatan energiaverojen nostamista ilmastopoliittisista syistä eikä ollut mahdollista kannattaa kuin yhtä veroa.
6) En vastusta kategorisesti kaikkia ostopalveluja, koska pidän hyvänä, että pienet kunnat ostavat esimerkiksi lastensuojelupalvelut kolmannelta sektorilta.

On erikoista määritellä että vasemmistolaisuutta on esittää helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin ja oikeistolaisuutta on etsiä totuutta. Ilmankos perussuomalaista saatiin vasemmistopuolue.

Sinänsä kiitän Helsingin Sanomia vaalikoneaineiston avaamista tutkijoiden vapaasti käytettäväksi. Siitä saadaan vielä ihan järkeviäkin analyyseja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Mika. H

Älä välitä. Nuohan ovat pelkkää huumoria ja palstan täytettä.

Viime eduskuntavaalien "oikeistolaisin" kansanedustaja oli Jan Vapaavuori.

Nuo "tutkimukset" kertovat enemmän "tutkijoista" kuin tutkittavista.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

"On erikoista määritellä että vasemmistolaisuutta on esittää helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin ja oikeistolaisuutta on etsiä totuutta. Ilmankos perussuomalaista saatiin vasemmistopuolue."

Ode löysi sen kultaisen jyvän ;)

Vasemmistolaisuutta on etsiä helppoja ratkaisuja ja karttaa totuutta.
Oikeistolaisuutta on etsiä toimivia ratkaisuja ja etsiä totuutta... ;)

Tero Jokinen

Tämähän tekee Jounista sit kommunistin!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ja tähän perustelusi on?
Kommunismista ei muuten puhuttu missään vaiheessa;)
Kommunistihan ei ratkaise mitään, ainakaan kuluvan suunnitelmatalouden viisivuotiskauden aikana, sillä kommunismissahan ei ole ongelmia. Lisäksi kommunisti ei etsi eikä karta totuutta vaan muuntaa sitä omiin tarpeisiinsa sopivaksi ;)

Itselläni ei totuuden kanssa ole mitään ongelmaa ;)

Petri Sakkinen

Nimimerkki Jouni Minkkinen ei tainnut ymmärtänyt tätäkään.

Kyseessä ei ollut totuus, vaan Hesarin käsitys asiasta. Todellisuudessa ne, joita on tapana kutsua oikeistolaisiksi, etsivät helppoja ratkaisuja ongelmien ilmiasun kokemisen suhteen, kun taas vasemmistolaisiksi kutsutut pyrkivät löytämään ongelmiin ratkaisuja, jotka kestävät jopa seuraavan vaalikauden yli.

Oikeistoa tai vasemmistoa, Karl Marxin teosten kysyntä on kuulemma kaikkien aikojen huipussaan. Jopa ns. oikeistolaiset siis haluavat tietää mistä oikeastaan on kysymys. Minkkiset eivät.

Hatikvah The hope

Oho, onnea uudessa suunnassa :)

Jari Eteläsaari

Sinun varmaankin kannattaisi nyt liittyä persuihin, saataisiin edes yksi äärioikeistolainen joukkoomme.

Kuvitelkaapa lehtien otsikoita kun Osmo tekee tämän, "persut vetävät puoleensa muiden puolueiden äärioikeistolaisia ehdokkaita".

J. Gagarin

Niin, tuloverojen lieventäminen, eläkeiän nostaminen, vanhuspalvelujen ohjaaminen suosituksilla ja kuntien ostopalvelujen suosiminen ovat niitä "äärioikeistolaisia" mielipiteitä, joita itsekin olen vaalikonekysymyksissä kannattanut.

Mutta olet varmaan tietoinen, että vihreiden piirissä on koko liuta porukkaa, jotka ovat noista asioista tasan vastakkaista mieltä.

mariwallden (nimimerkki)

Suomessahan on alhaiset tuloverot kun asuntolainojen korot saa vähentää.

J. Gagarin

Miksi pukkasit tuollaisen kommentin juuri tähän?

Asuntolainojen koroista voi vähentää vain osan eikä kaikilla edes ole sellaista tilannetta.

Anni Loren

Voit kompata tulevaa hallitusta oppositiosta.

siviili tarkkailija

Voi voi...omat koirat purivat.

Mika Eiramaa

Muutenkin voi mediassa saada ja saa helposti äärioikeistolaisen ja jopa rasistin leiman otsaansa. Mutta entä jos kyse ei olekaan stereotyyppisestä persusta. Tämä kukkahattujen parjaama helsinkiläinen keski-ikäinen taksimies puhuu monien mielestä täyttä asiaa täysijärkisesti: http://www.iltalehti.fi/vaalit/2011041713566018_vl...

Avoimuuden puute leimakirveiden heiluessa mm. maahanmuuttokeskustelussa on yksi syy patoutumien sairaalloiselle purkamiselle. Luepas tämä Valiokuntaneuvolan artikkeli:
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Matias Gerlich

On häkellyttävää kuinka median valtavirta nyökyttää ymmärtäiväisesti päätään kun esim. Bengt Holmström latoo tiskiin kovat tosiasiat eräiden euromaiden katastrofaalisesta tilanteesta ja kuinka apupaketit on todellisuudessa suunnattu pelastamaan pankit. Kun saman asian esittävät Urpilainen, Heinäluoma, Soini ja Oinonen - tosin eteenkin viimeksimainittu varsin kansanomaiselle tavalla - samainen media runttaa moiset typerykset lyttyyn.

Kaikki tämä viittaa siihen, että kulttuurimme on selvästi raaistumassa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve Ode, sinä olet yhtä äärioikeistolainen, kun minä (eräiden mukaan) änkyrä vasemmistolainen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Olen muuten sitä mieltä, että Suomi sai Odesta oivan kansanedustajan. Olen oppinut tuntemaan hänet Helsingin kapunginvaltuustossa. Hyvä mies.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ilmankos onkin juuri näiden kahden herran mielipiteet tuntuneet usein järkeviltä.

J. Patrikainen

Niin, eikös se alle kaksvitosten työttömyystukien leikkaus ole juuri teikäläisen lehtolapsi?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja eikös se TODELLINEN työttömyysluku ole n. 400 000? Siis pakkotyölistetyt,pakko koulunpenkille laitetut jne lisättynä ns. työttömyyslukujen päälle? Mutta tämä tilastokikkailu koskee kaikkia hallituksia!Täälläkin päin näin liito-oravia mutta enpä kerro missä niin et pääse sosialisoimaan niitä maa-alueita! Hyvä persut ja eteenpäin...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kuinkahan moni US-keskustelun lukijoista olisi huomannut Hesarin "Ode"-kartan tai koko benelux-maiseksi muuttuvaa Sanoma-oy:tä, jos ei Ode olisi asiaa tänne nostanut.

Mitä tulee Oden sijoittumiseen poliittisella kartalla, se on hyvin komplisoitunut asia. Hyvin komplisoitunut.

Sen selvittäminen - ja kirjoitan vakavissani - on todella laadukasta tilastotieteellistä osaamista syvällisesti osaavan tutkijan asia.

Muille sen sijaan ei homma onnistu.

Kts myös Ryhmäteatteri: "Eduskunta" (eräs rajuimmista persoonaan kokonaisvaltaisesti osuvista hyökkäyksistä, joita elossaolevaa yksittäistä poliittista toimijaa kohti olen itse koskaan nähnyt thaliassa tehtävän yhden yksittäisen asian perusteella)

Petri Sakkinen

Niinpä, Liikanen!

Hesarin päivän kysymys tänään oli oikeisto-vasemmisto -akselin relevanssista; sen vastakohdaksihan on tarjottu konservatiivisuus-radikaalius -akselia. On myös esitelty nelikenttägraafeja, joissa nämä on yhdistetty eikä suinkaan huonolla menestyksellä.

Soininvaara puolestaan väittää olevansa realisti; no, kukapa ei väittäisi. Tosin tämä Vihreän joulukuusen kirkkain realistikynttilä tuossa takavuosina laskeskeli, että pelkästään kännyköiden laturit tarvitsevat kokonaisen ydinvoimalan Suomessa. Realistillemme tosin sattui sekä skaalavirhe että watin ja wattitunnin perinpohjainen sekoittaminen. Mutta mitäs tuosta: kuka tahansa poliitikko voi sotkea miljoonan ja triljoonan!

Niin siis: realismi voisi olla kolmas tarkasteluakseli, mutta olisiko siitä varsinaista hyötyä? Eduskuntapuolueista ainoastaan persesuomalaiset ovat epärealistisia eikä kyseessä ole asteikko, vaan puhdas dikotomia.

Risto Koivula

Vähintäänkin mitä paatunein kajahtaneen skitsoäärioikeiston hyssyttelijä:

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59585...

On erityisen paha juttu, että olet AMMATILLINEN sellainen (tieteestä en puhu "virheiden" kanssa ylipäätään mitään...) etkä pelkästään poliittinen.

Haistapaskantiede lähtee kyllä wittuun valtiokoneistosta niin kuin kuppa lähtee Töölöstä.

Erik Kataja

"...minusta eduskunnan oikeistolaisimman kansanedustajan. Katsotaanpa, mikä tekee minusta ”äärioikeistolaisen”."

Eduskunnan oikeistolaisin kansanedustaja = äärioikeistolainen. Sanoitpahan sen itsekin. Oikeisto on aina sen vastustajien mukaan äärioikeistoa. Ei ole minkäänlaista "maltillista" oikeistoa. Ei pidä tietenkään yleistää, mutta pisti vain silmään merkillinen sanankäyttösi.

Joka tapauksessa koko vasemmisto-oikeisto vastakkainasettelu on aikansa elänyttä.

Anni Loren

"Joka tapauksessa koko vasemmisto-oikeisto vastakkainasettelu on aikansa elänyttä."

Ei kyllä mielestäni ole, vastakkainasettelu elää uutta kovaa renessanssia!

Erik Kataja

Aivan. Huvittavinta on se, että puhuttaessa esimeriksi äärioikeistosta monille tulee varmasti ensimmäisenä mieleen kansallissosialismi. Kansallissosialismin lokerointi äärioikeistolaiseksi on kuitenkin väärä, sillä se sisältää poliittisena ideologiana myös paljon vasemmistolaisia elementtejä. Tässä on pelkästään yksi syy miksi koko vasemmisto-oikeisto ajattelu on naiivia ja yksiselitteistä.

Juhani Virtanen

Persuja saa nimitellä äärioikeistoksi koko vapaan maailman lehdistössä. Vihreät tukevat tällaisen kuvan synnyttämistä.

Mutta Odea ei saa :)

Jouko Koskinen

Enpäs jäävännyt itseäni äänestämällä persua - pitäydyin vanhassa puolueessani
mutta nuori suosikkini ei mennyt läpi.

Persujen äänisaalis kyllä helpotti oloa kärsimysviikolla huomattavasti.
Kuten näyttää käyneen useille muillekin eipersuille. Erityisen vapauttavaa
on homeisen punavihreän näkyleivän huono menekki. Tarkoittaa myös köyhien uhriveren
juoksutuksen pinentämistä. Maailma pelastukoon mieluummin sillä Jeesuksen verellä.

Soininvaara älykkäänä miehenä osasi vetää oikeasta narusta. Tukemalla saksalaisten aatesiskojensa
tuulimyllyhömppää lupauksella energiaverotuksen kiristämisestä Suomessa hän hankki rahakkaita
ystäviä puolueelleen Saksasta. Tuolla linjalla on käyttöä oppositiossa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hesarin analyysi oli muutenkin hämärä. Vasemmisto-oikeistolaisuus-akseli koski nähtävästi talouspolitiikkaa, mutta tätä ei mainittu artikkelissa mitenkään. Määritelmä on hieman outo, koska oikeistolaisuus on perinteisesti ollut enemmänkin yhteydessä konservatiivisuuteen kuin talousliberalismiin, jota artikkelissa nähtävästi tarkoitettiin. No tämä on vain terminologinen ongelma.

Akselien tuloksia ei normalisoitu keskelle esimerkiksi keskiarvon perusteella, jolloin poliittinen kenttä näytti (äärioikeistolaista Soininvaaraa lukuunottamatta) kovin vasemmistolaiselta. Normalisointi on välttämätöntä, koska "keskustaa" voi muuten siirtää sopivilla kysymyksillä mihin tahansa suuntaan. Esimerkiksi: "Pitäisikö Suomen teollisuus kansallistaa?" tai "Pitäisikö homoseksuaalit laittaa pakkohoitoon?" Noin 99% vastaajista varmasti antaisi saman vastauksen.

Ongelma syntyy myös jos nykylakia pidetään vastausten analyysissä poliittisen "keskustan" merkkinä. On selvää, että istuva hallitus, joka on tehnyt päätökset nykylaista, asettautuu vastauksissa keskelle ja muut siitä johonkin suuntaan. Istuva hallitus on keskustaoikeistolainen.

Myös vastausten pisteytys oli tässä analyysissä melko hämärä. Monissa kysymyksissä oli useita vastaustasoja, mutta tätä informaatiota oli tahallisesti hukattu antamalla vain yksi tai ei yhtään pistettä per vastaus.

Kysymyksenasettelua on lähes mahdotonta tehdä poliittisesti neutraaliksi apriorisesti, koska neutraalia ei edes ole olemassa muuta kuin suhteellisena tietyssä ajallisessa ja kulttuurisessa kontekstissa. Pitäisikö suhteuttaa koko maailman poliittiseen kenttään? Vai myös historialliseen ja mahdolliseen tulevaan? Menneissä kulttuureissa vaikkapa kysymys homoseksuaalien hoitoon laittamisesta tai jopa teloittamisesta ei olisi lainkaan ollut aiheeton - kaikki ovat nykyään siis ääriliberaaleja mitättömillä aste-eroilla?

Normalisointi on siksi melko välttämätön tehtävä ja kuuluu ihan data-analyysin perusteisiin. Minusta on käsittämätöntä, ettei sitä ole tässä "tutkimuksessa" tehty.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Vihreiden politiikka on käytännössä suoraan kommunistipuolueiden ohjelmista niin maailma pelastuu... Kaikille "elämäntaiteilioille/ikuisuusopiskelioille/ns.anarkisteille" rahaa suoraan taskuun, sosialisoidaan yksityinen omaisuus (metsät,suot jne.) naturan yms. varjolla takaisin valtiolle, kommuuneja pitäisi olla niin maailma pelastuu... SE ero on vihreisiin notta... Vankiloita kiinni, lisää YMMÄRRYSTÄ kriminaaleille (ei se ole heidän vika vaan yhteiskunnan), tuomiot alas tuomioistuimissa, käräjä/hovi-oikeuksia vähemmäksi (tuomiokäsittelyt venyy vieläkin pitemmiksi/kalliimiksi)ja kriminaalit kiittää "hyvä vihreät hyvä". Toisaalta oli siin kommunismissa jotain hyvääkin. "Niin kauan on rikollisuutta kuin ymmärrämme rikollisia..."

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yksi erottelu vasemmistolaisten ja oikeistolaisten välillä on nähdä syy yksilössä, tai yhteiskunnassa.

Oikeistolainen näkee ihmisen pienet tulot hänen omien valintojensa seurauksena. Ihminen on valinnut liian pienituloisen ammatin, ei ole kouluttanut itseään, ja ei ole yritteliäs ja ahkera. Vasemmistolainen näkee pienet tulot yhteiskunnan tuloeroja kasvattavan politiikan seurauksena.

Oikeistolainen näkee rikollisuuden johtuvan yksilön omista valinnoista, ja uskoo rangaistuksien koventamisen vaikuttavan ihmisten tekemiin valintoihin. Vasemmistolainen näkee rikollisuuden syyt yhteiskunnallisina, mm. yksinhuoltajaäitien köyhyyden ja syrjäytymisen kasaantumisesta poikalapsille vuokrakasarmeissa.

Sitten tulee näitä uusia tekijöitä, jotka eivät sovellu kategorioihin. Feministit selittävät, että naiset eivät valitse itselleen pienipalkkaisia ammatteja, vaan patriarkaalinen yhteiskunta riistää oikein valitsevia naisia. Persut taas eivät näe rikollisuuden syynä yhteiskuntaa, eikä yksilön valintoja, vaan sen, että rikollinen on maahanmuuttaja ja tummaihoinen.

Samuel Virkiö

Yhteistä kaikille ideologioille on se, että syy on aina muissa kuin itsessä.

Onkohan ihmisessä sisäänrakennettu järjestelmä, joka estää näkemästä omia virheitä, ja saa selittelemään omat virheet parhain päin?

Vai onko luonnonvalinta (jos sellaista on) karsinut rehelliset surkimukset pois?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tutkimusten mukaan vain masentuneella ihmisellä on realistinen kuva todellisuudesta. ihmisillä on taipumus elää pienen harhan vallassa. sitä voi kutsua toivoksi tai itsepetokseksi.

tietysti epärealistinen haihattelija pärjää paremmin monissa luolakauden oloissa, mietippä jos itse asut luolassa ja tajuat totuuden, vie 200 000 vuotta kunne saan sähkövalot ja uuden auton. narun paikka. haihattelija taas uskoo menestyvänsä omilla kyvyillään oli infra mikä hyvänsä, lähtee etsimään autoa viereisen luolan vierestä, löytää mammutin raadon, vie jalan luolaan ja pääsee lisääntymään.

Samuel Virkiö

"5) Kannatan energiaverojen nostamista ilmastopoliittisista syistä eikä ollut mahdollista kannattaa kuin yhtä veroa."

Pitääkö Suomessa palella talvella sisätiloissa?

Samuel Virkiö

Mutta eikö tässä ole riskinä synnyttää biokaasukammioita?
Ihmiset makaavat kuin sillit suolassa eikä tuulettaa voi, ettei lämpö karkaa.
No, ainakin aamulla on kaikki naamat vihreinä.

Henry Bjorklid

Osmo Soininvaara!

Lue vaikka täältä, niin ehkä asia aukeaa Sinullekin:
http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70733-vihre...

Henry

Henry Bjorklid

HS-jutussa vertailtiin uusien kansanedustajien antamia vastauksia, ennen vaaleja.
Ja silloinhan kaikki ovat mummojen ja lasten puolella, heitä suojelemassa ja kylmää, pahaa maailmaa vastustamassa.
"Iloisia Vassareita oomme kaikki! Siinää ja miinää..."

Kohta sitten veri punnitaan ja sitä pystyy seuraamaan täältä:

http://www.kansanmuisti.fi/opinions/

Henry

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

En tiedä onko Soininvaara äärioikeistolainen, vai ei.
Mutta, sen tiedän, ettei hän ole vähävaraisten puolella.

Hän on puhuva kameleontti, jonka uskottavuus on jo kadonnut, mutta pakkohan häntä on kuunnella seuraavat neljä vuotta.

Sama sössö jatkuu, vaikka tuloksia ei ole nähty aiemminkaan,- eikä tulla näkemään tulevaisuudessakaan.

Osmon temput on jo nähty, mutta on syntynyt uusi sukupolvi jonka Osmo on kyennyt vielä huijaamaan.

Kalliiksi tulee yhteiskunnalle.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola
Pekka Manner

Sama mieltä, Soininvaaran kuten monen muunkin Vihreän vihan kohde on palkansaajat, itse olen aina pitänyt Vihreitä Kooomuksen puisto-osastona ja entistä enemmän olen sitä mieltä.

Kyllä se minususta on suorastaan fasismia kun iloitaan Japanin tsunamista ja koitettiin ratsastaa sillä vaaleissa hymyissä suin.

Yhden Vihreän motto ennen vaaleja oli "Vihreä porvari nukkuu hyvin" ja hänen ohjelmansa oli täyttä "kokoomusta".

Osmo ja muut ovat tuuliviirejä joiden akateeminen ulina norsunluutorneista on tuttua, nyt sitten vaan punkkua juomaan Eiraan vai mitä Osmo!

siviili tarkkailija

Ennen vaaleja varoitin edustajia ja tavallisia ihmisiä rekisteröitymästä kolmannen eli ulkopuolisen tahon rakentamaan poliittiseen tietojärjestelmään. Mutta kun joukkohurmos vaatii hyppäämään kaivoon, no silloin hypätään.

Jos kadulla kysyttäisiin ihmisten poliittista mielipidettä, varallisuutta ja kysyjä ilmoittaisi että hän itse päättää mitä tiedoillaan tekee ilman että kysyttävällä olisi mitään oikeutta oman polliittisen tai taloidellisen tai henkisen tiedon hallintaan, kuinka moni antaisi tietonsa kysyjälle?
Mutta jos teen 'VAALIKONEEN'...asiahan muuttuu täydellisesti. Saa kysyä ihan mitä haluan. Saan ihmisten tiedot, mielipiteet ja vielä taitavasti kysymällä nekin tiedot jotka eivät minulle kuulu. Vähemmän taitava (sosialistinen vasemmitoaviisi on noviisien tekemä) kysyjä voi tehdä vaikka soininvaarasta tilastonatsin. Ja nyt tulee se sokeri pohjalla. Tiedot ovat ja pysyvät kolmannen osapuolen hallussa. Ehdokkaat varmaan luulivat että vaalikoneentekijän vakuuttelut siitä, että heidän tietonsa ovat turvassa, piti paikkansa. Ääliöt.

Kaikkien ehdokkaiden, kaikkien edustajien kaikki tiedot sekä arvovalintaperusteet ovan kolmannen osapuolen hallussa. Tämä tieto on aivan liian arvokasta hävitettäväksi. Sen perusteella voidaan haarukoida heikot lenkit, hyväksikäytettävät ja rikoksiin valmiit. Oikeasti eduskuntaa ei edes tarvita. Vaalikoneen vastausten perusteella voisi tehdä algoritmin joka päättäisi paremmin kuin oikeat ihmiset....

Mutta koska tieto oli vihervasemmistomedian pätkätyöläisten ja ulkopuolisten konsulttien hanskassa homma vähän lipesi. Jokatapauksessa. Vaalikoneet on vaarallisia. Erityisesti niille jotka antavat tietonsa koneen käytettäväksi. Oden tapaus on vain hauska nyanssi järjestelmä todellisen hyväksikäytön mahdollisuuksia arvioitaessa.

Samuel Virkiö

Vielä vaarallisempia vaalikoneet olivat valtapuolueille.

Nyt äänestäjät näkivät kuinka kaukana poliitikkojen arvot olivat omista arvoista.

Minulta ainakin putosivat suomukset silmiltä.
Kipeää se teki, mutta nyt on jo parempi olo.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No noi vaalikoneet nyt on mitä on ja kun on illan mittaan kuudes menossa, alkaa vastauksissa olla tiettyä lennokkuutta.

Tietty jos tota oikeisto vasemmisto akselia olisi haluttu kysyä olisi pitänyt kysyä realismia. Lähes kaikki haluaa auttaa mummoja, maksaa toimivan valtion jne. Erään vaalipaneelin päätteeksi esitinkin, eiköhän lauleta porukassa kansainvälinen kun kaikki on vassareita.

Se kysymys jolla erottelu olisi pitänyt tehdä, kykeneekö maksamaan kaipaamansa uudistukset. sanamuoto tarkkaan :
- Kannatatko progressiivista tuloveroa kaikista tuloista ja harmaan talouden kitkemistä vai haluatko nykyisen regressiivisen verotuksen jatkuvan ja harmaan talouden kasvavan vielä nykyisestä yli kymmenestä miljardista?

Tällöin olisi vassareita ollut pelkästään vasemmistoliittolaiset ja luullakseni skp:n porukka. Persut olisi lentäneet Soininvaaran viereen. Ode, tuo muuten korjaisi tuloerotkin. Ja aikaansaisi nopeamman talouskasvun minkä voit käydä kotisivuiltani lukemassa. Ainakin näin on tapahtunut historiassa ja sillä on tapana toistaa itseään.

Julkaisin aiheesta myös Kansanuutisten viikkolehdessä (ennen vaaleja) ja Rakentajassa (vuosi sitten) neliosaisen artikkelisarjan, Uusliberalismi ei toimi.

Samuel Virkiö

Kyllä uusliberalismi toimii. Ainakin jos kysyy uusliberaaleilta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ai pankkitukia ei tarvita eikä usa elvytystä? Miul o sellane kuva et ne ei usko siihe ku osingo maksu päivinä. laina errääntymien tekköö monista sosialisteja.
tuol o sen juttu sarjan raakaversio : http://auvorouvinen.fi/smf/index.php/topic,7.0.html

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Osmolla lienee puheenvuorossa kirjoitusvirhe - pitäisi olla tuloEroja, ei tuloVEroja.

Osmo kirjoittaa: "1) Kerroin aikovani kaventaa tuloveroja lievästi vaan en huomattavasti"

Tämä viitannee kyselyn kohtaan, jossa on vaihtoehtona: "Tuloeroja on kavennettava lievästi."

Einari Keski-Pörhölä

Vihreiden ongelmat vain kasvoi näissä vaaleissa. Ongelma on se, että vihreiden eduskuntaryhmässä on nyt viisi feministinaista, kolme homoa ja vain kaksi heteromiestä. Tämä kombinaatio ei kertakaikkiaan vetoa perus suomalaisiin.

Tuomas Toivonen

Osmo, jos saan sinutella ja saanhan, kun olet Osmo S. Olet todella ollu minun silmissäni aina semmonen puhuja etten ole koskaan ajatellu sinun puoluekantaasi. Yksi Suomen parhaimmista poliittisista päättäjistä, vaikkakin ihan eri puoluetta äänestän. Taas kerran hyvä kannanotto.

No vaalikoneet on mitä on. Ainuastaan minua harmittaa noi kallupit, mitkä pitäis lailla kieltää.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Osmo Soininpelkääjä Soininvaaran äärioikeistolaisuuden eräs vahva ilmentymä on hänen natsistinen kielenkäyttönsä. Hänhän leimaa kokonaisen laajan puolueen eli Perussuomalaiset loisiksi eli parasiiteiksi. Siis tyylipuhdasta 30-luvun natsikieltä; tuolloinhan parasiittien eli loisien ryhmänimen saivat juutalaiset.

J. Gagarin

Onko hän nimittänyt perussuomalaisia loisiksi?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Soininvaara ei nimittele loisiksi etnistä vähemmistöä, toisin kuin 30-luvulla tehtiin. Siinä perustava ero.

siviili tarkkailija

3O-luvulla vainoperusteeksi kelpasi pelkkä eroava poliittinen mielipide. Etnistä vähemmistöä ei tarvittu vainon käynnistämiseen tai ylläpitoon.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Natsismin sijaan puhuisin narsismista.

Tämä narsismi minulle näyttäytyy päällimmäisenä. Soininvaaran koko tiedollinen ajattelu on jonkinlaista jatkuvaa oman minän asemointia suhteessa annettuihin lokeroihin.

Tästä lähtökohdasta hän näyttäytyy myös äärioikeistolaisena. Eikö ihminen, joka vaistomaisesti priorisoi talouden lait suhteessa ihmiseen, ole oikeistolainen? Eikö ihminen joka viittaa kantansa perusteluissa valitsemiinsa asiantuntijoihin ole vahvistusta tarvitseva oikeistolainen?

Eikö puhe erikseen kakun tekemisestä ja jakamisesta -- eli hyvinvointivaltion rahoittamisesta -- ole oikeistolaista taloushahmottamista? Eikö periaatekannoista lipsuminen yhden poikkeuksen nimissä ole tyypillisesti periaatteita mitätöivää oikeistolaista pragmatismia?

Soininvaara on tyypillinen näennäisintellektuelli mielipiteilijä, jonka ajatukset toistelevat ja pyörittelevät aktuellissa päivänpoliittisessa yhteiskuntakeskustelussa esillä olevia teemoja.

Kuitenkin intellektuellin tehtävänä olisi nimenomaan rikkoa se tapa jolla kysymykset ja vastaukset tässä keskustelussa sulkeutuvat samaan ontologiseen kehään. Siihen Soininvaarasta ei ole, ja siksi hänen sinänsä pätevyyttä tavoittelevat perustelunsa jäävät itsetarkoitukselliseksi ja -keskeiseksi oman navan kaiveluksi.

Risto Koivula

Suurin piirtein näin minäkin asian näen...

Jaakko Tuononen

Energiaverojen nostaminen ilmastopoliittisista syistä on huuhaata. Se kolahtaa kovimmin juuri pienituloisiin, koska sähkölaskut nousevat (onhan se jo nähty). Lisäksi se vahingoittaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä, joten se vähentää myös työpaikkoja ja aiheuttaa näin työttömyyttä, joka lisää köyhyyttä.

Suomen kokoisen maan ei kannata hirttää itseään tähän ilmastohypeen. Jos Yhdysvallat ja Kiina eivät osallistu tähän humpuukiin, niin miksi pienen ja kylmän suomen pitäisi? Energiaveroja tulisi mieluumin laskea kuin nostaa. Minkäänlaista ilmastopoliittista syytä energiaverojen nostamiselle Suomessa ei ole. Sähkölaskun raju nousu taisi olla yksi syy Vihreiden vaalitappioon, mikä tietysti on ihan oikein.

Jouko Koskinen

Soininvaara on oikeassa - oikeistolaisuuteen kuuluu jonkinmoinen patriotismi.
Ja sitähän hänestä löytyy - mutta ei suomalaisten vaan saksalaisten etujen ajamista.

Jos mies väittää ajavansa globaalia ilmastoasiaa kurittamalla suomalaisia energiaveroilla hänen täytyy olla täysi toope. Sitä taas on vaikea uskoa Soininvaarasta.

Hyväätarkoittavan hölmön habitus voi harhauttaa mutta kyllä "vihreät" energiaverot toimivat yksoikoisesti Saksan kilpailukyvyn puolesta eliminoimalla ainakin yhden tekijän markkinoilta.

Saksan vihreiden energiapolitiikka on pysynyt pystyssä ns. kriisimaiden maksamilla kiskurikoroila.

Yhteys saksalaisten pankkien tukemiseen myös suomalaisilla energiaveroilla on ilmeinen osoitus ylivertaisen älykkäästä harhautusyritelmästä.

Palkka lienee luvassa ja sisarusten kesken sovittu.

Tuomas Taivasaho

Sanoisin alle 25 vuotiaiden sossutukien menetyksen olevan oikeistolaista jos mikä. Samalla myös Odemaista.

Mitenkähän tuonkin lakimuutoksen ajaminen on sopusoinnussa kansalaispalkan kanssa. Ehkä vihreät eivät oikeasti edes kannata sitä vaikka puhetta riittää.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Soininvaaran luulisi tietävän, ettei paikka vasemmisto-oikeisto-akselilla asetu jonkin nippelikysymysten perusteella. Edelleen tärkein vedenjakaja on se, mikä on suhde pääomaan. Kenen etuja poliitikko puolustaa. Pääoman vaiko työtätekevien ja vähäosaisten. Sen 90 prosentin etuja maailman kansalaisista, jotka omistavat vain 10 prosenttia kaikesta vaiko sen 10 prosentin, joka omistaa 90 prosenttia kaikesta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Niin luulisi. Tosin, voi tietää mutta ei halua joutua laukkuvahdiksi.

eräs vitsi. Saksa 46, jenkki joutuu jättämään laukun asemalle hetkeksi ja haluaa sille vartijan. Kysyy saksalaiselta mieheltä :
- Et varmana ollut natsi?
- Vuodesta 33 puolueen jäsen.
- et ollut sodassa?
- koko sodan ajan itärintamalla ss joukoissa.
- vartioi laukkuani hetki

Ohikulkija
- Miten sinä noin?
- No tuo on saksan rehellisin mies.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No kait sen oot nähny. Siis kansalaispalkan kannatuksen. Nalle Walruus totesi että tonni jokaiselle näppiin, tosin ei tajua miten sillä eläisi. Osmo vaati nykyisten työttömyystukien leikkaamista ja ulvoi kiukusta kun ay liike ei suostunut poistamaan ainutta toimivaa työttömyysturvaa.

Lue se Oden Vihreä markkinatalous. Minä luin kahdesti. Ekan kerran jälkeen mietin että mies on vihreiden fiksuin, täytyy kirjassa jotakin salattua järkeä olla.
Olen lukenut kaksi muuta kirjaa kahdesti. Pääoman kolmas osa ja Miyamoto, Musashi: Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

”Millään kauniilla sanoilla ei voida peittää sitä vihattua tosiasiaa, että nykyajan yhteiskuntaa olennoi jakautuminen kahteen suureen antagonistiseen luokkaan – toisaalta kapitalisteihin, joille kuuluvat kaikki tuotantovälineet, toisaalta työläisiin, jotka eivät omista muuta kuin oman työvoimansa. Työväenluokan työn tuote täytyy jakaa molempien luokkien kesken, ja juuri tästä jaosta käydään keskeytymätöntä taistelua. Kumpikin luokka yrittää saada mahdollisimman suuren osuuden; ja merkillisintä tässä kamppailussa on se, että työväenluokkaa useinkin syytetään kapitalistien ryöstämisestä, vaikka se vain taistelee osuudesta omaan tuotteeseensa.” Näin kirjoitti Friedrich Engels kirjoituksessaan Ammattiliitot 1881.

Timo Peuranen

Tää on ihan offtopickia, mutta hyvä kun Osmo palasit kansanedustajaksi. Toivon, että se tuo ryhtiä Vihreiden politiikkaan!

Jyrki Seppälä

HESARI tekee politiikkaa. Olis kiva nähdä tutkimus, että mihin kohtaan Hesari poliittisella kartalla sijoittuu.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Suomessahan on tärkeää saada ihmiset lokeroitua. Ja sitten pidettyä niissä. Hajota ja hallitse vallankäyttöä tämäkin.

Toivottavasti vihreistä edes Ode uskaltaa/saa avata meille Suomen todelliset vallan ytimet. Hakukonevalinta on vapaa.

Hakusanoiksi - nelikantainen toimintamalli

Aurinko paistakoot, paikkansa pitävä tieto kulkekoot ja Suomen sisäiset Berliinin muurit jatkakoot murenemistaan. Myös vihreiden sisällä.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Osmo Soininvaara, minua häiritsee tämä otsikko.
Minä.
Anni Sinnemäki on hänkin minä. Tuija Brax myös.
Te saatatte olla hyvin kaukana ihmisen arkielämästä. Hallitusvastuu ei selitä kaikkea.
Jokainen teistä on erinomainen minä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sinnemäki täysin kumileimasimena hallitusessa, Brax taas ajoi vankiloita alas, kriminaaleille ns. kotirangaistuksia (panta jalkaan), sakkojen maksamatta jättämisestä ... niin ei tapahdu mitään... Mahdollisimman paljon vaan ns.VAARATTOMIA vankeja avolaitoksiin jossa heitä estää lähtemästä hatkaan vain laiskuus... ja jos katsoo annettuja tuomioita niin puukottaakin saa ja selviää ehtoollisella tuomiolla...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Toistaiseksi en ole vankilassa enkä osaa sanoa vankien kohtelusta mitään. Luulen silti, että Brax on pyrkinyt inhimillistämään vankien oloja. Niin minun mielestäni pitääkin tehdä.

Anni Sinnemäki on ollut kaikkea muuta kuin kumileimasin, kun hyväksyi ydinvoimalat. Sehän oli kynnyskysymys, riippumatta siitä onko ydinvoima hyvä vai huono ratkaisu.
Aktiivinen osallistuminen päätökseen hallituksessa, kun 15 edustajaa eduskunnassa äänestää vastaan. Pisara meressä.

Muitakin kysymyksiä on ollut.
Vihreiden käytös vaikuttaa elitistiseltä. Hyvinvoivien hyvinvoivat kakarat.
Nyt kun minusta on tullut hyvinvoimaton, äänestin vasemmistoa.

rönsy viherlaakso

Ode!
Tiesithän tämän?
kusipäänä,paskaläjänä,minänä,praxsina,sinnetännemäkenä...
No niin.
Kaikkia tuntuu vaalitulos tyydyttävän.
Hienoa, on hyvä jatkaa!

Jari Vuorinen

Vihreän mafian vihreä kummisetä.

Mika Kuusela

Siinä Sinulle uuden kirjasi nimi valmiina. Korvaat vain kysymysmerkin huutomerkillä.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Pääministeri Lipposen mustan sateenkaaren herra ministeri ei niitä kaikkein äkkiväärimpiä vasureita ole käytännössä ollut.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Tässä kuten muutenkin valta on faktorien nimeäjällä. Kun faktori (ilmiö) on nimetty se elää omaa elämäänsä komponenteistaan riippumatta.

Ilmeisesti on väkisin tahdottu antaa yhdelle aineistoa kuvaavalle faktorille oikeisto - vasemmisto nimitys koska on korrelaatiota puolueiden suhteen.

Itse käyttäisin nimitystä edistys ja taantumus. Siis: vihreät ovat edistyksellisiä ja moderneja ja kokoomuslaiset edistyksellisiä ja konservatiiveja.

Demarit ovat ay-taantumuksellisia, vasurit vielä marksilaisuuden juoksuhaudoissa ja persut nyt vain edustavat väistyvää kulttuuria kuten Vennamo pienviljelijöitä.

Tulisi olla riittävästi kärsivällisyyttä pureutua dataan. Esimerkiksi sotien välinen aika oli edistyksellistä Ståhlbergin, Tannerin ja Kallion aikaa, kuitenkin Tammisaaren Yliopiston todellisuudenhallitsijat nimeävät ajanjakson Lapuanliikkeen mukaan vaikka IKL:n kannatus oli persuja pienempi ja väliaikainen.

Käyttäjän JuhaniHoo kuva
Eero-Juhani Huttunen

En mitenkään malttanut lukea kaikkia kommentteja - joku muukin varmaan näki helmen:

"On erikoista määritellä että vasemmistolaisuutta on esittää helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin ja oikeistolaisuutta on etsiä totuutta."

Tämä on sitä, kun tehdään historiaa, eli nähdään, miten asia menee. Kiitos suuresti.

Kirkollisen lehden toimittajana näen saman kaavan siinä, että "liberaalit esittävät helppoja (maallistuneita) ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin, 'klassista uskoa' on 'etsiä totuutta'".

Tällöin totuus itse häviää.

Antti Pantti

Olen jo useita vuosia pitänyt Osmo Soininvaaraa kärkikansanedustajana. Osmon aika tulee vielä, kun Etelä-Euroopan läjät tipahtavat maahan ja tarvitaan ideoita siitä, miten jatketaan.

Toimituksen poiminnat