Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Kuohitaanko Kerikkaa liian rajusti?

En tunne yksityiskohtaisesti Kreikan säästöohjelmaa, mutta ne tiedot, jotka siitä ovat tihkuneet, näyttävät aika pahoilta.

1)      Arvonlisävero kohoaa 13 prosentista 23 prosenttiin

2)      Lämmitysöljyä aletaan verottaa kuin dieselöljyä, jottei sitä käytettäisi dieselöljyn sijasta

3)      Maa pakotetaan myymään muun muassa moottoritiensä.

Kreikan tilanteessa on ymmärrettävää, että on ryhdyttävä rajuihin toimiin, vaikka ne vähän sattuisivat. Sattuminen ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus. Toimien pitäisi myös auttaa vajeen kuromisessa umpeen. Tuo arvonlisäveron korotus esimerkiksi on niin raju, että se tuottaa väistämättä kysyntälaman kotimarkkinoille. Jos haluat maitotilan maksavan velkansa, älä takavarikoi lehmien rehua vakuudeksi.

Tuottavan omaisuuden pakkomyynti hyvin halpaan hintaa ei välttämättä myöskään tervehdytä muuta kuin ostajan taseita. On väitetty, että näissä oloissa omaisuudesta saadaan korkeintaan 40 %, ehkä vain 20 % käyvästä arvosta. Miksi moottoritiet pitää myydä? Eikö voisi mieluummin vaatia, että valtio alkaa periä tiemaksuja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Jani Niemi

"1) Arvonlisävero kohoaa 13 prosentista 23 prosenttiin"

Huh miten törkeää! Että jotain kansakuntaa voitaisiin tuollaisella ALV:llä kurittaa..puistattaa ajatuskin.

Jani Niemi

"2) Lämmitysöljyä aletaan verottaa kuin dieselöljyä, jottei sitä käytettäisi dieselöljyn sijasta"

Käsittämätöntä! Eivätkö ihmiset tajua, että lämmitys on aivan luonnollinen perustarve Kreikan kaltaisessa maassa ja lämmitysöljyä ei verotuksen keinoin siksi saa tehdä kohtuuttoman kalliiksi.

Jani Niemi

"3) Maa pakotetaan myymään muun muassa moottoritiensä. "

Hirveää! Nehän ovat kansallisomaisuutta. Aivan törkeää.
Ilmeisesti tässä ajetaan jotain "elinkaari"-rahoitusmallia kuin käärmettä piippuun. Eihän sellaista ole toteutettu kai missään? Törkeää, todellakin.

Jouko Koskinen

Lämmitystä tarvitaan vain muutaman tunnin ajan aamuyöllä.
Se voidaan helposti hoitaa tuulimylyillä. Tuuli herää auringon
noustessa.

Tuuliminareeteja ei kukaan vie maasta pois mutta saksalaiset myyvät
niitä edullisin maksuehdoin.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Omat fiilikset on, ettei kannettu vesi kaivossa pysy. Viimeistään Kreikan harmaa talous tulee ottamaan niskalenkin IMF:n ja EU:n tavoitteista. Yritetty kuitenkin on, vaikka tilanne oli alunalkaenkin toivoton.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Viimeistään Kreikan harmaa talous tulee ottamaan niskalenkin IMF:n ja EU:n tavoitteista."

Hyvä. Kreikan tulisi saada päättää omista asioistaan. Eihän suurin osa kreikkalaisista edes halunnut mitään tukipaketteja.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Nytkö sinä vasta tähän heräsit? Tämä on täällä kansankeskuudessa ollut tiedossa (kiitos internetin) että kansalaisten elämä tullaan näiden tukipakettien avulla kurjistamaan niin kamalaksi ettei se ole enään edes inhimillistä. Pankkien pelastaminen ihmisten kustannuksella on sotaa ihmisiä vastaan.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Onhan se epäinhimillistä että alv nousee, eikä bonusta saa enää käsien pesusta ja ajoissa töihin tulemisesta.

Tukipaketti tai ei - kreikkalaiset on lirissä. Euromaiden tuki estää kuitenkin kaaoksen, koska sen avulla valtion elätit (poliisit, armeija, lääkärit, roskakuskit, opet jne.) saavat palkkansa ajallaan.

siviili tarkkailija

ööö tota mikä takaa että roskakuski olisi ja pysyisi valtion viranomaisena tai että ope kuuluisi samaan ryhmään kuin poliisi?

Eiköhän tuo paketti takaa vaan sen että tulevaisuudessa jätteiden kippaaminen mereen on ainoa järkevä ja kannattava liiketalouden muoto Kreikassa. Luvalla tai ilman.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

No en minä tiedä syökö juuri se roskakuski valtion leipää, mutta joka tapauksessa kaaokselta vältytään juuri eurotuen vuoksi.

Kreikka elää merestä, rannoista ja turisteista, joten eipä tuo jätteiden kippaaminen mereen ole enemmistön intresseissä. Maalta ne laittomat kaatopaikat löytyvät, kuten Italiassakin. Camorrahan hallitsee siellä täysin jätebisnestä ja näin voi toki käydä Kreikassakin. Ongelmajätteet ehkä upotetaan laivoissa, mutta mieluiten vasta afrikan edustalla. Tämä ei liity enää tukipakettiin, vaikka ilman sitä, kaaos tälläkin saralla olisi vieläkin pahempi.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Euromaiden tuki estää kuitenkin kaaoksen, koska sen avulla valtion elätit (poliisit, armeija, lääkärit, roskakuskit, opet jne.) saavat palkkansa ajallaan."

Surullista. Kreikka on miehitetty.

Poistettu Poistettu

Sellainen mielikuvitusmaa jonka kaikki ongelmat ratkeavat maagisesti yksityistämällä eli myymällä halvalla kaikki pois. Vähän kuten yritysten kohdalla tehdään kun on konkurssi.

Älä kuitenkaan liikaa Kerikkaa pohdi, sillä nyt on tosielämässäkin kaikenlaista tarua ihmeellisempää juttua liikenteessä.

Jani Niemi

Hyvät kreikkalaiset, älkää nyt vaan toteuttako mitään tämän kaltaista. Eikä säästää kannata missään muussakaan. Pitäkää eläkeiät alle 50v:ssä ja eläkkeet vanhimmalle tyttärelle kannattaa säilyttää totta kai myös.

Miksi mitään tällaista kannattaisi edes harkita?

Pohjoisessa on kansakunta, joka on tyhmä kuin saapas.

Kansakunta, jota kohtalo on rankaissut hallituksella joka haluaa rankaista omia kansalaisiaan reippaasti kovemmilla säästötoimilla ja verotuksella mitä Kreikassa on edes harkittu vain jotta kykenevät jakamaan verotulot etelään teille kreikkalaisille.

Kyllä teitä kreikkalaiset on lykästänyt. Vähän niin kuin ilmaston kanssakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Äh, tästä DT:n Damian Reecen lainauksesta tulee näemmä melkoinen kestohitti, kun asiaa vaan jaksetaan puida:

"For Greece to return to the sort of fiscal normality recognised by eurozone rules, it will have to run a budget surplus (excluding debt-service costs) of 5pc of GDP permanently for 30 years. That would bring debt down to 60pc of GDP. Impossible."

Ja Kreikkaa ei voida pakoittaa myymään moottoriteitään: http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76920-g...

Kauppaan kun tarvitaan kaksi. Myös joku, joka suostuu ostamaan.

siviili tarkkailija

Ode kuuluu tuohon äykkäiden mutta käytännöstä mitään ymmärtämättömien poliitikkojen laumaan. Eli kun on koulussa opetellut että on sääntö niin se pätee. Uhmahtekinään Ode on ehkä karistanut salaa terottimenroskat lattialle ja myhäillyt anarkistista hymyä vastatessaan täysin oikein open esittämään kysymykseen. Sellainen ihminen ei yksinkertaisesti tajua että jossain vaiheessa yhteiskunnan säännöt kertakaikkiaan loppuu.

Timo Kalli totesi että lait joiden noudattamattajättämisestä ei ole rangaistusta, ovat lakeja joita ei ole pakko noudattaa. Niin se vaan on. Kreikassa ei ole noudateetu lakeja tähänasti, joten ei niitä noudateta tulevaisuudessakaan. Veronkierto on maan tapa. Kun 50 + % kansasta ei aio noudattaa niitä isänmaallisista syistä, ei jäljelle jää muuta keinoa kuin määrätä armeija toimintaan...ja se ei johda mihinkään.

eli näemme saman seurauksen kuin neuvostoliitossa jossa veronkierto oli isänmaallinen teko. Lopulta valtio ja sen ylikansallinen ohjaus romahtavat.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Timo Kalli totesi että lait joiden noudattamattajättämisestä ei ole rangaistusta, ovat lakeja joita ei ole pakko noudattaa."

Itse asiassa mitään lakeja ei ole PAKKO noudattaa. On vain erilaisia (mahdollisia) seurauksia, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oi kamala mikä ploki ja tämmösessä tet ja met olhaan mukana ja mahdollistajia!

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

On tästä yritetty puhua ja puhua. Niin paljon tästä on puhuttu että olen odottanut että koska politiikot tähän heräävät, ovat varmatenkin täysin tietoisia tästä olleetkin. Eivät vain ole voineet vastustaa sitä sillä ovat lyöneet puumerkkinsä jo niin lujasti lupauksiin ettei taka-askeleita voida ottaa. Mutta kansalaiset ei tule tähän alistumaan ja seuraukset tulevat olemaan järisyttäviä. Ainoastaan se on näköjään käytävä tämän tien kautta jotta nämä riistäjät saadaan pois vallankahvasta.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Mutta kansalaiset ei tule tähän alistumaan... "

Hyvä niin. Meidän kannattaisi ottaa oppia kreikkalaisista ja olla vähemmän alistuvaisia.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

En oiken jaksa uskoa että näinkin tempperamenttiset ihmiset suostuvat suomalaisen tavoin luudaksi ..en jaksa uskoa siihen.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo kyllä net politiikot tietää, non vain myyhneet sielunsa, ettei siinä isoäitien myynti ennään tunnu milthään.

Tai niinko Soininvaara, net alkaa herätä.

Molen aivan sokissa tästä, että sielä myyään kansallisommaisuuet ja vaikka moottoritiet, jos joku ostaa. Ostaja pannee maksullisen portin, että saa käyttää sitä tietä hyvästä maksusta eikä se ostaja välitä huolehtia sen kummemmin sen tien kunnosta tai muista sidonnaisuuksista. Niin son meän pohjaveenki ja kaivoksien ja teollisuuen kans, meänki kansallisommaisuuet on jo menheet ja velkaa enämpi ko kukhaan ymmärtää.

Siis meän pankit se Kattainen nyt pannee menehmään ja hymmyilee aivanko ois hyvissäki aikkeissa...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Niin, kaikki riippuu siitä, miten pitkään te poliitikot annatte markkinavoimien kusettaa itseänne.

Ei näköjään auta, vaikka vaipoista on päästy ja siirrytty eksklusiiviseen päiväkerhoon. Aina vaan huudetaan äitiä pyyhkimään.

Ja onko kreikkalaisilta vaadittu liikaa? Ei kai nyt sentään, huvikseen heittelevät kiviä ja polttopulloja. Ja todellakin, nyt kreikkalaiset vasta ovat tulossa joiltain osin siihen, mistä suomalaisia aletaan vauhdikkaasti kiristämään lisää.

Onko Manskulla vielä heittokelpoinen katukivetys, vai täytyykö tuoda maakunnasta?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Arvoisa kansanedustaja!

Tiedoksi: yleinen alv-% Suomessa on 22 %
On ollut jo kauan.
katso: http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvonlis%C3%A4vero.

Ja kuten edellä kommentoitiinkin, lämmitysöljyä kuluu Suomessa "hieman" enemmän kuin etelä-Eurooppaan kuuluvassa Kreikassa.

"Maa pakotetaan myymään moottoritiensä". Onneksi moottoritiensä eikä rautateinsä. Kukaan ei tiettävästi vielä ole rullannut moottoriteitä kasaan ja vienyt mennessään. Rautateitä on rullattu kylläkin.

O sancta simplicitas!

Keskimääräinen kuukausittainen lämpötila Kreikassa.

Kuukausien keskimääräinen maksimi- ja minimilämpötila Wikin mukaan:
esimerkkejä:

Ateena:
Tammi, minimi-maksimi: +06 - 13C
Helmikuu, minimi-maksimi: + 07 - 14 C
Maaliskuu, minimi-maksimi: + 08 - 16 C
katso lisää: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikka.

Helsinki: VKG

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Sinäkin muistelet nyt vanhoja sillä Suomessa nykyinen alv-% on 23.

Harri Lehtimäki

Edustaja Soininvaara taitaa pitää nyt suomalaisia pilkkanaan, tyypilliseen Vihreä-tyyliin! Kyllä se teillä Vihreilläkin vielä hymy hyytyy!

Eki K

Kun ongelma on jättimäinen on parantavien toimenpiteidenkin oltava valtavia. Maan veronkierto tulisi saada karsittua, jotta tätäkin kautta maan talous paranisi. Kreikan matkallani ravintolan kassakuitissa summa oli 22 euroa ja käsin kirjoitetussa kuitiossa 29 euroa. Luonnollisesti tuo jälkimmäinen oli sitten maksettava. Tällä tavoin syntyy suuri vaje pienistä puroista.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Maan veronkierto tulisi saada karsittua... "

Eikun maa pitäisi jättää rauhaan, veronkiertoineen päivineen. Ja EU lakkauttaa. Ällöttävää tuollainen maailmanpoliisimeininki - jos veronkierto on Kreikassa maan tapa niin olkoon.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Entäs Suomen veronkiertoko rakennustyömaalle tullee mustia, siis pimeitä vai harmaitako net on, miehiä ja sanottaan, että teiltä onki nyt työt loppu. Ei ole ees paikkaa, mihin uskaltas ilmottaa, että sielä on pimeää työvoimaa nyt. Eikä Suomessa ole tarkastajia, jokka lähtis tai tulis kattohmaan konkreettisesti paikan päälle, että mitä sielä käytännön työmaalla tapahtuu.

Eikä ole kyse 7:stä eurosta. Eipä räävitä kreikkalaisiako on omakki porthaat lakasematta ja tässä plokissa on kyse jo paljon muustaki!

Mirjami Parant

Kenellä on oikea tieto Kreikan ongelmista? Näyttää siltä, että relevanttia tietoa ei ole edes päättävillä poliitikoilla, saati sitten näillä kommentoivilla henkilöillä, joiden olisi hyvä ainakin olla tietoinen, mihin huutoon vastaavat.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Emme me edes tarvitse mitään relevanttia tietoa - Kreikan ongelmien ei pitäisi olla millään tavalla meidän asia!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No älä sie välitä, methän olema tiehneet tämän homman jo aikoja sitte ja se tieto, joka on relevanttia, sitäki on ollu jaossako on vain osanu hakea. Tsemppiä sullekki, otappa selvää!

Pirjo Tikka

Samaa mieltä. Lainaaja ja lainanantaja samaan koppiin keksimään keinot. Vakausrahastot ovat vain pelaamista varten, muiden rahoilla. Eu:n rooli korkeintaan ideanikkari, sovittelija...jos siihen kykenee. Ei pitäisi olla mitään tekemistä meidän kanssa, muuten kuin uutisten välityksellä.

max vaaltio

Osmo hyvä tehän olette kataisen hallituksessa, tuhoamassa puoluetanne,ahneuksissanne.Olette jo oikeistolaisempi kuin kokoomus ikään.Kyllähän sinä tiedät ettei kukaan mitään osta, kuin bisnestä tehdäkseen.Ostavat kiristämällä, halvalla.Pistävät sitten tiemaksuja.Kapitalisti tekee rahaa.Saksahan tässä koko sopassa on päälikkönä. Rakentamassa laillista euroopan ryöstöä.Edellisistä tavoista ei tykätty,sekä jäivät puolitiehen.Nyt on välähtänyt, kun keksivät että teillä poliitikoilla on valtaa ja ahneutta Niin paljon että myytte vaikka maanne, kun teille antaa vähän rahaa ja salkun.Eihän täysin eriarvoiset maat voi pärjätä samoissa kisoissa, samoilla säännöillä, sekä samalla valuutalla maailman markkinoilla.Kuten yritysmaailmassakin,samat lait,heikot syödään.Kunhan tulee vielä jostain pykälä,että irti yrittävä maa pistetään eu;n sotajoukkojen avulla kuriin.Aika näyttää, mutta veikkaan että sitä ennen eu kaatuu omaan pas...sa hyytyen.Ensin euro.Uskon ensin irtautuvien maiden olevan euron ulkopuoliset viisaat ja varovaiset,Englanti ja Ruotsi.Tämä hallituksenne kaatuu kunnallisvaalien jälkeen, joissa persut saa murskavoiton.Sitten kun vetävälle jää luu käteen, tulee hätä puolueen hengissä pysymisestä,silloin salkut unohtuu ja järki palautuu ahneuden ja vallan kahvan edelle.Tämä maa ei mihinkään alhoon joudu kun kreikka kaatuu,kyllä te sen tiedätte.Vaan hallitukseen mennään,vaikka ei saataisi kuin yksi paikka.Herran tähden piti taas ihan eu:n ytimestä heidinkin tulla,kun ministeriksi pääsi.Siinä näkee miten tyhjän panttina siellä ollaan, kova palkka vain kiinnosti,ei mikään muu.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Kreikalla on valtion omaisuutta 300 miljardin ja Suomella 50 miljardin euron edestä. Juuri ennen vaaleja Anni Sinnemäki ( vihreät) vaati Suomea myymään valtion omaisuutta menojensa kattamiseksi. Siis myymään loputkin kansallisomaisuudestamme, jotta pystyisimme takaamaan ja maksamaan Kreikan velkoja, ettei heidän tarvitsisi myydä omiaan!!! Eikö tuo perussuomalaisten nousu Suomen suurimmaksi puolueeksi ala opettaa jo vallanhimoiselle nomenklatuurallekin, että suomalaiset osaavat ajatella omilla aivoillaan.

Maassa on 50.000 ulkomaalaista pimeissä töissä ja saman verran elää sosiaaliavuilla ja se on muka jotain hienoa monikulttuurisuutta. Näin Helsingissä työskentelevänä kirvesmiehenä alkaa jo vähitellen kyrsiä ja meidänkin työmaalla puhutaan avoimesti jo kivääriin tarttumisesta. Vastarinta on tietysti hienoa ja hyväksyttävää vain Kreikassa ja Espanjassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kreikka voisi siirtyä talousdemokratiaan.

Irti eurosta ja joka vuosi 1,5-3% lisää velatonta rahaa talouteen infrastruktuurin rakentamisen ja koulutuksen kautta.

Siirtyminen 100-200 euron perustuloon työttömyyskorvausten ja sosiaaliturvan sijaan voisi myös dynamisoida taloutta.

Tony Banana

Näin on Jukka, vielä on asiat niin hyvin ettei kivääriin ole tartuttu. Mutta vintiltä on haettu ja öljytty, katellaan vielä hetki.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Vetäisin tuon kommenttini kiivaassa mielentilassa ja nyt ovat monet jo varmaan syyttämässä suomalaisia rakentajia rasismista ja vetämässä minua raastupaan kiihotuksesta kansanryhmää vastaa.

Meillä on kuitenkin erittäin hyvät välit virolaisten ja iivanoiden kanssa ja teemme hommia sekalaisina työpareina ja istumme samoissa kahviporukoissa.He ovat pahimmin riistettyjä uhreja, mutta heitä hyväksikäyttämällä porvarit ja äärioikeisto (kokoomus, vihreät) vetävät meidänkin palkkamme kehitysmaatasolle.

Kiväärit kaivamme esiin Arkadianmäen roistoja ja korkokenkäkokotteja vastaan. 170.000 ihmisen teollisuudenala on tietoisesti tuhottu. Me rakentajat tulemme aina selviämään: teemme pimeitä hommia, kaadamme hirviä, kalastamme ja syömme komeita pihvejä. Loppujen lopuksi kadonneet veromiljardit kolahtavat eniten julkisen sektorin puuhastelijoiden nilkkaan lopputilin muodossa, mutta silloin on jo myöhäistä ruikuttaa. Kreikka, Espanja ja Portugali sortuivat juuri harmaaseen talouteen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kreikan korruptio on niin pahaa ja syvälle juurtunutta, että Kreikka ei nouse, ennen kuin liittovaltion viranomaiset menevät paikalle, jo pistävät korruption kuriin. Nykymaailmassa ei mikään valtio voi menestyä, jos se ei saa korruptiotaan kuriin.

Ei perusongelmaan, korruptioon, mitkään Soinin ehdottamat devalvaatiotkaan auta.

Liittovaltiota odottaessamme voimme jotain almuja antaa kreikkalaisille ja Romanian romaneille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Haloo! Kreikan yleinen alv-kanta on ollut jo vuoden 23%. Kysymys on siitä, että ravintolapalveluiden alv nostetaan alennetusta 13% kannasta 23%:n.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Hyvä tarkennus. Jokainen voi miettiä, miten paljon tuo vaikuttaa kysyntään maassa, jonka elinkeinoista valtaosa perustuu toisten syöttämiseen ja juottamiseen. Samalla perusgreekun ostovoima putoaa roimasti. Siellä haetaan jatkossa rakit ja mokat kaupasta ja keitellään itse. Turisti siirtyy kepeästi naapuriin Turkkiin, missä veronmaksu jatkuu vapaaehtoisella pohjalla. Kreikka pakotetaan muottiin, johon sen kansa ei suostu. Ei meidänkään pitäisi.

Turkista on turha muuten etsiä länsimaista kodintekniikkaa. Lisensseistä en tiedä, mutta patentit ovat ilmeisen köykäisiä ja kopiointi rehottaa. CE-merkintä ei riitä yleensä Turkissa, heillä on omat standardit. Vapaakauppa EU:n suuntaan kukoistaa, toisin päin on vaikeampaa. Laadullisesti ei näy mitään eroa ja palvelu siellä on huippuluokkaa.

Suomalainen tekee kaiken itsepalveluna kiltisti ja maksaa siitä Euroopan kalleimman hinnan.

Toimituksen poiminnat