Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Houkutteleeko pertusturva pummilla elämiseen?

Ketjussa ”Onko Satasen korotus huijausta” nimimerkki Az kirjoittaa 30.6. klo 13:55, että on koko aikuisikänsä elänyt leikatun toimeentulotuen avulla, mutta ei ole kokenut köyhyyttä. ” Se, mistä olen pitänyt kiinni, ja minkä olen aina sanonut suoraan, on, että missään tilanteessa en aio hakea palkkatyötä, en osallistua ainoallekaan kurssille enkä millään muullakaan tapaa edistää omaa palkkatyöllistymistäni.”

Olen joskus itsekin kirjoittanut, että jos elämänhallinta on kunnossa, ei ole lamauttavia mielenterveys- ja päihdeongelmia, perusturvalla pärjää oikein hyvin.  Valta osa maailman ihmisistä tulee toimeen vähemmällä ja tulevathan opiskelijatkin. Samalla on sanottava, että suurimmalla osalla perusturvan varassa olevista eivät asiat ole näin hyvin. Jos olisivat, he eivät varmaankaan olisi perusturvan varassa.

Lapsiperheiden osalta voidaan sanoa, että vaikka toimeentulotuen tasolla elävä lapsiperhe voi aineellisesti hyvin, puutteelliset kulutus- ja harrastusmahdollisuudet eristävä lapset ikätovereidensa elämäntavasta, mistä voi olla haittaa tulevaisuudessa – tai sitten ei ole.

Absoluuttinen ja suhteellinen köyhyys ovat eriytyneet toisistaan kauas. Tämä tuo sosiaaliturvaan hankalan moraalisen ja poliittisen ongelman, koska sosiaaliturvan varaan voi heittäytyä vapaaehtoisesti. Työstä kieltäytyminen vie oikeuden työttömyysturvaan, mutta toimeentulotukea voi leikata vain 20 prosenttia tai enimmillään 40 prosenttia ja tämä leikkaus on aina määräaikainen. Kuten Az sanoi ja kuten kymmenettuhannet opiskelijat ovat käytännössä osoittaneet, myös tällä leikatulla toimeentulotuella tulee toimeen, jos osaa.

Varmaankin moni pitää nimimerkkiä Az pahanlaatuisena sosiaalipummina. Joku toinen voisi sanoa, että hän kuuluisi sairauseläkkeelle (ja olisi oikeutettu takuueläkkeeseen!) Helsinkiläinen sosiaalivirkailija, joka poisti Az:lta kaikki tuen leikkaukset, varmaankin oli lähempänä tätä jälkimmäistä tulkintaa.

 Kannatan perustuloa, en sen takia, että kannattaisin oikeutta joutilaaseen elämään toisten kustannuksella, vaan koska perustulolta pääsee helpommin siirtymään ansiontyön pariin ja koska perustulo tukisi myös niitä pienipalkkaisia, jotka nyt tekevät työtä tavallaan turhaan. Hehän saisivat jokseenkin saman tulotason tekemättä mitään.  Perustulo ei voi kuitenkaan olla koskaan niin korkea, että se riittäisi perusturvaksi muille kuin Az:n kaltaisille selviytyjille. Siksi tarvitaan myös syyperusteista perusturvaa, joka nostaa ansiotason korkeammaksi niille, jotka ovat työmarkkinoiden käytettävissä tai joilla on hyväksyttävä este ansiotulojen puuttumiselle – tai jotka elämäntaitojen puutteiden vuoksi eivät tule toimeen vähemmällä.

 Nimimerkille Az maksetaan asuminen sähkölaskuineen ja annetaan lisäksi vähintään 250 euroa muihin menoihin, vaikka hän ilmoittaa kieltäytyvänsä kaikesta. Eikä tätä rahaa voisi saman tien antaa perustulon säännöillä – siis niin, että jos Az lipsuu ehdottomasta periaatteestaan olle tekemättä koskaan työtä, hän saisi rahaa enemmän kuin täysin joutilaana. Ties vaikka miehen ehdottomuus saataisiin joskus kumotuksi.

Huomattakoon, että satasen korotus perusturvaan ei koske nimimerkkiä Az. Hän saa hyväkseen toimeentulotukinormin korotyksen kuudella prosentilla. Korotus on hgänen tapauksessaan jotain 15 – 20 euroa kuussa. Korotus tulee työmarkkinatukeen. Sitä ei saa, jos kieltäytyy työstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Valitettavan moni työtön joutuu tyytymään siihen parin kympin korotukseen. Tuo satasen nosto ei vielä riitä.

Onhan se kallista ja turhaa juoksuttaa työttömiä sosiaaliluukulla. Sosiaalityöntekijöiden kallis koulutus menee hukkaan, jos heistä tehdään rahanjakoautomaatteja.

Tällä hetkellä lyhyt työsuhde aiheuttaa järjettömän byrokratiasotkun. Kaikki tuet menevät uusiksi, vaikka työsuhde kestäisi kuukauden tai pari, lisäksi Kelan karenssipäivät.

Byrokratiaa tulisi helpottaa, että myös lyhytaikaisia työsuhteita voisi tehdä ilman luukulta luukulle juoksuttamista.

a. rahikainen

Houkutteleeko Vihreitä persuturva?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Pelkäsin jo, että nostaisit tuon erikoisen yksittäistapauksen jonkinlaiseksi työttömän prototyypiksi, mutta kirjoititkin sentään ihan asiaa. Perustulo tosiaan olisi järkevä ratkaisu.

Jouni Jokela

Kaho! Osku uskaltaa jo kysyä.

Mutta uskaltaako kukaan vastata?

Tuskin, ehkäpä auttaisi jos joku komitea vaikka tarkastelisi asiaa?
Vaikka TUHAT-komitea?

"A tree's a tree. How many more do you need to look at?"
Ronald Reagan

"Don't be afraid to see what you see."
Ronald Reagan

"Honesty is the first chapter in the book of wisdom."
Thomas Jefferson

Tais niistä tosiasioitten tunnustamisista joku Suomalainenkin joskus puhua, on vaan tainnu hukkua ne ajatukset tähän viher-homo-hömppään, jota tosin Soininvaara ei harrasta.

Ruben Salonen

Minun on vaikea ymmärtää mitä yritit sanoa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kyllä perusturvalle, mutta ansiosidonnaiset työttömyysrahat pitäisi porrastaa samalla, vaikkapa 90 päivää entiseen tapaan ja sen jälkeen puolittuu. Maksimissaan kalenterivuotta vastaavat arkipäivät ja sen jälkeen oltaisiin perusturvalla.

Jotakin yksittäistä Azia on aivan turha jahdata. Jos kundi pysyy elossa tuolla, niin antaa mennä vaan.

Yhteiskunnallisesti paljon suurempi ongelma on 4 tonnia kuussa ansaitseva virkamies, jonka työn tulokset mahtuvat A-neloselle ja tyhjänpäiväisiin seminaareihin. Usein näiden kammotusten hengentuotteita päätyy yritysten mieliharmiksi ja kustannukset ovat moninkertaiset. Onhan se osa BKT:ta, mutta tappaa kilpailukyvyn.

Toinen hyvä esimerkki ovat koulutuskonsultit. Viime viikolla eräs aikuisopiskelija kertoi jättäneensä koulutuksen kesken ala-arvoisen opetuksen vuoksi. Näin oli tehnyt myös 14 muuta 20 opiskelijan joukosta. Tuskin nämä kouluttajat pitkään jatkavat, mutta tilanne on valitettavan yleinen. Monet ovat ne kurssit, joissa olen nähnyt "opettajan" jakavan yhteiskunnan vaatimia lisenssejä porukalle, jonka tietotaso on selvästi ylittänyt opettajan vastaavan.

Yhteiskunnan viesti on suunnattu tietysti kuluttajien rauhoittamiseksi, mutta kääntöpuolella on yliholhoamisen mentaliteetti, joka latistaa tunnelman ja passivoi ihmiset lopullisesti.

Tästä ei toki voi yksin poliitikkoja syyttää, koska markkinavoimat ovat näköjään saaneet ihmiset vainoharhaisiksi. Luottamuksen totaalinen häviäminen on surkea asia ja sen palauttamiseksi täytyisi monen asian muuttua.

Poistettu Poistettu

Vastaus otsikkoon:

Ei juurikaan, ihminen joka on tuntee olevansa ulkopuolinen yhteisöstään siirtyy varastamaan jos perusturvaa ei ole saatavilla. Aina puhutaan kannustinloukuista ja muista raha-asioista jotka vaikuttavat siihen ettei työ löydä tekijäänsä.

Harvoin puhutaan siitä miten pienituloinen haluaa osallistua, painaa duunia, maksaa veronsa ja sitten tajuaa että koko elämänsä aikana kertyneillä veroilla ei makseta edes linnanjuhlia saati sitten kansanedustajien palkkoja. Se siitä motivaatiosta.

Voihan sitä tietenkin olla muitakin syitä, oikeistohallitus vasurille ja päinvastoin, isot muutokset järjestelmässä, henkilökohtaiset kokemukset väärinkohtelusta...

Isoin juttu on kuitenkin se että jos hallitus ja parlamentti eivät omaa luottamusta, kansa todellakin kaataa sen. Ei kaikissa maissa klassisesti soihduin ja talikoin, vaan harmaalla taloudella, aivovuodolla, lamaantumalla, pelkäämällä yrittämistä.

Tunne siitä että on yhteiskunnan jäsen ja luottamus sitä muovaaviin tahoihin. Se on nopeasti rapistumassa, ei juuri kiinnosta poliitikkoja, mutta on hyvin keskeinen asia joka usein jakaa valtiot hyvinvoiviin ja kurjiin.

Poistettu Poistettu

Meninköhän halpaan, tuskin kysymysmerkki tarkoitti että halutaan tietää, kyse lienee riittävän näkyvästä otsikosta jossa kysymysmerkki kiistää että kirjoittaja ei itse asiassa ole henkilökohtaisesti tätä mieltä.

Hemmetti, suomalainen sinisilmäisyys on myrkkyä.

Paranoia/ -ON

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Oli Soininvaaran pointti sitten mikä hyvänsä, niin nämä sinun pointtisi ovat tärkeitä ja ihan liian harvoin esillä:

"Ei juurikaan, ihminen joka on tuntee olevansa ulkopuolinen yhteisöstään siirtyy varastamaan jos perusturvaa ei ole saatavilla."

"Tunne siitä että on yhteiskunnan jäsen ja luottamus sitä muovaaviin tahoihin. Se on nopeasti rapistumassa, ei juuri kiinnosta poliitikkoja, mutta on hyvin keskeinen asia joka usein jakaa valtiot hyvinvoiviin ja kurjiin."

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Ketjussa ”Onko Satasen korotus huijausta” nimimerkki Az kirjoittaa 30.6. klo 13:55"

Mihinkähän "Onko satasen korotus huijausta" -ketjuun viittaat? Ainakaan oman blogisi tuonnimisen artikkelin keskusteluketjussa ei moisia kommentteja näy.

K Veikko

Tämä puheenvuoron blogi on automaattikopio varsinaisesta blogista osoitteessa http://www.soininvaara.fi/

http://www.soininvaara.fi/2011/06/27/onko-satasen-...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aijaa, OK, mutta sitten kommenttina, että linkki olis kiva.

Jukka-Pekka Vasara

Sosiaaliavustuksille pitäisi laittaa katto jota sosiaaliämmät eivät voisi.kiertää millään harkinnanvaraisilla avustuksilla kulttuurihameisiin, syyrialaisiin jättisohviin ja pyhiinvaellusmatkoihin kuten ne nyt tekevät.

Siis PITÄISI tehdä KELAN maksama perustulo niille jotka ovat sairaita tai työttömiä, työstä kieltäytyville ei tietenkään pitäisi maksaa mitään. Myöskin tulkit pitäisi maksaa omista rahoistaan poikkeuksena rikostutkinat silloin kun tulkin käyttö on välttämätöntä.

Kokonaisuutena kuitenkin täytyy suhteuttaa että parasiittinen eliitti ja keskiluokka tulee paljon kalliimmaksi veronmaksajille kuin sosiaalimamut ja kotoperäiset "AZ"atat. Suojatyökeskukset alas, läski pois lopuista!

Kyllähän me kaikki tää tiedetään mutta odotetaan velkasaneerausta..

Timo Harakka

Jotta otsikon kysymykseen voi vastata, on ensin arvioitava, kuinka yleinen Az:n tapaus on. Mitä arvelet?

Timo Harakka

Jotta otsikon kysymykseen voi vastata, on ensin arvioitava, kuinka yleinen Az:n tapaus on. Mitä arvelet?

Toimituksen poiminnat