Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Paljonko yritysvero vuotaa ulkomaille?

Noin vuosi sitten aloin kuulla yhä useammin verokonsulteista, jotka neuvovat suomalaisia perheyrityksiä välttämään veroa kansainvälisten yritysjärjestelyjen keinoin. Holding-yhtiö Viroon (yrityksen tuloksesta ei makseta veroa, ellei sitä jaeta ulos) osingot naamioidaan lainanlyhennyksiksi, jokin toinen yritys Hollantiin ja sitten vielä jokin Ruotsin yritysverotuksen porsaanreikä käyttöön. En osaa asiaa kunnolla, koska ei näitä tietoja ilmaiseksi anneta.

En tiedä, kuinka moni on näihin houkutukseen tarttunut, mutta vähän huolestuttaa on tieto, että suomalaiset omistavat Virossa 16 000 yritystä. Moni on tarjouksen kuitenkin hylännyt, koska pitää tällaista veronkiertoa eettisesti vääränä.

Hallitusneuvottelujen jälkeen taas on kuulunut, että tämä oli viimeinen pisara. ”Minä en maksa Suomeen veroa enää euroakaan. ” ”Nyt tuli verokonsulteille asiakkaita.” Kovin paljon ei yrittäjien vero hallitusohjelman mukaan nouse. Pikemminkin kyse on henkisestä tekosyystä.

Olen yrittänyt kysellä valtion veroasiantuntijoilta asiasta. Hetemäen verotyöryhmässä ei ilmeisesti paneuduttu lainkaan kansainvälisen verosuunnittelun koukeroihin. Kun VM:n virkamiehiltä kysyy, paljonko veropohja vuotaa ulkomaille, vastaus on, ettei asiaa seurata!

En sinänsä suosittele kenellekään noiden verokonsulttien palveluiden käyttämistä, paitsi VM:n virkamiesten tulisi tuo tieto ostaa itselleen. Ja totta kai veropohjan katoamista pitää seurata. Miljardista on kyse jo siinä, että Nokia näyttää tulouttavan voittonsa johonkin toiseen maahan; niin dramaattisesti olivat yhtiön Suomeen maksamat verot pudonneet vuonna 2009.

Yritysverotus tulisi harmonisoida EU:n tasolla. Vaikka sitä ei harmonisoitaisi tason osalta, se pitäisi harmonisoida muodon osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Trine Mals

Mikä lie juurisyy tälle verorahojen paolle? Lieneekö päättäjillä syytä katsoa peiliin?

Elämme globaalissa maailmassa ja EU:ssa, ja sen mukaan pitäisi Suomessakin päättäjien päätöksensä tehdä.

Heikki Polojärvi

Jos EU:hun liittyminen olisi aikoinaan ollut kunnolla suunniteltu ei olisi tällaisia juoksuhiekkamonttuja tullut vastaan. Samoin, jos EU:n alueella ei olisi toteutettu pääoman ja työvoiman (käytännössä) vapaata liikkumista, valtiotkin saisivat veronsa.
Nyt tilanne on, että kun on haasta portti avattu lampaat pakenevat metsään. Mistähän niitä tilalle tulisi?

"Missä EU, siellä ongelma." M.O.T.

JMT TMJ

Soininvaara esittää tyhmää vaikka tietää ihan varmasti vastauksen. Jos yrittäjän verotus on valmiiksi sietämätöntä, niin ei kovinkaan suurta syytä tarvita maan vaihtoon. Meidän yrityksen pääomat on siirretty jo 2009 - 10 aikana ja elokuussa odottaa muutto - pitäkää tunkkinne!

Suomessa ongelman ydin ei ole verojen määrässä vaan virkamiesten määrässä.

"Missä Demari, siellä ongelma." M.O.T.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös olekkin MOTTI sillailla,että yksikään kokoomuslainen ei ole valtion leivissä,saati sitten oikee virkamies?

Pekka Manner

Kaikilta yrittäjiltä pitäisi ottaa tuet pois Suomessa. Turha noita valittelijoita on tukea. Jos ei kerran haluta maksaa veroja tänne, niin turha on mankua tukia ja apuja Suomesta.

JMT TMJ

En tiedä yhtään yrittäjää, joka haluaisi tukia. Samaa mieltä on kaikki yrittäjäjärjestötkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

älä nyt puhu paskaa..tossa ei taatusti ole mitään perää.

JMT TMJ

Vellu - en tiedä yhtään oikeaa yrittäjää joka haluaisi kilpailijaksi sosiaalidemokraattiaputukiyrittäjiä jotka elävät 6 kk tukiaisilla ja häiriköi oikeaa kilpailua. Edellinen hallitus syyti extrana 250 miljoonaa euroa yritysten innovaatio- ja kehitystukia.

Se summa kipattiin suoraan erilaisille "yrityshautomoille" ja ELY-keskuksille että innovoikaa siitä vapaasti. Ohjelmistoyrittäjät sitten laski miten tuo summa käytettiin 4 vuoden aikana. Kyseisissä hautomoissa innovoi ja hallitsee varoja noin 1500 virkamiestä. Yksi virkamies maksaa noin 40000 € vuodessa. Se tekee noin 60000000 €/vuosi ja 240000000 neljässä vuodessa.

Ei tarvitse olla kummoinen TNT:n keksijä että hoksaa miksi yrittäjäjärjestöt vastustavat tukia. Käytännössä ne tuet menee 90 % hallinnon pyörittämiseen ja loput 10 % valtion yhtiöiden tukemiseen ja kaikki tuet reivitään yritysten kassasta!

Hannu Rytilä

En minä saa mitään tukia mistään. Teen toitä, laskutan, saan palkkani ja maksan veroja. Kaikki tuloni ovat tulleet suoraan asiakkailtani nyt 16 vuoden ajan. Näistä tuloista maksan ALV:n, ennakkoverot, vakuutukset, asumis- ja liiketilakulut, autokulut, polttoaineet, ruuat, huvit (pieneksi jää väkisin), lopputulema on nolla. Yrittäjän vapaus on tietty "se" juttu jota en silti vaíhtaisi pois.

Mikä sinä Pekka Manner olet miehiäsi kun et ymmärrä mikä on pienyrittäjän todellisuus Suomessa?

Hannu Rytilä
Yrittäjä
Helsinki, Suomi

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Monestako kohtaa saat vähennyksiä?

Hannu Rytilä

>Vellu Heino
>Monestako kohtaa saat vähennyksiä?

V*ttu kun tämä ketju ei toimi ihan oikein, vastaan siis itselleni.

Toki saan vähennyksiä, ne kuuluvat yrittäjälle. Mutta huomaa, että vähennykset tulevat vasta maksettavista veroista. Älä siis yritäkään väittää että niissä olisi jotain kadehdittavaa. Vasta vähennysten jälkeen menen ostamaan kaupasta verotettua ruokaa, autooni verotettua bensaa ja Alkosta verotettua vinkkua.

Veroa veron päälle, on huomattu!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

"Moni on tarjouksen kuitenkin hylännyt, koska pitää tällaista veronkiertoa eettisesti vääränä."

Toinen raadollisempi ja järkevämpi syy tällaisten tarjousten hylkäämiselle on se, että jos niiden toteuttamiseksi pitäisi luottaa joihinkin Virossa tai muissa kohdemaissa toimiviin "konsultteihin" tai laittaa tilejä ja omaisuutta muiden henkilöiden nimiin, siinä on riski, että ne rahat jonakin päivänä puhalletaan ja "konsultit" häipyvät jäljettömiin. Tämä on todella tarpeeton riski suomalaiselle pienelle perheyritykselle otettavaksi verrattuna siihen, että verovelvoitteet hoidetaan Suomessa normaalisti.

Monissa James Hadley Chasen klassisissa salapoliisiromaaneissa juoni rakentuu siihen, kuinka rikolliset alkavat riidellä keskenään rahasta tai pettää toisiaan selän takana ja siten alkuperäinen suunnitelma menee pieleen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja valtion tienteko se vain jatkuu.

http://www.youtube.com/watch?v=m70xIBF6rRM

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Hannu Rytilä

Liikenneväylien ylläpito maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Asian todistaminen on hiukan hankalaa, mutta otapas analogia ihmisruumiiseen: Tarvitaan pumppu ja keuhkot (satamat, teollisuus, rautatiet, logistiikka). Lisäksi tarvitaan kädet ja jalat (maa- ja metsätalous pienine kuntineen ja pikkuteineen). Kaikken näiden tehtävä on pitää aivot hengissä, ts. Suomi-niminen systeemi.

Onneksi nämä asiat ovat pitkän vääntämisen jälkeen suht kunnossa Suomessa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vertauksen kärki oli VM:n virkamiesten toiminnassa blogistin esittämän mukaisesti. Ja se tuntuu olevan sitä, että yksi kaivaa kuopan ja toinen täyttää sen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Osmon asenteesta paljastuu kyllä hyvin se, mikä suhtautumisessa yrittäjiin menee pieleen Suomessa. Poliitikot näkevät yrittäjien ensisijaisen tehtävän olevan tuottaa verorahoja valtiolle. Yrittäjät ovat vähän niin kuin orjia, jotka tuottavat hyvinvointia herroille, ja jos jotain sattuu jäämään jäljelle, niin sitten saa itsekin ruokaa pöytään.

Kun suhtautuminen on tällaista, niin ei ole ihmekään, että kaikki haluavat karata ulkomaille.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Miksi pk-yrittäjän pitäisi olla eri asemassa kuin suuryhtiöiden, joilla on kasa verokonsultteja palkkalistoillaan ja jossa veronkiertämistä pidetään itsestäänselvyytenä??

Mikä ihmeen velvollisuus pk-yrittäjillä on maksaa hirveitä veroja Suomeen jos isotkaan yritykset eivät sitä tee.

Ärsyttää tämä jatkuva pk-yritysten dissaaminen johon sorruttiin jälleen kerran hallitusneuvotteluissa.

Kaikkia muita kuunnteltiin paitsi pk-yrittäjiä. SAK ja EK + suuret yhtiöt olivat jälleen kerran hyvin edustettuina, mutta perheyritysten ja pk-yhtiöiden ääntä ei kuunnteltu.

Jos veronkiertäminen on sallittua EU:n lainsäädännön puitteissa mikä oikeus kenelläkään on siihen puuttua. Moraalista kyllä puhutaan pk-yrittäjien ja tavallisen veronmaksajien osalta.

Kuten hallitusneuvottelut osoittivat niin suuria yhtiöitä palvotaan koska ne ovat EK:n jäsenjärjestöjä samoin kuin niissä on vahvat SAK:n osastot. PK-yrittäjien äänestä ei oltu kiinnostuneita muuta kuin vaalien alla kun vaalikarja pitää saada uurnille.

Uskon, että perussuomalaiset olisivat tuoneet tähänkin muutoksen. Vihreistä ei ole uudistajiksi, vaan olette pelkkiä kokoomuksen peesaajia. PK-yrittäjän ei kannata äänestää missään tapauksessa kokoomusta tai vihreitä. Ne ovat kiinnostuneita vain suurista yhtiöistä.

Puuttukaa ensin suurten yritysten veronkiertoon ja management fee:n + siirtohintojen väärinkäyttöihin. Palataan sitten pk-yrittäjien asemaan uudestaan.

Toimituksen poiminnat