Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Mitä voimme tehdä vai voimmeko mitään?

Kun perjantain järkytyksestä alkaa pikkuhiljaa palata työkykyiseksi, on katsottava, mitä Oslon kammottavista tapahtumista opimme. On paljon tärkeämpää etsiä syitä kuin syyllisiä.
On tunnetasolla aivan eri asia, jos viattomat ihmiset kuolevat tarkoituksellisen väkivallan uhreina kuin jos he kuolisivat onnettomuudessa. Vanhempien ja meidän kaikkien olisi ollut helpompi hyväksyä, jos sata demarinuorta olisi ollut tilauskoneella matkalla demarileirille Itävaltaan ja kone olisi syöksynyt matkalla maahan. Yhtä kuolleita he silti olisivat olleet. Nuori elämä olisi päättynyt ennenaikaisesti.

Tavallaan mielenvikaisen uhriksi joutuminen on kuitenkin huonona tuurina verrattavissa onnettomuuteen. Kirvesmurhaaja Helsingin metrossa ei juuri poikkea liikenneonnettomuudesta. Joka tapauksessa yksittäinen mielenvikainen on kuitenkin lievempi vaihtoehto, kuin suunniteltu järjestäytynyt terrori. Moni huokaisi helpotuksesta, kun totuus paljastuikin tällaiseksi.
Koska tämä on poliittinen blogi, en ryhdy enempää erittelemään henkilökohtaisia tuntojani, vaan keskityn siihen, mitä voimme tehdä, jotta sama ei toistuisi.
Suojelupoliisin edustaja sanoi, ettei yksittäisen henkilön tekemisiä voi juuri estää. Tietysti voi, mutta sen hintana olisi raju puuttuminen kansalaisvapauksiin. Kun kansalaisvapauksia ja turvallisuutta punnitaan toisiaan vasten, on oikein katsoa, miten sama on ratkaistu muiden riskien suhteen.
Euroopan liikenteessä kuolee päivittäin yhtä paljon ihmisiä kuin Norja verilöylyissä kuoli. Tämä riskitaso on hyväksytty. Melko vähäisin puuttumisin autoilijoiden vapauksiin voitaisiin säästää joka kuukausi yhtä paljon ihmishenkiä kuin Norjassa meneteltiin. Sellaiset puuttumiset kansalaisvapauksiin, joita suojautuminen yksittäisiltä mielenvikaisilta edellyttäisi, olisivat aivan toista suuruusluokkaa.
En ryhdy kinaamaan mielisairauden määritelmästä asiantuntijoiden kanssa, mutta kansankielellä päässä on kyllä viirannut. Mielenterveysongelmaisia on maailmassa paljon ja tulee aina olemaan, eikä heitä kaikkia voi panna telkien taakse. Kuvitelma, että lääkäri voisi tunnistaa riskitapaukset, on utooppinen. Siinä on kyse päättäjien käsienpesusta. Eikä sellaista sosiaalivaltiota ole kenenkään kuvitelmissa, jossa ammattiauttajat pystyisivät tunnistamaan kaikki ongelmissa olevat ja auttamaan heitä tehokkaasti.
Suojelupoliisin edustaja taitaa olla oikeassa.
Tai ainakin melkein oikeassa. Aselakeja kannattaisi harkita ainakin Norjassa, mutta kyllä myös Suomessa. Lehtitietojen mukaan ampujalla oli luvallinen rynnäkkökivääri! Konetuliaseita ei pitäisi olla kenelläkään. Ymmärtääkseni Suomessa ei sellaisiin voi saada lupaa, mutta voin olla väärässä. Aselait eivät tähän asti ole olleet erityisen kiinnostukseni kohteena. (Nyt pitänee opetella, koska ne kuuluvat hallintovaliokunnan toimialueeseen.)
Minusta pitäisi harkita myös itse lataavien aseiden kieltoa. Ilman sellaista massamurha olisi paljon vaikeampi, koska laukausten välillä ampuja on aseeton. Tämä rajoittaa jonkin verran ampumaharrastusta, mutta ei paljon.
Entä mikä on vihakirjoitusten osuus?
Mietitäänpä vähän, mitä tarkoitetaan sanalla syy.
Olettakaamme, että juuri kun henkilö on lähdössä töistä kotiin, puhelin soi ja viivyttää lähtöä kolmella minuutilla. Sen jälkeen henkilö lähtee autolla kotiinsa, törmää risteyksessä rekkaan ja kuolee. Emme tavallisesti sano, että tuo puhelu aiheutti kuoleman, koska se ei ex post lisännyt mitenkään onnettomuuden todennäköisyyttä. Mutta ilman tuota puhelua hän tuskin olisi ollut siinä risteyksessä samanaikaisesti sen rekan kanssa.
Vähintäänkin tässä puhelinsoittomielessä ulkomaalaispolitiikkaan liittyvä vihakirjoittelu on aiheuttanut verilöylyn. Ehkä sairas mieli olisi löytänyt jonkin toisen purkautumistien, mutta olisiko kohteeksi valikoitunut demarinuorten leiri? Kaikki sairaat mielet eivät päädy massamurhaajiksi. Siksi pidän todennäköisenä, että ilman vihakirjoittajien aiheuttamaa altistusta hänestä ei olisi tullut massamurhaajaa.
Erityisen kummallista on, että ne, joiden mielestä vihapuheilla ei voi olla mitään vaikutusta mielenvikaisiin tekoihin, ovat kuitenkin niin huolestuneita moskeijoiden vihapuheista.
Pitäisikö nettiä alkaa sensuroida? En usko, että se on mahdollista enkä edes usko, että yrityksetkään siihen suuntaan toimisivat oikein päin puheena olevan riskin kannalta. Aivan muista syistä – vaikkapa kaupallisista – lehtien nettipalstojen moderoijat voisivat nostaa rimaa ja merkittävät mielipidevaikuttajat voisivat katsoa, mitä kirjoittavat.
Netissä käytävä maahanmuuttokeskustelu on rasittavaa. Tällä blogilla ei juuri tarvitse kommentteja sensuroida (tieto sensuurista näyttää toimivan ennaltaehkäisevästi) mutta kun mainitaan sana maahanmuuttaja tai Halla-aho, aivan sairasta tekstiä tulee roppakaupalla. Maahanmuuttoteema näyttää imevän sairaita mieliä kuin kärpäspaperi. Juuri siksi minäkin välttelen aihetta.
Maahanmuuttokeskustelua ei pidä silti yrittääkään rajata. Ongelmana ei ole, että maahanmuutosta keskustellaan julkisuudessa liian paljon vaan siitä keskustellaan liian vähän. Onhan se koko Eurooppaa koskevista haasteista merkittävin ja vaikein – vaikein siinä tarkoituksessa, että se vaatii päättäjiltä taitoa, ei vaikein merkityksessä vaikeasti haavoittunut. Paljon on esimerkkejä epäonnistumisista.
Vastuuntuntoiset päättäjät kyllä keskustelat maahanmuuttoon liittyvistä asioista paljon, mutta sisäisesti julkisuudessa suojattuna. Näin julkisuuden keskustelu on annettu kaiken maailman pigmenttikriittisten mellastuskentäksi. Vihakirjoitusten tehoa vähentäisi, jos ulkomaalaispolitiikasta käytäisiin julkisuudessa myös asiallista, analyyttista ja ongelmia kaihtamatonta keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

J. Patrikainen

1.) Ilmeisesti ampujan ase oli puoliautomaattinen ruger mini 14, siis itselataava- eikä rynnäkkökivääri.

2.) Pulttilukkokivääri ei automaattisesti tee ampujasta haavoittuvaisempaa, vaan sanoisin sen vaativan enemmän harjoitusta. Kunnon treenillä myös pulttilukkokiväärillä voinee ampua erittäin nopeasti ja tarkasti.

Tässä nopeusesimerkki:
http://www.youtube.com/watch?v=fXZL83sAWLA

3.) Suomessa kannattaisi miettiä ehkä sitä, että kuinka ihmiset voisivat vastaavassa tapauksessa puolustautua paremmin, eikä keskittyä aseiden rajoittamiseen vain rikollisten ja mielenvikaisten käsiin.

Mikko Mäkinen

Soininvaara: "Vihakirjoitusten tehoa vähentäisi, jos ulkomaalaispolitiikasta käytäisiin julkisuudessa myös asiallista, analyyttista ja ongelmia kaihtamatonta keskustelua."

Olen samaa mieltä. Valitettavasti näin ei ole ollut, vaan hallitusvastuussa olevat kansalaisjärjestöineen ja jopa syyttäjälaitos ovat pyrkineet tukahduttamaan maahanmuuttopolitiikan arvioinnin ja arvostelun.

Reilusti yli puolet kansasta vastustaa nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa. Erityisesti sen suosima turvapaikkaturismi herättää kritiikkiä. Kannattaisiko siis myös harkita muutoksia kovin epäsuosittuun mutta parin hallitusvastuussa olevan marginaalipuolueen kiivaasti kannattamaan nykypolitiikkaan? Tämähän kyllä edellyttäisi avointa keskustelua, joka voisi itsestään muovata politiikkaa. Ehkä siksi vapaata keskustelua ei taida syntyä tällä hallituspohjalla?

Olisiko vihreillä peiliin katsomisen paikka?

Mika. H

Juuri noin.

Ns vihapuhe on seurausta syystä, ei päinvastoin.

Nostetaan kissa pöydälle ja sanotaan suoraan, että mm 20 vuotta jatkunut somaleiden tänne raahaaminen on valtiolle erittäin kallista ja siinä ollaan epäonnistuttu pahasti, vaikka muutama somalipohjainen onkin onnistunut tänne sopeutua.

Jos taasen tuota ei voi sanoa ääneen tai sekoitetaan somalien ongelmat koko maahanmuuttajapopulaatioon, niin ei sitten ihmitellä, että ihmiset ovat vihaisia ja purkavat turhautumistaan lähinnä kiukkuisilla puheilla.

Puhutaan asioista asioiden nimellä niin ei tarvitse olla niin vihaisia. Valehtelemalla ei nettiaikana enää pärjää.

Media ja poliitikot herätys. TEILLÄ on valta ja vastuu!

siviili tarkkailija

Omassa jutussani viittasin poliisin julkiseen kuvaan. Terroristi on eräänlainen vastine mm Suomessa kv lehdistön paineessa itsensä steroideilla pumpanneen anti-terroristi-poliisin asevarusteluun.

Katsokaa hyvät ihmiset noiden hullujen poseeraus- ja itsetyydyskuvia. Eikö se kerro aika kylmää kieltään siitä miten terrorismintorjuntapoliisista on tullut wannabe-terroristien märkä päiväuni.

Minusta olennaista on kokoomuslaisten sisäministerien ja poliisihallinnon yhdessä rakentama kv tapahtumia, mainostarkoituksessa esittelevän kylmän murhakoneiston mediahuomion ja koko toiminnan uudelleenarviointi. Poliisin tehtävänä ei saa olla sama kuin murhaajan. Koneen tarkka tuntematon ja kylmä lahtaaminen minkä kuvan terrorisimin vastainen toiminta lehdistön avulla tuottaa.

Kaikki juhlii sankaripalomiehiä mutta kukaan ei kiitä nokikolaria

Lainsäätänä Osmo ja kumpp. voisivat lopettaa itse- ja toveripetoksensa ja ryhtyä ohjaamaan sisäministeriön poliisihallintoa paikallispoliisin uudellenrakentamiseksi. Silloin kun Suomessa oli toimiva paikallispoliisi, oli toki rikoksia ja ikäviä sellaisia mutta myös ihan erilainen ote ja tietoisuus siitä mitä kadulla tapahtuu ja mitä ongelmanuorille kuuluu.

Kansainvälistymisen ja lehdistöpaineen sekä yhdysvaltalaisen mallin mukaan ajattelevat poliisijohtajat ovat yksinkertaisesti siirtyneet paineen ja rahoitustarpeiden nimissä toteuttamaan mediaseksikkäitä julkisuushakuisia malleja jotka valitettavasti tuottavat pohjoismaisessa yhteiskunnassa täysin tarkoitustaan vastaan toimivia lopputuloksia.

Käyttäjän JaniRantala kuva
Jani Rantala

Olisikohan se demokratian lisääminen mitään? jos tuleva lama iskee kunnolla keskiluokkaan niin meilläkin varmaan porukka rupeaa miettimään vaihtoehtoista vaikuttamista jos demokraattisesti ei voi vaikuttaa.

j.olavi heikkinen

puhe- ja kirjoituskielto sensuurin alaisena johtaa siihen, että kansalaiset kyttäävät ja ilmiantavat toisiaan poliisin vihjepuhelimeen. ja turhautuvat samalla.

poliitikoilla on nyt tässä tilanteessa sisäpoliittisesti aktivoitumisen paikka ja suotavaa olisi nähdä eri puolueiden näkyvien henkilöiden laajempi "jalkautuminen" yleistason nettikeskustelijoiden pariin. myös poliittisten vastustajien palstoille,- asia-argumentaatiolla näes voittaa useinkin pahimmat ennakkoluulot.

Omituinen Höpöttäjä

Kiitos Osmo Soininvaara kirjoituksestasi, tällaista olen odottanut vihervasemmiston edustajalta,siitä ISO KIITOS! Hyvä että olet sitä mieltä että tämä massamurhaaja Breivik oli sekopäinen sairas yksilö.
Kiitos että näet myös senkin että maahanmuutosta pitää voida keskustella aivoimesti ja enemmän, se puhdistaa ilmaa, ja ehkä päästään järkevään kompromissiin myöskin maahanmuutto ja pakolaispolitiikassa.
Hyvä kirjoitus monilta osin!

Dari-anne Suomalainen

Niin kauan kuin on aseita, tulee myös ruumiita.

Ihmisen luonto on arvaaton ja ihminen ei muutu.

Kaikki me pelkäämme toista ihmistä, liitytäänkö Natoon vai perustetaanko eurooppalaisia sotavoimia, ydinaseita, panssareita, raketteja ja konekivääreitä, ohjuksia, biologisia aseita, myrkkykaasuja,

Onko koskaan tullut mieleen, että niillä on tarkoitus tappaa....Mitä pitäisi tehdä......ei mitään...mitään ei ole tehtävissä.

Olkaa realisteja, kun aseita valmistetaan niitä on tarkoitus käyttää.

Mikko Niskasaari

Dari-Anne Suomalainen:
"Niin kauan kuin on aseita, tulee myös ruumiita."

Suomessa 40 tappoa sadasta tehdään keittiöveitsellä tai puukolla, taloustyökalu sekin.
25/100 tappoa tehdään nyrkeillä.
15-20/100 tappoa tehdään kirveellä (taloustyökalu), astalolla yms.
6-8/100 tehdään luvallisella a-aseella, yleensä haulikolla.

DASuomalaiselle kuitenkin vain nuo ampumalla tapetut ovat tapettuja, muilla ei ole mitään väliä.

Tässä asepakkomielteessä on jotain perin sairasta.

Dari-anne Suomalainen

Niin kauan kuin on aseita, tulee myös ruumiita.

Ihmisen luonto on arvaaton ja ihminen ei muutu.

Kaikki me pelkäämme toista ihmistä, liitytäänkö Natoon vai perustetaanko eurooppalaisia sotavoimia, ydinaseita, panssareita, raketteja ja konekivääreitä, ohjuksia, biologisia aseita, myrkkykaasuja,

Onko koskaan tullut mieleen, että niillä on tarkoitus tappaa....Mitä pitäisi tehdä......ei mitään...mitään ei ole tehtävissä.

Olkaa realisteja, kun aseita valmistetaan niitä on tarkoitus käyttää.

Mika Eiramaa

Yhdyn omasta ja verkoston puolesta täysin sydämin ulkoministeri Tuomioja aselakilinjaukseen (joka on oikensuuntainen mutta riittämätön) ja pahoittelen sisäministerin lähes jumalattoman vastuutonta kantaa
http://mikaeiramaaknfijv.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Perustelen Knfijv:n jyrkkää aselakikantaa vielä näin: Tuliaseita (ja vastaavaa helppoon joukkotappamiseen soveltuvaa tarvikkeistoa) tulisi oikeastaan olla vain armeijalla, poliisilla(+valtuutetut turvahenkilöt) ja ja kohtuullisesti ja kontrolloidusti maataloissa missä niitä on perinteisesti. Jälkimmäisissä on vanhastaan ja myös maanpuolustuksen kannalta paras paikallistuntemus esimerkiksi mahdollisen miehitystilanteen ja sissisodan varalta.

Armeijalla tulisi lisäksi olla suuria salaisia asekätkentävarastoja ja niiden jako-organisaatiovastuussa luotettava verkosto. Venäjä toki on ainut todellinen suuri aseellinen uhka Suomelle, ja oikeasti hyödyllistä Nato-optiota ei ole olemassa ei-jäsenenille (palovakuutusta ei saa enää sitten, kun nurkat käryää). On myös huomattava, että Anders Breivik on kertonut olevansa Serbian miloseviciläisten internatsien puolella esimerkiksi Suomen Nobel-palkittua vastaan. Siis Breivik pelaa Venäjän aatteellisen liittolaisen puolesta ja tiedossa on myös viranomaisarvioita siitä, että Venäjän (oletettavasti valtiojohtoiset) uusnatsit ovat yksi olennainen Breivikin taustaverkoston osa. Siis ehkä itäfasismin ja lännen uusnatsien uusi Molotov-Ribbentrop...

Erityisesti syynättäviä relevantteja ääriaineksia ovat anarkistien, viherfasistien ja kotikommunistien ja parin hullun natsin lisäksi yli 99-prosenttisella todennäköisyysasteella venäläiset valtiolliset ja mafiaeturyhmittymät sekä erityisesti islamilaiset verkostot - mutta tietenkin Breivikin tautavoimia on myös silmäiltävä ja profiloitava ihan jo uudenlaisuutensa vuoksi.

Kun aseet kielletään yksityisiltä edellämainituin poikkeuksin, voidaan esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten ja muiden vieraskulttuuristen ryhmien kuten motoristijengien aseistautumista kontrolloida paremmin. Vai uskoisiko joku aseen esimerkiksi tässä uutisessa siteeratulle 31-vuotiaalle oslolaiselle kuolemantuomiota huutavalle "perusnorjalaiselle"? http://mikaeiramaaknfijv.puheenvuoro.uusisuomi.fi/... (niin oikeassa kuin hän onkin rangaistusten naurettavuudesta)

Petri Kivikangas

"Siksi pidän todennäköisenä, että ilman vihakirjoittajien aiheuttamaa altistusta hänestä ei olisi tullut massamurhaajaa."

Melko pitkälle menevä johtopäätös.

"Netissä käytävä maahanmuuttokeskustelu on rasittavaa."

Minua ärsyttää enemmänkin se, miten valtapuolueet toistavat muissa Euroopan maissa tehdyt virheet. Ruotsista voimme oppia paljon - siis myös heidän tekemistään virheistä.

Jouni Jokela

Ilman aseita ei tule ruumita ja ilman Somaleita ei tule Somaleihin kohdistuvaa vihakirjoittelua.

Sekö todella on ratkaisu?

Vai pitäisikö selvittää ja poistaa se syy miksi joku haluaa tappaa ja miksi Somaleista laaditaan vihakirjoittelua.

Ihonväri ei ole syy, koska Romaneita vihataan yhtälailla.

Sveitsissä ei ole isoja ongelmia Somaleiden vihakirjoittelusta, tai Somaleista ylipäätään. Jostain syystä 2/3 osaa kaikista Sveitsiin muuttaneista Somaleista on halunnut muuttaa Sveitsistä pois,,,

Sveitsissä ei ole myöskään erityisiä ongelmia siitä että aseita on.

Petri Kivikangas

Maahanmuuton ongelmat eivät katoa maahanmuuttokeskustelua sensuroimalla tai kritisoimalla sen enempää kuin väkivaltaisuus katoaa väkivallantekovälineet kieltämällä.

Jouni Jokela

""Siksi pidän todennäköisenä, että ilman vihakirjoittajien aiheuttamaa altistusta hänestä ei olisi tullut massamurhaajaa."

Melko pitkälle menevä johtopäätös."

Ei melko pitkälle, vaan vasta puoliväliin. Sitä yritin kommentillani tuoda julki.

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

Sveitsi on kyllä hieno maa. Ehkä meidän kaikki pitäisi muuttaa sinne, koska Sveitsi.

Jouni Jokela

"Ehkä meidän kaikki pitäisi muuttaa sinne,"

Onneksi tuo ei ole mahdollista, toisin kuin esim se, että kaikki Somalit muuttavat Suomeen. Hyviä käytäntöjä sen sijaan ei ole kielletty kopioimasta.

Tuula Hölttä

Osmo S :"Mitä voimme tehdä vai voimmeko mitään?"

Kun olette vastuussa maan demokratiaa ja taloutta koskevista päätöksistä, voitte opetella tuntemaan talouden ja myös kvartaalikapitalismin armottomat lainmukaisuudet ja lopettaa luontonne suojelun nimessä vailla mitään numeerisia tulostavoitteita harjoittamanne rivikansalaisten elinkeinomahdollisuuksien ja lähidemokratian sabotoinnin, että myös tähän luomakuntaan kuuluvilla ja siitä elinkeinonsa saavilla suomalaisilla olisi oikeus elämään.

Mika. H

""Siksi pidän todennäköisenä, että ilman vihakirjoittajien aiheuttamaa altistusta hänestä ei olisi tullut massamurhaajaa.""

Takerrutaanpas hieman Osmon todennäköisyyslaskelmiin.

Iltaroskalehdestä luin ruokatunnilla, että kaveri oli saanut ns pataan maahanmuuttajataustaisilta porukoilta.

Voidaanko siis olettaa myöskin että jos noita "turvapaikkashoppailijoita" ei olisi vastaan tullut niin kaveri ei olisi tehnyt massamurhaansa?

Olisikos siis todennäköisin pääsyy tuolle massamurhalle kypsähtäminen turvapaikkapelleilyyn, ei ne epämääräiset vihapuheet?

Tuo vihapuhepaskanjauhanta on alatyylistä politikointia Osmo. Tajua nyt jo mikä on varsinainen syy ja mikä sen seuraus.

Se taasen, että ns maahamuuttokeskustelu on alatyylistä samojen perusteiden jauhamista, onkin jo toinen juttu. Yritäppäs Osmo keskustella asiasta edes itse asiallisesti. Näytä itse esimerkkiä, äläkä jää jauhamaan yhtä alatyylistä roskaa kuin suurin osa keskusteluun osallistujista.

Kauko Aatos

Vihapuheet... Ihan kuin tällaiset "vihapuheet" eläisivät omaa elämäänsä irrallisina kaikesta todellisuudesta ja niillä silti pystyttäisiin manipuloimaan ihmisiä haluttuun suuntaan.

Koko vihapuhelässytys on armottoman lapsellista. Yksi ainoa pahoinpitely, raiskaus tai ryöstö on äärettömästi vakavampi juttu kuin koko netin "vihapuheet". Miksi niitä lukee ja kauhistelee, kun netissä on tietääkseni useampi miljardi muita sivuja. Joku lapsiporno on sitten asia erikseen. Sitäpaitsi ne vihakirjoitukset, joita olen nähnyt kohdistuvat lähes poikkeuksetta maahanmuutosta vastaaviin(?) poliitikkoihin ja virkamiehiin kuten pitääkin. Eikö muka heidän toimintaansa ja politiikkaa saisi arvostella erittäin kärkevinkin sanakääntein?

Mikko Niskasaari

Soininvaara:
"Minusta pitäisi harkita myös itse lataavien aseiden kieltoa. Ilman sellaista massamurha olisi paljon vaikeampi, koska laukausten välillä ampuja on aseeton. Tämä rajoittaa jonkin verran ampumaharrastusta, mutta ei paljon."

Kirjoittaa kansanedustaja, joka ei liene eläissään laukaissut ampuma-asetta, joka ei liene edes nähnyt urheiluammuntaa.

Tuo lopettaisi hyvin suuren osan ampumaharrastusta, mutta ei mitenkään rajoittaisi kauppaa typpilannoitteella. Ei purkaisi edes EU:n uhkavaatimusta, jonka mukaan meidän on pakkoa sallia erittäin korkea typpipitoisuuden omaavan lannoitteen maahantuonti. Mitä enemmän typpeä, sitä helpommin ja tehokkaammin pommi pamahtaa.

Breivik hankki räjähdettä, so. typpilannoitetta kuusi (6) tonnia.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen
Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Onko Soininvaara suorittanut asepalvelusta?

Mikko Niskasaari

Joillekin ampuma-aseet ovat pakkomielle. Pakkomielteiset voivat olla vaarallisia. Tässä yhden pakkomielteisen, väkivaltaisen vihreän asevastustajan tapaus, viime vuodelta:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/93

Toimituksen poiminnat