Osmo Soininvaara Vihreiden kansanedustaja Helsingistä

Kaikki blogit puheenaiheesta Sodan vaara

Sodan merkit

Tämän vuoden talouskehitystä koskevat odotukset ovat korkealla, mutta suuri vipurahasto Bridgewater varoitti muutama päivä sitten populismin kannatuksen lisääntyneen samaan tapaan kuin toisen maailmansodan kynnyksellä. Sodan uhka huolestuttaa World Economic Forumin kyselyn mukaan myös Davosiin valmistautuvia huippujohtajia. Nämä tahot tietävät sijoitustensa haihtuvan tuhkana ilmaan ison rähinän alkaessa, ja juuri nyt riskin koetaan olevan todellinen.  

Trump - ulko- ja turvallisuuspoliittinen aikapommi

Viime päivät ovat tuoneet esiin Donald Trumpin vaarallisuuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella. Ajatusmaailmansa puolesta hän sijoittuu Marine Le Penin, Nigel Faragen, Geert Wildersin, Silvio Berlusconin, Viktor Orbánin ja Rodrigo Duterten kaltaisten Vladimir Putinin oikeistopopulististen ihailijoiden kategoriaan. Länsimaiden johtajista Trump sietää vain Theresa Mayta edes jotenkuten, kun taas Angela Merkel ja Francois Hollande ovat jo hyvin etäisiä.

Pahanlaatuista autismia

Angela Merkel valitti muutama vuosi sitten, kuinka hänen Ukrainan kriisiä koskevan puhelinkeskustelunsa perusteella presidentti Putin näytti elävän täysin omassa maailmassaan. Tulkinta saa vahvistusta presidentin torstaisesta esiintymisestä Valdai-klubin Sotshissa järjestämässä paneelissa.

Tuttu käyttäytymismalli

Maa värähtelee - enne järistyksestä?

Maailmanpolitiikan mannerlaattojen saumakohdissa tapahtuu juuri nyt kaikenlaista. Seuraavassa joitakin esimerkkejä:

Nykyajan Don Quijote ja hänen tuulimyllynsä

Miltä maailma näyttää presidentti Putinin eilisen tiedotustilaisuuden jälkeen? Oleellisin viesti on se, että maan hallitsijalla on syvästi harhainen kuva todellisuudesta ja että sikäläinen kleptokratia on valmis puolustamaan anastuksiaan tarvittaessa viimeiseen venäläiseen saakka. Tämä ei tietenkään lupaa mitään hyvää sen paremmin kansainväliselle tilanteelle kuin Venäjän taloudellekaan.

Kuluneen viikon opetuksia

Alkuviikosta Minskissä presidentti Putin sanoi haluavansa ennen kaikkea Itä-Ukrainan taistelujen lopettamista sekä osapuolten – hallituksen  ja separatistien – välisiä neuvotteluja maan ja sen itäisten osien tulevaisuudesta. Todisteet venäläisten sotilaiden tunkeutumisesta Ukrainaan presidentti kuittasi yliolkaisesti arvelemalla miesten eksyneen.

Todellisuudessa Venäjä on toimittanut koko ajan lisää aseita  ja miehiä  alueelle, ja heti Minskistä kotiin tultuaan presidentti lähetti uuden hyökkäyskiilan Asovan meren rannikkoa pitkin kohti Krimiä.

UUDEN RAUHANLIIKKEEN AIKA

Asetelma Ukrainan itärajalla on tällä hetkellä hyvin samankaltainen kuin Euroopassa vallitsi ennen Hitlerin panssareiden työntymistä Puolaan vuoden 1939 syksyllä. Kansainvälinen tilanne oli äärimmäisen jännittynyt myös syksyllä 1961 Naton ja Varsovan liitton panssareiden ollessa vastakkain Berliinissä sekä lokakuussa 1962 Kuuban ohjuskriisin kärjistyttyä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä